Fatimah Grass Boleh Melancarkan Kelahiran? Inilah Fakta

Semua wanita hamil ingin melahirkan bayi mereka dengan lancar. Akibatnya, tidak sedikit wanita hamil yang melakukan pelbagai cara untuk mewujudkannya, termasuk memakan rumput Fatimah. Dia berkata, tanaman herba ini dapat melancarkan buruh. Adakah betul?

Rumput Fatimah atau Pumila Labisia adalah tumbuhan herba yang sering digunakan sebagai ubat di beberapa negara Asia Tenggara, seperti Indonesia dan Malaysia.

Berbagai kajian menunjukkan bahawa tumbuhan ini mengandung zat yang menyerupai hormon estrogen (fitoestrogen) serta sifat anti-radang dan antioksidan, sehingga dianggap mampu merawat berbagai penyakit.

Secara tradisinya, rumput Fatimah sering dimakan oleh sebilangan wanita untuk meningkatkan libido, melegakan gejala postmenopaus, dan melegakan kesakitan semasa haid. Bukan hanya itu, tumbuhan herba ini juga diramalkan dapat melancarkan proses kelahiran.

Fakta mengenai Faedah Rumput Fatimah untuk Bekerja Yang Lancar

Ramai orang percaya bahawa rumput Fatimah bermanfaat untuk menjaga kesihatan janin dan baik untuk kelahiran yang lancar. Untuk mendapatkan faedah ini, tanaman ini biasanya dimakan sebagai ubat herba atau teh herba.

Sebenarnya, anggapan bahawa rumput Fatimah dapat melancarkan kelahiran adalah perkara yang salah dan mesti diluruskan.

Rumput Fatimah dapat merangsang aktiviti hormon oksitosin, iaitu hormon yang dihasilkan oleh tubuh wanita ketika hendak bersalin. Hormon ini boleh menyebabkan kontraksi dan mempercepat proses persalinan.

Sekiranya dimakan sebelum tarikh akhir, rumput Fatimah dapat meningkatkan risiko kelahiran prematur atau keguguran. Rumput Fatimah juga dikatakan dapat meningkatkan risiko penyakit kongenital atau kecacatan pada janin.

Oleh itu, wanita hamil tidak boleh mengambil ubat dan produk herba, termasuk rumput Fatimah, tanpa berjumpa doktor terlebih dahulu, ya.

Serangkaian bahaya rumput Fatimah untuk wanita hamil

Walaupun ia diklaim sebagai ubat semula jadi untuk induksi persalinan, kenyataannya tahap oksitosin di rumput Fatimah tidak jelas dan sebenarnya boleh membahayakan kehamilan dan kelahiran anak.

Sekiranya dikonsumsi secara berlebihan atau terlalu kerap, rumput Fatimah boleh menyebabkan pelbagai bahaya kepada ibu dan janin, seperti:

1. Meningkatkan risiko keguguran

Rumput Fatimah boleh mencetuskan kontraksi. Sekiranya dimakan sebelum tarikh lahir atau pada usia kehamilan yang sangat awal, ramuan ini dapat meningkatkan risiko keguguran. Pengambilan rumput Fatimah juga dapat meningkatkan risiko kematian janin di rahim (kelahiran mati).

2. Menyebabkan kelahiran pramatang dan janin cacat

Selain meningkatkan risiko keguguran, pengambilan rumput Fatimah dapat menyebabkan persalinan pramatang. Kerana tumbuhan ini merangsang hormon oksitosin, persalinan dapat berlaku lebih cepat sebelum tarikh akhir (HPL) tiba.

Oleh kerana mereka dilahirkan terlalu awal sebelum waktunya, bayi pramatang boleh menghadapi pelbagai masalah atau komplikasi kesihatan, mulai dari gangguan fungsi organ, risiko jangkitan, kesulitan menyusui, hingga kematian mendadak (SIDS).

3. Menyebabkan keracunan pada janin

Tidak hanya berbahaya bagi wanita hamil, pengambilan ubat-ubatan dan produk herba, termasuk rumput Fatimah, juga dapat memberi kesan pada janin. Ini kerana ubat atau produk herba mungkin mengandungi bahan toksik yang dapat membahayakan janin dan membuatnya menderita penyakit kongenital atau cacat lahir.

Rumput Fatimah boleh digunakan untuk merawat masalah kesihatan pada wanita yang tidak hamil, misalnya untuk melegakan gejala menopaus atau sindrom pramenstruasi.

Sebaliknya, tanaman ini tidak digalakkan dimakan oleh wanita hamil dan menyusui. Ini kerana tidak ada kajian yang membuktikan bahawa rumput Fatimah selamat untuk dimakan dan bermanfaat untuk kehamilan dan melahirkan dan menyusui.

Setelah mengetahui maklumat di atas, wanita hamil harus mengelakkan memakan rumput Fatimah atau tanaman herba lain, ya. Untuk memastikan keselamatan, ingatlah untuk berjumpa doktor sebelum menggunakan ubat atau produk herba.

Sekiranya wanita hamil ingin melahirkan dengan lancar, ada beberapa cara yang boleh diambil tanpa perlu memakan rumput Fatimah atau tanaman herba lain, iaitu bersenam secara teratur, menghindari tekanan, makan makanan berkhasiat, dan melakukan urutan perineum. Wanita hamil juga boleh berusaha melakukan hubungan seks sebelum waktu kelahiran yang dijangkakan untuk memulakan persalinan.

Sekiranya wanita hamil masih ingin tahu atau sudah memakan rumput Fatimah dan bimbang dengan keadaan janin di dalam rahim, cubalah berjumpa doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found