Cara Menyusu dengan Betul dan Praktikal

Walaupun menyusu adalah perkara semula jadi, tidak jarang ibu mengalami kesukaran untuk melakukannya. Jangan tergesa-gesa Dengan mengamalkan langkah-langkah berikut mengenai cara menyusukan bayi dengan betul, proses penyusuan akan lebih mudah bagi ibu dan bayi.

Susu ibu (ASI) mengandungi lebih daripada 200 nutrien yang sempurna untuk memenuhi keperluan bayi. Seiring dengan pertumbuhan dan perkembangan, kandungan nutrien dalam susu ibu akan menyesuaikan dengan keperluan bayi. Penyusuan susu ibu secara eksklusif hingga 6 bulan akan mengurangkan risiko diabetes, obesiti, asma, dan penyakit berjangkit seperti jangkitan telinga, radang paru-paru (pneumonia), atau cirit-birit. Selain itu, susu ibu juga mampu meningkatkan kecerdasan bayi.

Cara yang betul untuk menyusukan bayi

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk memudahkan penyusuan ibu dan bayi:

 • Pastikan ibu dan bayi dalam keadaan santai dan selesa

  Posisi penyusuan yang baik adalah kedudukan di mana Kepala bayi harus lebih tinggi daripada badan, ini bertujuan untuk memudahkan bayi menelan. Anda boleh menyokongnya dengan tangan atau menopangnya dengan bantal. Kemudian, letakkan hidung bayi sejajar dengan puting susu. Ini akan mendorong bayi untuk membuka mulutnya.

 • Dekatkan bayi ke payudara

  Apabila bayi mula membuka mulutnya dan ingin menyusu, maka bawa bayi lebih dekat ke payudara ibu. Tunggu sehingga mulut terbuka lebar dengan lidah ke bawah. Sekiranya bayi belum melakukannya, ibu boleh membimbing bayi dengan menyentuh lembut bahagian bawah bibir bayi dengan puting ibu.

 • Lekapan yang betul

  Posisi lampiran terbaik untuk bayi yang menyusui adalah bahawa mulut bayi tidak hanya melekat pada puting susu, tetapi juga ke kawasan di bawah puting dan selebar mungkin. Lekapan ini adalah salah satu syarat penting dalam cara menyusukan bayi dengan betul. Tanda bahawa ikatan itu baik adalah ketika ibu tidak merasa sakit ketika bayi menyusu dan bayi mendapat susu yang mencukupi. Ibu boleh mendengar ketika bayi menelan susu.

 • Memperbetulkan kedudukan bayi

  Sekiranya ibu merasa sakit, lepaskan alat pelekat dengan memasukkan jari kelingking ke mulutnya dan letakkan di antara gusi. Pergerakan ini akan menghentikan penyusuan sementara anda dapat menyesuaikan kedudukan bayi. Kemudian, cuba lagi untuk lampiran yang lebih baik. Setelah lampiran betul, bayi pada umumnya akan dapat menyusu dengan baik.

 • Masa makan

  Bayi memberi makan sekitar 5 hingga 40 minit, bergantung pada keperluannya. Bagi bayi yang baru lahir, bayi biasanya perlu disusui setiap 2-3 jam dengan masa penyusuan 15-20 minit pada satu masa. Umumnya memerlukan sedikit masa untuk ibu dan bayi menyesuaikan diri, sehingga proses penyusuan berjalan lancar.

Peralatan Penyusuan yang Perlu

Agar bayi selesa menyusu, ibu disarankan menggunakan bra penyusuan khas yang mempunyai cangkuk atau kancing di bahagian depan yang boleh dibuka. Bagi ibu, ini akan mengelakkan penyumbatan saluran susu atau mencetuskan keradangan pada tisu payudara (mastitis).

Untuk mengelakkan kebocoran susu dalam coli, ibu boleh menggunakan pelindung payudara (pelapik payudara) dimasukkan ke bahagian depan puting. Bagi ibu yang merancang untuk menyusu susu ibu, ibu boleh membeli pam payudara yang senang digunakan.

Selalunya, memerlukan latihan dan latihan untuk beberapa waktu sehingga ibu dan bayi dapat bekerjasama dengan baik semasa proses penyusuan. Sekiranya diperlukan, ibu yang menyusui boleh mendapatkan nasihat dan bantuan daripada doktor, bidan, atau perunding penyusuan untuk mengetahui cara menyusui dengan betul.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found