Ini 6 Jenis Buah-buahan untuk Menurunkan Berat Badan yang patut dicuba

Buah mengandungi banyak manfaat kesihatan jika dimakan secara berkala. Salah satunya adalah untuk membantu mengurangkan berat badan. Ketahui jenis apa buah yang dapat menurunkan berat badan.

Salah satu sebab buah dapat membantu menurunkan berat badan adalah kerana kandungan seratnya. Makan makanan yang mengandungi serat tinggi seperti buah dapat membuat anda kenyang lebih lama. Di samping itu, kandungan lemak dan kalori dalam buah juga agak rendah.

Pelbagai Buah untuk Menurunkan Berat Badan

Berikut adalah pelbagai jenis buah yang boleh anda makan untuk menurunkan berat badan:

1. Buah limau gedang

Grapefruit adalah salah satu pilihan buah untuk menurunkan berat badan. Ini kerana kandungan kalori dalam buah ini relatif rendah, jadi sesuai untuk dimakan bagi anda yang mengikuti program diet. Selain itu, kandungan air dalam limau gedang mencapai 90%, sehingga menjadikan anda kenyang dengan cepat dan dapat menahan rasa lapar.

2. Epal

Buah lain yang boleh anda makan untuk menurunkan berat badan adalah epal. Selain tinggi serat dan rendah kalori, epal juga mengandungi sebatian pektin yang dapat memperlambat proses pencernaan, sehingga Anda dapat merasa kenyang lebih lama.

Semasa makan epal, anda digalakkan memakannya dengan kulit. Ini supaya kandungan serat di kulit epal tidak terbuang.

3. Alpukat

Menurut satu kajian, seseorang yang kerap memakan alpukat akan mengalami penurunan berat badan yang besar dan lilitan pinggang yang lebih kecil.

Kajian lain mendapati bahawa memakan alpukat dapat membuat anda merasa kenyang lebih lama. Ini kerana asid oleik yang terkandung di dalamnya dapat menahan rasa lapar. Tetapi ingat, jangan makan alpukat dengan tambahan kalori tinggi, seperti gula, susu pekat manis, sirap, atau coklat.

4. Jterkulai

Buah-buahan yang tinggi vitamin C dapat dimakan untuk menurunkan berat badan. Tidak hanya tinggi vitamin C, jeruk juga kaya dengan kandungan serat semula jadi. Kandungan serat ini dapat membuat anda tidak cepat lapar setelah memakannya.

5. Pir

Sama seperti epal, pir juga kaya serat dan rendah kalori. Makan tiga pir setiap hari dapat menekan keinginan untuk makan lebih banyak, jadi anda dapat mengehadkan pengambilan kalori anda. Sama seperti epal, makan pir harus bersama kulit.

6. Pisang

Walaupun tinggi kalori berbanding buah-buahan lain, kandungan serat yang tinggi dalam pisang dapat membantu menurunkan berat badan. Ini kerana serat dapat menjadikan anda kenyang dengan cepat dan merasa kenyang lebih lama. Makan dua pisang bersaiz sederhana sudah cukup untuk memenuhi keperluan serat harian anda.

Walaupun beberapa jenis buah dapat membantu anda mencapai berat badan ideal anda, itu tidak bermakna anda hanya boleh bergantung pada buah untuk menurunkan berat badan sahaja. Terapkan juga gaya hidup sihat, seperti menghindari makanan berkalori tinggi, mengehadkan pengambilan gula, minum lebih banyak air, dan bersenam secara teratur.

Sekiranya anda sukar menurunkan berat badan walaupun melakukan perkara ini, cubalah berjumpa dengan pakar pemakanan untuk mendapatkan program penurunan berat badan yang sesuai dengan keadaan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found