Placenta accreta - Gejala, sebab dan rawatan

Plasenta accreta adalah keadaan apabila plasenta tumbuh terlalu dalam di dinding rahim. Keadaan ini adalah salah satu masalah kehamilan yang mana serius kerana boleh menyebabkan pendarahan teruk dankerosakan pada rahim.

Plasenta adalah organ yang terbentuk di rahim semasa kehamilan. Organ ini berfungsi sebagai pengedar oksigen dan nutrien dari ibu ke janin. Setelah ibu melahirkan, plasenta normal biasanya berpisah dari dinding rahim.

Pada pesakit dengan plasenta accreta, sebahagian atau seluruh plasenta tetap melekat kuat pada dinding rahim kerana tumbuh terlalu dalam. Ini boleh menyebabkan pendarahan berat selepas bersalin.

Sebab Plasenta Accreta

Punca sebenar plasenta accreta tidak diketahui. Walau bagaimanapun, keadaan ini dianggap berkaitan dengan keadaan dinding rahim yang tidak normal, seperti tisu parut yang terbentuk selepas pembedahan caesar atau pembedahan rahim yang lain.

Faktor risiko untuk plasenta accreta

Plasenta accreta boleh berlaku pada mana-mana wanita hamil. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko wanita terkena plasenta accreta, termasuk:

 • Pernah menjalani pembedahan caesar atau pembedahan rahim lain, seperti pembedahan fibroid
 • Lebih dari 35 tahun
 • Mempunyai kedudukan plasenta di bahagian bawah rahim ketika hamil
 • Penderitaan dari plasenta previa (plasenta meliputi sebahagian atau seluruh saluran kelahiran)
 • Mengandung melalui prosedur IVF

Gejala Plasenta Acreta

Semasa kehamilan, plasenta accreta secara amnya tidak menyebabkan gejala dan tanda yang dapat dilihat dengan mata kasar. Walau bagaimanapun, jika berlaku bersamaan dengan plasenta previa, pendarahan dari vagina boleh berlaku pada minggu ke-28 hingga ke-40 (trimester ketiga).

Bila hendak berjumpa doktor

Walaupun secara amnya tidak simptomatik, plasenta accreta dapat dikesan pada pemeriksaan ultrasound semasa perundingan kehamilan. Oleh itu, periksa dengan doktor secara berkala agar keadaan kehamilan anda sentiasa dipantau.

Sekiranya anda berisiko mendapat plasenta accreta, berbincanglah dengan doktor anda mengenai kemungkinan plasenta accreta.

Segera pergi ke bilik kecemasan hospital jika anda mengalami pendarahan faraj semasa mengandung. Pendarahan dari faraj boleh menjadi tanda plasenta accreta.

Diagnosis Plasenta Acreta

Doktor akan bertanya mengenai gejala dan sejarah perubatan pesakit. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan sokongan, seperti ultrasound kehamilan atau MRI rahim. Pemeriksaan ini diperlukan untuk menentukan lokasi rahim dan seberapa dalam plasenta ditanamkan di rahim.

Keterukan keadaan pelekatan plasenta ke dinding rahim dapat dibahagikan kepada tiga, iaitu:

 • Plasenta accreta, yang merupakan keadaan apabila plasenta tumbuh terlalu dalam di dinding rahim
 • Plasenta increta, iaitu keadaan ketika plasenta tumbuh sehingga mencapai otot rahim
 • Plasenta percreta, yang merupakan keadaan ketika plasenta tumbuh untuk menembusi seluruh dinding rahim dan melekat pada organ lain, seperti pundi kencing

Penangan-anganPlasenta Acreta

Pada plasenta accreta yang tidak menimbulkan aduan kepada wanita hamil, doktor akan memerhatikan keadaan kehamilan secara berkala. Doktor juga akan merancang masa bersalin dan membuat pelbagai persiapan untuk memastikan kelahiran selamat.

Sementara itu, sekiranya pesakit mengalami pendarahan pada trimester ketiga, doktor akan menasihati pesakit untuk berehat sepenuhnya dan menjalani rawatan di hospital.

Penghantaran pada pesakit dengan plasenta accreta dilakukan dengan pembedahan caesar. Terdapat dua pilihan yang boleh dilakukan oleh doktor, iaitu bahagian caesar dengan histerektomi dan bahagian caesar dengan pemeliharaan rahim.

Bahagian caesar dengan histerektomi

Bahagian caesar diikuti oleh histerektomi adalah pilihan paling selamat untuk plasenta accreta, terutamanya jika plasenta increta atau percreta telah berlaku.

Histerektomi adalah pembuangan rahim (dengan plasenta masih di rahim). Dengan membuang rahim dan juga plasenta, pendarahan berat kerana tindakan memisahkan plasenta dari dinding rahim dapat dicegah. Walau bagaimanapun, pesakit tidak dapat hamil lagi setelah menjalani prosedur ini.

Bahagian caesar dengan memelihara rahim

Bagi pesakit yang masih ingin mempunyai anak atau keadaan plasenta accreta tidak terlalu parah, doktor boleh mengatur pembedahan caesar untuk menjaga kehadiran rahim.

Teknik ini melibatkan meninggalkan plasenta di rahim, dan menunggu plasenta keluar sendiri (biasanya dalam 4 minggu), atau menyatu dengan dinding rahim (biasanya dalam 9-12 bulan). Teknik lain ialah membuang bahagian rahim yang melekat erat pada plasenta.

Harap diperhatikan, teknik pembedahan ini mempunyai risiko tinggi untuk menyebabkan komplikasi serius, seperti pendarahan berat atau jangkitan yang boleh menyebabkan sepsis. Sekiranya komplikasi ini berlaku, histerektomi masih akan dilakukan.

Komplikasi Plasenta Acreta

Secara amnya, komplikasi plasenta accreta berlaku selepas pembedahan. Beberapa komplikasi ini adalah:

 • Pendarahan berat selepas melahirkan, yang boleh menyebabkan kerosakan organ, seperti sindrom kecemasan respiratori akut atau kegagalan buah pinggang, dan boleh mengancam nyawa
 • Kelahiran pramatang, jika plasenta accreta menyebabkan pendarahan sebelum melahirkan
 • Kerosakan pada rahim atau organ sekitarnya

Bagi pesakit yang mengekalkan kehadiran rahim, komplikasi boleh berlaku pada kehamilan berikutnya, seperti keguguran dan berulang plasenta accreta. Sementara itu, komplikasi yang boleh berlaku pada pesakit yang menjalani pembedahan caesar dengan histerektomi termasuk:

 • Jangkitan luka pembedahan
 • Reaksi alergi terhadap anestetik
 • Pembekuan darah

Pencegahan Plasenta Acreta

Plasenta accreta sukar dicegah, tetapi risiko komplikasi dari keadaan dapat diturunkan. Caranya ialah berjumpa pakar sakit puan secara berkala, supaya keadaan rahim dan perkembangan kehamilan selalu dipantau.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found