Kyphosis - Gejala, sebab dan rawatan

Kyphosis adalah kelengkungan tulang belakang yang menyebabkan punggung atas kelihatan bulat atau bengkok secara tidak normal. Keadaan ini boleh berlaku pada sesiapa sahaja, tetapi lebih kerap berlaku pada wanita yang lebih tua.

Setiap orang mempunyai tulang belakang yang melengkung pada kadar 25-45 darjah. Walau bagaimanapun, pada orang dengan kifosis, kelengkungan tulang belakang dapat mencapai 50 darjah atau lebih, menjadikan penghidapnya tersendat.

Secara umum, kyphosis menyebabkan beberapa masalah dan dapat dirawat dengan fisioterapi atau menggunakan pendakap belakang. Walau bagaimanapun, kyphosis yang teruk boleh menyebabkan rasa sakit dan sukar bernafas. Keadaan ini perlu dirawat dengan prosedur pembedahan.

Punca Kyphosis

Berdasarkan penyebabnya, kyphosis dapat dibahagikan kepada tiga, iaitu:

Kyphosis postural

Kyphosis postural Ini adalah jenis kyphosis yang paling biasa dan biasanya dilihat pada masa remaja. Penyelidikan menunjukkan bahawa jenis kyphosis ini lebih kerap berlaku pada kanak-kanak perempuan berbanding kanak-kanak lelaki.

Kyphosis postural biasanya disebabkan oleh postur tubuh yang salah, misalnya dari bersandar di kerusi dengan posisi yang terlalu bengkok atau kerana membawa beg sekolah yang terlalu berat.

Jenis kyphosis ini dicirikan oleh kelengkungan tulang belakang hingga 50 darjah atau lebih. Walaupun begitu, kyphosis postural jarang menyebabkan kesakitan sehingga tidak mengganggu aktiviti pesakit.

Kyphosis Scheuermann

Kyphosis Scheurmann Ia berlaku apabila tulang belakang cacat semasa pertumbuhan anak. Kyphosis berlaku sebelum akil baligh dan lebih kerap berlaku pada kanak-kanak lelaki berbanding kanak-kanak perempuan.

Secara amnya, kelengkungan kyphosis kaku dan bertambah buruk ketika kanak-kanak membesar. Kecacatan tulang belakang paling ketara semasa remaja. Keadaan ini boleh membuatkan penghidap tidak dapat berdiri tegak.

Pada sesetengah pesakit, kyphosis ini boleh menyebabkan rasa sakit di bahagian belakang yang paling melengkung. Kesakitan boleh bertambah dengan aktiviti atau ketika pesakit duduk dan berdiri dalam jangka masa yang lama.

Kyphosis kongenital

Kyphosis kongenital Ini berlaku kerana kelainan pada perkembangan tulang belakang semasa masih dalam kandungan. Gangguan ini boleh berlaku pada satu atau lebih vertebra dan boleh menjadi lebih teruk semasa anak membesar.

Kyphosis kongenital memerlukan pembedahan segera untuk mengelakkan bonggol menjadi lebih teruk.

Tidak diketahui apa penyebabnya kifosis kongenital, tetapi keadaan itu dianggap berkaitan dengan kelainan gen. Tuduhan ini timbul kerana dalam beberapa kes, keadaan ini dialami oleh anak-anak dari keluarga yang mempunyai sejarah kifosis kongenital.

Faktor risiko Kyphosis

Kyphosis boleh berlaku kepada sesiapa sahaja. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa keadaan yang dapat meningkatkan risiko terkena kyphosis, termasuk:

 • Penyakit osteogenesis imperfecta

  Osteogenesis imperfecta atau penyakit tulang rapuh adalah keadaan di mana tulang mudah patah, walaupun mereka mendapat sedikit tekanan.

 • Skoliosis

  Scoliosis adalah keadaan di mana tulang belakang melengkung seperti huruf S.

 • Spina bifida

  Spina bifida adalah anomali kongenital yang disebabkan oleh pembentukan tulang belakang dan saraf tunjang yang tidak sempurna.

 • Penyakit Paget

  Penyakit Paget adalah gangguan yang mempengaruhi proses pertumbuhan semula tulang, yang menyebabkan kerapuhan tulang.

 • Neurofibromatosis

  Neurofibromatosis adalah gangguan genetik yang mencetuskan pembentukan tumor di sistem saraf.

 • Tuberkulosis (TB)

  Penyakit ini sering menyerang paru-paru. Walau bagaimanapun, dalam beberapa kes, tuberkulosis dari paru-paru dapat merebak dan menyebabkan tuberkulosis di tulang belakang. Keadaan ini boleh merosakkan tulang belakang dan menyebabkan kyphosis.

 • Distrofi otot

  Distrofi otot adalah gangguan genetik yang menyebabkan otot menjadi lemah secara beransur-ansur.

 • Fraktur mampatan

  Fraktur mampatan atau patah tulang belakang dari tekanan boleh mempengaruhi kelengkungan tulang belakang.

 • Rawatan barah dan barah

  Kanser atau penyebaran barah ke tulang belakang, serta kemoterapi dan radioterapi, boleh membuat tulang belakang menjadi lemah dan rentan terhadap patah tulang dan kecacatan.

 • Osteoporosis

  Ketumpatan tulang yang menurun boleh menyebabkan tulang belakang membengkok.

 • Degenerasi galas sendi tulang belakang

  Bantalan tulang belakang atau cakera akan menyusut seiring bertambahnya usia. Ini akan mengubah susunan tulang belakang dan mencetuskan kyphosis.

 • Keadaan perubatan lain

  Kyphosis pada kanak-kanak mungkin dikaitkan dengan penyakit tertentu, seperti sindrom Marfan dan sindrom Ehlers-Danlos.

 • kecederaan tulang belakang

  Dalam beberapa kes, kyphosis juga boleh berlaku akibat kecederaan pada tulang belakang.

Gejala Kyphosis

Orang dengan kyphosis dapat menunjukkan gejala yang berbeza. Umumnya keadaan ini dicirikan oleh:

 • Perbezaan ketinggian bahu kanan dan kiri
 • Perbezaan ketinggian atau kedudukan bilah bahu
 • Kepala kelihatan lebih condong ke hadapan daripada bahagian badan yang lain
 • Belakang kelihatan condong ketika membongkok
 • Otot hamstring (belakang paha) terasa ketat
 • Sakit atau kekejangan di bahagian belakang
 • Keletihan

Apabila keadaan bertambah buruk, kyphosis boleh menyebabkan gejala lain, seperti:

 • Perubahan tabiat buang air kecil dan buang air besar
 • Sesak nafas atau sukar bernafas
 • Kekakuan, kesemutan, atau kelemahan pada kaki

Dalam kes ringan, kifosis mungkin tidak menunjukkan gejala selain punggung yang sedikit bengkok.

Bila hendak berjumpa doktor

Tanyakan kepada doktor anak anda jika anda melihat tulang belakang yang melengkung atau bengkok, terutama jika disertai dengan keluhan sakit belakang, sesak nafas, dan merasa letih atau lemah. Pemeriksaan dan rawatan awal dapat mengelakkan tulang belakang menjadi lebih melengkung.

Diagnosis Kyphosis

Sebagai langkah pertama, doktor menanyakan simptom dan sejarah perubatan pesakit. Selepas itu, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal, termasuk:

 • Mengukur ketinggian pesakit
 • Minta pesakit membongkok, untuk melihat kelengkungan tulang belakang dari sisi
 • Minta pesakit berbaring, untuk melihat apakah tulang belakang meluruskan atau tetap bengkok

Sekiranya tulang belakang pesakit lurus ketika berbaring, pesakit disyaki mengalami kyphosis postural. Walau bagaimanapun, jika tulang belakang pesakit tetap bengkok ketika berbaring, disyaki pesakit tersebut mengalami bengkok Scheuermann atau kifosis kongenital.

Doktor juga akan melakukan pemeriksaan neurologi, untuk melihat sejauh mana tahap refleks pesakit dan kekuatan otot. Ini dilakukan untuk mengetahui sama ada perubahan bentuk tulang belakang telah mempengaruhi saraf tunjang atau tidak.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan sokongan, seperti:

 • Imbas dengan sinar-X, imbasan CT, atau MRI, untuk mengira tahap kelengkungan tulang belakang, mengesan kecacatan tulang belakang, memeriksa kemungkinan jangkitan atau tumor di tulang belakang, dan melihat keadaan saraf tunjang
 • Uji fungsi saraf, untuk memeriksa kelajuan impuls saraf dari tulang belakang ke kaki
 • Ujian ketumpatan tulang (imbasan ketumpatan tulang), untuk melihat kemungkinan perubahan bentuk tulang belakang yang disebabkan oleh kerapuhan tulang

Rawatan Kyphosis

Rawatan kyphosis bertujuan untuk mengelakkan tulang belakang menjadi lebih melengkung dan untuk mengelakkan risiko kecacatan tulang belakang. Kaedah rawatan yang dipilih oleh doktor bergantung pada usia dan keadaan pesakit, serta jenis dan keparahan kyphosis.

Kyphosis yang disebabkan oleh postur yang salah dapat diatasi dengan membetulkan postur. Walau bagaimanapun, doktor mungkin menyarankan agar pesakit menjalani sinar-X secara berkala untuk memastikan tulang belakang tidak menjadi lebih melengkung.

Dalam kyphosis yang disebabkan oleh kecacatan tulang belakang, serta pada pesakit yang tulang belakangnya semakin melengkung dan disertai dengan rasa sakit, prosedur lain diperlukan yang merangkumi:

Dadah

Ubat yang diberikan hanya bertujuan untuk menghilangkan rasa sakit, bukan untuk mengubati kyphosis itu sendiri. Jenis ubat ini termasuk:

 • Ibuprofen
 • Parasetamol
 • Aspirin
 • Ubat untuk menguatkan tulang, seperti bifosfonat

Fisioterapi

Terapi fizikal atau fisioterapi dilakukan pada pesakit dengan kyphosis ringan. Doktor atau ahli terapi akan mengajar pesakit latihan yang boleh dilakukan di rumah, untuk menguatkan dan meningkatkan kelenturan tulang belakang, menguatkan otot yang menyokong punggung, dan melegakan sakit belakang.

Sokongan belakang

sokongan belakang (pendakap gigi) diberikan kepada pesakit pediatrik dengan Scheuermannkyphosis yang tulang belakangnya melengkung lebih dari 65 darjah dan masih berpotensi untuk maju menjadi lebih parah.

Pendakap gigi harus digunakan 23 jam sehari (hanya dikeluarkan ketika mandi) sehingga tulang belakang berhenti tumbuh, biasanya pada usia 14-15 tahun. Tujuannya adalah untuk mengelakkan tulang belakang menjadi lebih melengkung.

Harap diperhatikan, tindakan ini tidak dilakukan pada pesakit yang tulang belakangnya berhenti tumbuh, kerana tidak akan memperbaiki keadaan tulang belakang.

Operasi

Pembedahan secara amnya dilakukan pada pesakit kifosis kongenital atau pesakit Scheuermannkyphosis orang dewasa yang tulang belakangnya melengkung hingga 70-75 darjah dan disertai dengan sakit belakang yang teruk. Pembedahan juga dilakukan pada kyphosis yang mencubit saraf tunjang.

Jenis pembedahan tulang belakang yang dilakukan adalah gabungan tulang belakang. Dalam prosedur ini, doktor akan memasukkan kepingan tulang di antara vertebra. Selepas itu, doktor akan menyokong ruas dengan pen logam sehingga kedudukan tulang belakang kembali normal.

Untuk membantu mengekalkan kepadatan tulang, doktor juga akan menasihati pesakit untuk makan makanan yang kaya dengan kalsium dan vitamin D, membatasi pengambilan alkohol, dan tidak merokok.

Komplikasi Kyphosis

Sekiranya tidak dirawat dengan betul, kyphosis berpotensi menyebabkan beberapa komplikasi, seperti:

 • Gangguan pernafasan

  Dalam kes yang teruk, kyphosis dapat menekan paru-paru dan menyebabkan penghidap sesak nafas.

 • Senak

  Kyphosis yang teruk boleh memberi tekanan pada saluran pencernaan dan menyebabkan masalah, seperti pedih ulu hati atau kesukaran menelan.

 • Pergerakan badan terhad

  Kyphosis boleh menyebabkan penderita mengalami kesukaran berjalan, bangun dari kerusi, atau memiringkan kepala. Tulang belakang yang melengkung juga boleh menyebabkan kesakitan ketika pesakit berbaring.

 • Penampilan yang mencolok

  Kyphosis membuat penghidap terlihat jelas, baik kerana postur membungkuk dan kerana sokongan belakang yang mungkin digunakan untuk memperbaiki keadaan. Ini boleh membuat orang dengan kyphosis merasa tidak selamat atau bahkan menarik diri dari kalangan sosial.

Pencegahan Kyphosis

Kyphosis kerana postur yang lemah dapat dicegah dengan melakukan perkara berikut:

 • Pertahankan postur badan yang baik, misalnya dengan membiasakan diri dengan duduk tegak
 • Jangan bawa beg galas yang terlalu berat
 • Menguatkan otot perut dan belakang
 • Mengekalkan berat badan yang ideal
 • Bersenam secara teratur, seperti berenang, berlari, atau sukan lain yang dapat membantu mengekalkan kekuatan dan kelenturan tulang belakang