Pilihan alat kawalan kelahiran yang tidak membuat anda gemuk

Terdapat mitos bahawa jenis kawalan kelahiran tertentu dapat menjadikan tubuh wanita gemuk. Tetapi tidak perlu risau, kerana ada beberapa pilihan untuk alat kawalan kelahiran yang tidak membuat wanita gemuk. Dengan mengetahui apakah alat kawalan kelahiran ini, anda dapat mencegah kehamilan sambil mengekalkan berat badan ideal.

Ramai orang berpendapat bahawa kawalan kelahiran dapat meningkatkan selera makan, sehingga mencetuskan kenaikan berat badan. Sebenarnya, semua jenis kontrasepsi atau perancang keluarga (termasuk kawalan kelahiran hormon) tidak terbukti menjadikan tubuh gemuk atau gemuk.

Jenis kontrasepsi hormon yang digunakan pada masa ini telah diberi dos sehingga tidak memberi kesan yang signifikan terhadap kenaikan berat badan. Lagipun, kenaikan berat badan dapat dicegah, Macam mana boleh jadi.

Peningkatan berat badan biasanya disebabkan oleh beberapa faktor, seperti gaya hidup yang tidak sihat (misalnya, jarang bersenam dan sering makan makanan yang tinggi lemak, gula, atau kalori), meningkatnya usia, atau mengalami masalah kesihatan tertentu.

Pelbagai jenis perancangan keluarga yang tidak membuat anda gemuk

Sekiranya penggunaan kontraseptif hormon membuat anda bimbang tentang kenaikan berat badan, maka jenis kontraseptif berikut boleh menjadi pilihan untuk anda:

1. IUD

IUD atau Peranti Intra RahimKB, juga dikenal sebagai alat kawalan kelahiran spiral, adalah alat kawalan kelahiran berbentuk T berukuran sekitar 3 cm diameter yang dimasukkan ke dalam rahim. Terdapat dua jenis IUD yang biasanya digunakan, iaitu yang mengandungi hormon atau yang tidak.

IUD nonhormonal mempunyai gegelung tembaga di sekelilingnya dan bertindak sebagai spermisida yang membunuh sperma. Jenis kontraseptif ini boleh digunakan sehingga 10 tahun.

Manakala IUD yang mengandungi hormon dilengkapi dengan hormon progestin yang berfungsi menebalkan lendir di serviks dan mencegah persenyawaan di rahim. IUD hormon boleh digunakan sehingga 3-5 tahun.

IUD tidak menyebabkan badan bertambah berat badan. Sebilangan kecil wanita yang menggunakan IUD hormon mungkin mengalami sedikit kenaikan berat badan, tetapi kenaikannya tidak cukup signifikan untuk membuat tubuh gemuk.

2. Spermisida

Spermisida adalah sejenis alat kontraseptif yang berfungsi untuk membunuh sel sperma. Alat kawalan kelahiran boleh didapati dalam bentuk krim, gel, atau tablet yang dimasukkan ke dalam vagina sebelum melakukan hubungan seks. Beberapa jenis kondom juga dilapisi dengan spermisida.

Walau bagaimanapun, alat kawalan kelahiran ini boleh menyebabkan alahan atau kerengsaan pada sesetengah orang. Gejala boleh merangkumi pembakaran, gatal-gatal, atau kemerahan pada organ intim ketika digunakan dalam hubungan seksual.

3. Cap serviks

Topi serviks adalah alat kontraseptif yang diletakkan di mulut rahim atau serviks, sehingga menyekat masuknya sperma ke rahim. Alat ini diperbuat daripada getah fleksibel. Topi serviks akan berfungsi dengan berkesan untuk mencegah kehamilan ketika digunakan bersama dengan spermisida.

4. Diafragma

Sama seperti topi serviksDiafragma kontraseptif juga diletakkan di serviks dan menyekat kemasukan sperma ke dalam rahim. Perbezaan antara keduanya adalah ukuran kontrasepsi diafragma yang lebih besar daripada diafragma topi serviks. Diafragma juga lebih berkesan apabila digunakan dengan spermisida.

Agar pemasangannya lebih tepat dan berkesan untuk mencegah kehamilan, alat kontraseptif ini dapat dipasang oleh bidan atau doktor.

5. Kondom

Kondom terbuat dari bahan lateks yang berfungsi untuk mencegah sperma memasuki vagina dan rahim. Kontraseptif ini tersedia untuk lelaki dan wanita. Pada lelaki, kondom digunakan semasa hubungan seksual. Sementara itu, kondom wanita boleh dimasukkan ke dalam vagina sekurang-kurangnya lapan jam sebelum melakukan hubungan seks.

Pelbagai jenis kontraseptif yang dinyatakan di atas umumnya tidak mempengaruhi hormon badan. Oleh itu, jenis kontraseptif ini tidak mengganggu penyusuan susu ibu dan tidak memberi kesan terhadap kenaikan berat badan.

Sebagai tambahan kepada jenis kontrasepsi di atas, kaedah kontraseptif lain, seperti kontrasepsi hormon (contohnya pil kawalan kelahiran atau suntikan) dan kontrasepsi tetap, juga tidak menyebabkan peningkatan berat badan yang ketara.

Beberapa jenis kawalan kelahiran hormon memang boleh menjadikan berat badan wanita yang menggunakannya meningkat sedikit. Tetapi penyelidikan kesihatan setakat ini menunjukkan bahawa kenaikan berat badan tidak signifikan untuk menyebabkan kegemukan. Sekiranya anda masih keliru atau tidak pasti mengenai jenis perancangan keluarga yang paling sesuai, anda dinasihatkan berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat terbaik.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found