Sangobion - Faedah, dos dan kesan sampingan

Sangobion adalah makanan tambahan untuk merawat anemia atau anemia. Produk suplemen penambah darah ini boleh didapati dalam bentuk kapsul, sirap, dan tablet effervescent.

Sangobion mengandungi besi. Salah satu penyebab anemia yang paling biasa adalah kekurangan zat besi dalam badan. Zat besi diperlukan untuk pembentukan sel darah merah. Apabila keperluan zat besi dipenuhi, anemia kekurangan zat besi dapat diatasi.

Selain zat besi, produk Sangobion juga mengandungi vitamin dan mineral lain, seperti kuprum sulfat, vitamin C, asid folik, dan vitamin B12.

Produk Sangobion

Berikut adalah varian produk Sangobion sebagai makanan tambahan besi:

1. Kapsul Sangobion

Setiap kapsul Sangobion Capsules mengandungi 259 mg zat besi glukonat ferus (bersamaan dengan 30 mg unsur besi).

2. Sangobion Vita-Tonic

Sangobion Vita-Tonic dalam bentuk sirap dengan rasa buah kranberi. Setiap 15 ml Sangobion Vita-Tonic mengandungi 113 mg besi jenis ferrazon (bersamaan dengan 15 mg unsur besi).

3. Sangobion Fizz

Sangobion Fizz adalah produk Sangobion dengan bentuk effervescent dan rasa buah kranberi. Setiap tablet Sangobion Fizz mengandungi 215 mg zat besi ferrazon (yang bersamaan dengan 28 mg unsur besi), 4 mg zink sulfat, 100 mg magnesium sulfat, 70 mg vitamin C, 0,97 mg vitamin B1, 1,1 mg vitamin B2, 1,2 mg vitamin B6, 2 mcg vitamin B12, 200 mcg folik asid, 14 mg vitamin B3, 6 mg vitamin B5, dan 150 mcg biotin.

4. Sangobion Bayi

Sangobion Baby dalam bentuk sirap dan diberikan dengan menitis. Produk ini ditujukan untuk kanak-kanak berumur 0-2 tahun. Setiap 1 ml Sangobion Baby mengandungi 36.8 mg zat besi kompleks polimaltosa besi (bersamaan dengan 12.5 mg unsur besi) dan 50 mcg asid folik.

5. Anak Sangobion

Sangobion Kids juga dalam bentuk sirap, yang ditujukan untuk anak-anak berusia 2-12 tahun. Setiap 5 ml Sangobion Kids mengandungi 113 ferrazon (bersamaan dengan 15 mg unsur besi), 0,6 mg vitamin B1, 1 mg vitamin B2, 1,2 mg vitamin B6, 15 mg vitamin B3, 0,3 mg vitamin B7.

Selain lima produk Sangobion di atas, Sangobion juga mempunyai dua produk herba yang tidak mengandungi zat besi. Dua produk tersebut adalah Sangobion Menstrupain yang digunakan untuk meredakan sakit haid, dan Sangobion Fit yang digunakan untuk menjaga stamina.

Apa itu Sangobion

Bahan-bahan aktifBesi
kumpulanUbat percuma
KategoriTambahan
ManfaatMengatasi anemia kekurangan zat besi
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Sangobion untuk ibu mengandung dan menyusuiKategori A:Kajian terkawal pada wanita hamil tidak menunjukkan risiko kepada janin, dan tidak mungkin bahaya pada janin.

Wanita hamil perlu mengambil zat besi semasa mengandung. Tanya pakar obstetrik anda jika Sangobion adalah makanan tambahan zat besi yang sesuai semasa kehamilan.

Makanan tambahan ini dapat diserap ke dalam susu ibu, tetapi kandungan zat besi dalam susu ibu tidak dipengaruhi oleh tahap zat besi dalam tubuh ibu.

Bentuk ubatKapsul, sirap dan tablet effervescent

Amaran Sebelum Mengonsumsi Sangobion

Sebelum menggunakan Sangobion, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan mengambil Sangobion jika anda alah kepada ramuan produk ini. Sekiranya ragu-ragu, berjumpa doktor terlebih dahulu.
 • Selain Sangobion Kids dan Sangobion Baby, produk Sangobion lain tidak boleh dimakan oleh kanak-kanak, terutama yang berusia di bawah 6 tahun, kerana risiko menyebabkan keracunan zat besi.
 • Sangobion tidak digalakkan untuk penderita hemochromatosis, hemosiderosis, anemia hemolitik, atau orang yang menerima transfusi darah berulang, seperti pesakit talasemia.
 • Rujuk penggunaan Sangobion dengan doktor anda jika anda atau sedang menderita penyakit hati, kolitis ulseratif, atau ulser perut.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Sangobion jika anda menghidap alkohol.
 • Berunding dengan doktor jika anda mempunyai atau saat ini kekurangan vitamin B12, kerana kandungan asid folik di Sangobion dapat mempengaruhi hasil pemeriksaan kadar vitamin B12 dalam darah.
 • Sirup Sangobion atau produk effervescent mungkin mengandungi gula tambahan atau pemanis buatan di dalamnya. Oleh itu, pesakit diabetes perlu berhati-hati dalam menggunakan makanan tambahan ini.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Sangobion jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan Sangobion jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa doktor jika anda mempunyai reaksi ubat alergi, kesan sampingan yang serius, atau berlebihan selepas mengambil Sangobion.

Dos dan Peraturan Penggunaan Sangobion

Dos untuk menggunakan Sangobion bergantung pada varian produk. Berikut adalah dos penggunaan Sangobion sebagai suplemen penambah darah:

 • Kapsul Sangobion

  Dewasa: 1 kapsul, sekali sehari.

 • Sangobion Vita-Tonic

  Dewasa: 30 ml atau bersamaan dengan 2 sudu pengukur, sekali sehari.

 • Sangobion Fizz

  Dewasa: 1 tablet, sekali sehari.

 • Bayi Sangobion

  Kanak-kanak di bawah umur 6 bulan dos akan ditentukan secara langsung oleh doktor. Kanak-kanak berumur 6-12 bulan dosnya ialah 0,8 ml, sekali sehari. Kanak-kanak berumur 1-2 tahun dosnya adalah 1 ml, sekali sehari.

 • Anak Sangobion

  Kanak-kanak berumur 2-5 tahun dosnya ialah 2.5 ml atau bersamaan satu sudu teh, sekali sehari. Sementara itu, untuk kanak-kanak berumur 6-12 tahun, dosnya adalah 5 ml atau bersamaan dengan 1 sudu pengukur, sekali sehari.

Cara Mengonsumsi Sangobion dengan Betul

Sebelum menggunakan Sangobion, baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan produk. Sekiranya anda mempunyai keraguan atau mempunyai masalah kesihatan tertentu, bincangkan dengan doktor anda mengenai dos, pilihan produk, dan cara penggunaannya mengikut keadaan anda.

Pengambilan Sangobion mengikut dos yang disyorkan. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Sangobion harus dimakan ketika perut kosong, misalnya 1 jam sebelum atau 2 jam setelah makan. Namun, jika anda mengalami masalah perut, anda boleh mengambilnya dengan makanan.

Telan kapsul Sangobion dengan bantuan segelas air dan jangan berbaring sekurang-kurangnya 10 minit setelah mengambil kapsul.

Untuk Sangobion dalam bentuk sirap, gunakan sudu pengukur yang disediakan dalam bungkusan untuk dos yang lebih tepat. Goncangkan botol terlebih dahulu sebelum memakan Sangobion.

Sekiranya anda mengambil Sangobion dalam bentuk tablet effervescent, anda boleh melarutkannya dalam 200 cc air dan boleh dihidangkan dengan air sejuk. Setelah tablet larut, pastikan anda segera mengambilnya.

Elakkan mengambil ubat antasid, susu, teh, atau kopi selama 2 jam sebelum atau sesudah mengambil Sangobion, kerana ia dapat mengurangkan keberkesanan Sangobion.

Makanan tambahan vitamin dan mineral dikonsumsi untuk memenuhi keperluan tubuh untuk vitamin dan mineral, terutamanya apabila pengambilan vitamin dan mineral dari makanan tidak dapat memenuhi keperluan tubuh.

Simpan Sangobion pada suhu bilik dan elakkan cahaya matahari langsung. Jauhkan suplemen ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Sangobion dengan Dadah Lain

Kandungan besi dalam bentuk glukonat ferus boleh menyebabkan interaksi jika digunakan dengan ubat lain. Beberapa interaksi ubat yang boleh berlaku adalah:

 • Gangguan penyerapan dan penurunan keberkesanan levodopa, levothyroxine, antibiotik levodopa, ciprofrofloxacin, bifosfonat, cefdinir, atau tetrasiklin
 • Penurunan penyerapan zat besi apabila digunakan dengan antasid

Kesan Sampingan dan Bahaya Sangobion

Berikut adalah beberapa kesan sampingan yang mungkin berlaku selepas memakan Sangobion:

 • Sembelit
 • Najis hitam
 • Cirit-birit
 • Mual atau muntah
 • Kekejangan perut atau sakit perut

Secara amnya, kesan sampingan ini bersifat sementara dan akan hilang setelah badan menyesuaikan diri dengan kandungan makanan tambahan.

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak mereda atau semakin teruk. Anda juga mesti berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami reaksi ubat alahan setelah menggunakan Sangobion.