Adakah Jenis Perancangan Keluarga yang Membuat Anda Lemak, Mitos atau Fakta?

Kerana ada anggapan bahawa ada jenis perancangan keluarga yang membuat anda gemuk, banyak wanita keliru atau ragu-ragu dalam memilih kaedah perancang keluarga yang sesuai. Walau bagaimanapun, adalah andaian adakah benar atau hanya mitos?

Alat kontraseptif terbahagi kepada dua, iaitu alat kontraseptif hormon yang merangkumi pil kawalan kelahiran, suntikan kawalan kelahiran, implan KB atau implan, dan patch; serta kontraseptif bukan hormon dalam bentuk kondom, perancang keluarga semula jadi, atau perancang keluarga yang mantap (pensterilan).

Walaupun cara kerja dan penggunaannya berbeza, kedua-dua jenis kontrasepsi ini masih mempunyai fungsi yang sama, iaitu untuk mencegah kehamilan.

Walaupun cukup berkesan dan selamat digunakan, banyak wanita enggan memilih kontrasepsi hormon kerana jenis kontrasepsi ini dianggap menyebabkan lemak badan.

Adakah benar kawalan kelahiran hormon boleh menjadikan anda gemuk?

Kawalan kelahiran hormon adalah sejenis alat kawalan kelahiran yang mengandungi gabungan hormon tiruan, seperti progesteron dan estrogen. Walau bagaimanapun, terdapat juga kawalan kelahiran hormon tertentu yang hanya mengandungi hormon progesteron. Kawalan kelahiran hormon memang boleh menyebabkan sedikit kenaikan berat badan, tetapi tidak sampai menjadikan badan gemuk.

Peningkatan berat badan ini disebabkan oleh kandungan hormon dalam kawalan kelahiran hormon yang dapat meningkatkan selera makan dan menyebabkan penumpukan cecair di dalam badan. Walau bagaimanapun, ini biasanya hanya berlaku pada awal penggunaan dan berat badan akan kembali normal setelah 2-3 bulan penggunaan.

Harap maklum bahawa kegemukan atau kenaikan berat badan boleh disebabkan oleh banyak perkara, termasuk:

  • Corak pemakanan yang tidak sihat.
  • Jarang bersenam.
  • Faktor genetik atau keturunan.
  • Tekanan berlebihan.
  • Kesan sampingan ubat.
  • Penyakit tertentu, seperti hipotiroidisme dan PCOS.

Jenis kawalan kelahiran hormon yang dikatakan menjadikan anda gemuk

Terdapat pelbagai bentuk dan cara menggunakan alat kawalan kelahiran hormon. Berikut adalah tiga bentuk kawalan kelahiran hormon yang secara meluas dianggap sebagai jenis kawalan kelahiran yang menjadikan anda gemuk:

Pil perancang keluarga

Pil kawalan kelahiran adalah sejenis alat kontraseptif dalam bentuk tablet yang mengandungi hormon estrogen dan progesteron atau hanya progesteron. Pil kawalan kelahiran umumnya terdiri daripada 21-35 tablet yang diambil dalam 1 kitaran dan berterusan. Pil kontraseptif khas yang hanya mengandungi progesteron biasanya terdiri daripada 28 tablet.

Sekiranya digunakan dengan betul dan teratur, pil kawalan kelahiran cukup berkesan untuk mencegah kehamilan, dengan kadar kejayaan 91%.

Sebilangan wanita yang menggunakan pil kawalan kelahiran memang boleh mengalami kenaikan berat badan. Namun, kenaikan ini tidak ketara, jadi tidak boleh dikatakan penyebab kegemukan. Setelah badan terbiasa dengan pil kawalan kelahiran, berat badan dapat kembali normal.

Implan KB atau implan

Implan KB atau implan adalah sejenis perancang keluarga dalam bentuk batang atau tiub kecil yang ditanam atau diletakkan di bawah kulit, tepat di tisu lemak lengan atas. Alat kawalan kelahiran ini mengandungi hormon progesteron yang dilepaskan sedikit demi sedikit dari tiub implan ke dalam badan. Alat kawalan kelahiran ini boleh bertahan selama 3-5 tahun.

Berbanding dengan pil kawalan kelahiran, implan dianggap lebih berkesan untuk mencegah kehamilan, dengan peratusan kejayaan 99%.

Sebilangan wanita yang menggunakan implan KB mengalami kenaikan berat badan, tetapi tidak ada penyelidikan yang menyimpulkan bahawa kenaikan berat badan disebabkan oleh penggunaan implan KB.

Dosis hormon yang dilepaskan oleh implan kawalan kelahiran juga sangat kecil dan perlahan, sehingga cenderung menyebabkan kenaikan berat badan.

KB menyuntik

Kontraseptif suntikan adalah alat kontraseptif yang mengandungi hormon progestin yang digunakan dengan suntikan ke otot-otot badan di bahagian-bahagian tertentu, seperti punggung, paha, atau lengan. Suntikan KB ini biasanya diberikan setiap 3 bulan.

Keberkesanan kontrasepsi suntikan dalam menunda kehamilan adalah 94%. Peningkatan berat badan yang disebabkan oleh kontraseptif ini berlaku kerana peningkatan jisim tisu lemak. Walau bagaimanapun, ini juga hanya sementara.

Sejauh ini, belum ada penyelidikan yang dapat membuktikan bahawa kontraseptif suntikan dapat menyebabkan kenaikan berat badan pada wanita menyebabkan kegemukan atau kegemukan.

Fakta Berkaitan dengan Jenis Perancangan Keluarga yang Menjadikan Anda Lemak

Walaupun terdapat banyak tuntutan bahawa kawalan kelahiran hormon adalah kawalan kelahiran yang menjadikan anda gemuk, sebenarnya tuntutan ini belum terbukti secara saintifik. Sekiranya ada, kenaikan berat badan hanya sementara.

Oleh itu, sebelum memutuskan untuk tidak menggunakan alat kawalan kelahiran hormon atau ingin beralih ke jenis kawalan kelahiran yang lain, cubalah tunggu sehingga 3 bulan setelah menggunakannya. Secara beransur-ansur, kesan ini akan hilang dan berat badan akan kembali normal.

Untuk mencapai berat badan yang ideal, jangan lupa menerapkan diet yang sihat dan seimbang, bersenam secara teratur, dan mengelakkan tekanan yang berlebihan.

Sekiranya anda masih tidak yakin memilih jenis kontrasepsi, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jenis alat kawalan kelahiran yang paling sesuai dan selamat untuk anda gunakan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found