Fakta Di Sebalik Mitos Tentang Pemutihan Kulit

Terdapat banyak mitos mengenai pemutihan kulit yang masih beredar dan dipercayai oleh banyak orang hari ini. Sebenarnya, mitos ini tidak semestinya benar dan sebenarnya boleh membuat orang keliru dalam menggunakan produk pemutihan kulit.

Kulit putih dan bersih adalah impian hampir semua orang. Bukan hanya menjadikan penampilan lebih menarik, kulit putih juga dapat meningkatkan keyakinan diri. Pelbagai jenis produk pemutih kulit kini banyak diedarkan di pasaran dan anda boleh mendapatkannya dengan mudah.

Namun, sebelum menggunakan produk pemutihan kulit, ada baiknya anda mengetahui mitos dan fakta mengenai pemutihan kulit terlebih dahulu. Ini kerana mitos yang beredar sering salah dan menyebabkan pemutih kulit tidak dapat digunakan dengan betul.

Pelbagai Mitos Tentang Pemutihan Kulit dan Fakta Di Sebalik itu

Berikut adalah beberapa mitos mengenai pemutihan kulit dan fakta di baliknya:

1. Pemutihan kulit selamat digunakan semasa anda melakukan aktiviti luar

Kenyataan ini tidak semestinya benar, kerana beberapa produk pemutih kulit biasanya mengandungi bahan aktif, seperti AHA dan asid kojik, yang boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kerengsaan kulit dan kulit menjadi sensitif ketika terkena cahaya matahari.

Oleh itu, anda masih perlu menggunakan pelindung matahari dengan kandungan SPF 30 minimum ketika menggunakan pemutihan kulit dan aktiviti pada siang hari.

Pelindung matahari dapat melindungi kulit daripada terkena sinaran UV yang boleh menyebabkan penuaan dini dan barah kulit. Sekiranya boleh, gunakan juga perlindungan lain, seperti topi, kacamata hitam, dan payung bertepi lebar, ketika melakukan aktiviti luar.

2. Produk pemutihan kulit yang mahal pastinya lebih baik

Ini adalah mitos. Produk pemutihan kulit yang lebih mahal tidak semestinya lebih baik daripada produk yang lebih murah. Ini kerana pada dasarnya, kandungan setiap produk pemutihan kulit hampir sama.

Pemutihan kulit yang dijual di kedai biasa boleh menjadi lebih berkesan daripada krim pemutihan kulit yang dijual di kedai terkenal. Ini bergantung pada sama ada jenis kulit pengguna sesuai dengan produk atau tidak.

3. Semakin banyak jenis bahan pemutih kulit yang digunakan, semakin baik

Perkara ini tidak selalu berlaku. Sebilangan bahan dalam produk pemutih kulit sebenarnya tidak berfungsi dengan berkesan malah berisiko menyebabkan kerengsaan kulit ketika digunakan bersama.

Contohnya ialah menggabungkan produk penjagaan wajah yang mengandungi retinoid dan AHA. Kedua-dua zat ini mempunyai faedah yang serupa, iaitu menjadikan kulit kelihatan lebih cerah. Namun, menggunakannya bersama dapat menjadikan kulit kering dan mudah teriritasi.

Sekiranya anda masih mahu memasukkan produk dengan bahan-bahan ini dalam rutin penjagaan wajah anda, anda harus menggunakannya secara bergantian setiap hari dan berhenti jika anda menghadapi masalah kulit, seperti kerengsaan atau kemerahan.

4. Kulit menjadi lebih putih dengan cepat adalah perkara yang baik

Mitos ini tidak benar, kerana anda sebenarnya perlu berhati-hati dengan produk yang mendakwa memutihkan kulit dengan cepat.

Peluntur kulit yang memberikan hasil cepat mungkin mengandungi bahan yang terlalu tinggi atau mengandungi bahan berbahaya, seperti merkuri.

Biasanya, beberapa bahan yang dapat mencerahkan kulit, seperti asid kojic dan akar licorice mula menunjukkan hasil selepas penggunaan 2-4 minggu.

5. Hydroquinone selamat digunakan

Hydroquinone adalah agen pemutih kulit yang berfungsi dengan menghalang pengeluaran melanin. Tetapi sebenarnya, ramuan ini dapat menyebabkan kesan sampingan yang berbahaya, mulai dari hiperpigmentasi, kerengsaan kulit, barah kulit, hingga kerusakan ginjal.

Kesan sampingan ini adalah sebab mengapa hidrokuinon tidak dibenarkan ditambahkan dalam produk pemutihan kulit yang dijual bebas dan hanya boleh digunakan mengikut preskripsi dan arahan doktor.

6. Semakin banyak anda menggunakannya, semakin putih kulitnya

Kenyataan ini tidak semestinya benar. Oleh itu, pastikan anda terlebih dahulu membaca ramuan dan arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan. Sekiranya perlu, berjumpa doktor mengenai komposisi, kaedah penggunaan, risiko, dan peraturan untuk menghentikan penggunaan produk.

7. Kulit putih sinonim dengan wanita cantik

Tidak sedikit orang yang masih merasakan bahawa penampilan mereka akan lebih menarik jika mereka mempunyai kulit putih. Sebenarnya, anggapan ini diperkuat oleh iklan untuk beberapa produk pemutihan kulit.

Sebenarnya, kecantikan seseorang tidak hanya dilihat dari warna kulitnya. Tumbuhkan keyakinan terhadap apa yang anda ada. Dengan begitu, kecantikan akan terserlah dengan sendirinya.

Fakta mengenai mitos pemutihan kulit di atas dapat membantu anda mengelakkan maklumat yang salah dan tidak segera mempercayai maklumat yang tidak jelas. Untuk berada dalam keadaan selamat, berjumpa doktor untuk menentukan jenis pemutihan kulit yang sesuai dengan keadaan kulit anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found