Cepat atau lambat, ibu mesti tahu cara menyapih anak-anak mereka

Menyapih atau menghentikan bayi daripada menyusu dari payudara kadang-kadang boleh menjadi masa emosi bagi ibu dan bayi. Bukan hanya kerana seterusnya akan mengubah cara bayi mendapatbetul pemakanan, tetapi kerana kebanyakan bayi mendapat keselesaan dengan menyusu secara langsung dari payudara ibu.

Jangan risau, menyapih tidak semestinya menandakan berakhirnya ikatan intim antara ibu dan anak. Ibu boleh mencari cara lain seperti berpelukan, bermain atau membaca buku bersama.

Bilakah Masa yang Betul untuk Melenyap?

Sebenarnya, dalam menentukan masa untuk menyapih anak bergantung pada pilihan setiap ibu. Walau bagaimanapun, tempoh optimum yang disarankan agar bayi mendapat penyusuan susu ibu adalah enam bulan. Manakala tempoh umum bagi ibu yang menyusui adalah sehingga bayi berusia dua tahun.Setelah bayi berusia enam bulan, dia boleh mula mendapat nutrisi tambahan selain susu ibu, melalui MPASI (Makanan Tambahan untuk Susu Ibu).

Beberapa pakar menerangkan beberapa tanda bayi boleh mula menyusu, termasuk:

 • Bayi boleh duduk dengan kepala dipegang lama-lama.
 • Membuka mulutnya dan tertarik apabila melihat orang lain makan.
 • Koordinasi mata, mulut, dan tangan mula berfungsi dengan baik, sehingga dapat mengambil dan memasukkan makanan ke dalam mulut.
 • Berat bayi telah mencapai dua kali ganda berat kelahiran.

Pada usia satu tahun, dia mungkin mula minum dari cawan dan mula mencari cara selain menyusu untuk mendapatkan selesa. Daripada susu ibu, anda boleh memberikan makanan pejal yang kaya dengan vitamin C, zat besi, dan kalsium, seperti keju, sayur-sayuran yang disucikan, bijirin, dan buah yang dicampur dengan susu ibu atau susu.

Walau bagaimanapun, terdapat syarat-syarat tertentu yang membuat anda perlu menangguhkan menyapih anak anda. Beberapa syarat ini termasuk:

 • Kanak-kanak berisiko terkena alahan sekiranya mereka memakan makanan atau minuman selain susu ibu. Atas sebab yang sama, susu ibu disyorkan untuk diberikan sekurang-kurangnya sehingga bayi berusia enam bulan.
 • Sekiranya anda atau anak anda sakit, atau jika anak anda sedang tumbuh gigi, keadaan ini boleh menjadikan penyapihan anak menjadi lebih rumit.
 • Sekiranya terdapat perubahan besar, seperti anda dan keluarga anda pindah rumah atau perjalanan dalam jangka masa panjang, kerana ia boleh membuat anak anda mengalami tekanan.

Bagaimana Bermula?

Cara memulakan sangat bergantung pada keperluan dan watak setiap anak dan ibu. Penting untuk mengetahui tanda-tanda bahawa anak itu siap disapih, seperti yang dijelaskan di atas. Garis panduan berikut boleh berfungsi sebagai panduan umum bagaimana memulakan penyapuan:

 • Mulakan perlahan-tanah

  Mula menyapih secara beransur-ansur bukan sahaja bermanfaat untuk anak, tetapi juga untuk anda. Mengurangkan kekerapan penyusuan susu ibu secara perlahan akan menjadikan pengeluaran susu menurun secara beransur-ansur. Pengurangan perlahan ini penting untuk mengelakkan risiko pembengkakan payudara dan kesakitan.

 • Cuba sapu pada waktu siang

  Bayi biasanya memberi makan pada waktu pagi dan malam untuk keselesaan. Cara menyapih Anak anda boleh dimulakan secara beransur-ansur dengan menghentikan penyusuan pada siang hari, menggantinya dengan makanan pejal, tetapi tetap memberi susu ibu pada waktu malam.

 • Mengganti satu kali penyusuan dengan pemberian botolatau cawan

  Ikuti jadual yang sama untuk minggu ini. Kemudian, minggu berikutnya meningkatkan masa anda memberi susu botol dan mengurangkan penyusuan susu ibu secara langsung. Bayi yang berumur satu tahun ke atas boleh diberi susu lembu dan bukannya susu ibu.

 • Cuba tidurkan anak tanpa disusui secara beransur-ansur

  Buat satu lagi ritual yang menyeronokkan sebelum tidur, seperti membaca buku atau mendengar muzik. Buat dia merasa selesa dengan masih memeluk atau membelai dia.

 • Mula menggunakan cawan lebih kerap daripadabetulsebotol

  Letakkan lebih banyak air di dalam cawan daripada di dalam botol. Sebagai alternatif, letakkan minuman yang disukai anak itu ke dalam cawan dan letakkan minuman yang tidak disukainya di dalam botol. Contohnya, meletakkan susu dan jus (untuk bayi lebih dari 6 bulan) dalam cawan dan hanya air mineral dalam botol.

Perkara paling penting yang perlu diingat untuk penyapuan yang berjaya adalah memberi tumpuan kepada keselesaan bayi dan diri anda. Tidak perlu mengelirukan diri anda dengan membandingkan kaedah menyapih orang lain, kerana setiap pengalaman adalah unik. Anda mungkin mempunyai tarikh akhir anda sendiri bila anak anda harus berhenti menyusu, tetapi lebih baik anda fleksibel mengenai tarikh akhir tersebut.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found