Ketahui Lebih Lanjut Mengenai Sindrom Keletihan Kronik

Adakah anda sering merasa letih walaupun selepas tidur atau berehat secukupnya sepanjang hari? Sekiranya demikian, itu boleh menjadi tanda keadaan yang disebut sindrom keletihan kronik.

Sindrom keletihan kronik atau sindrom keletihan kronik (CFS) adalah keadaan yang dicirikan oleh rasa letih sepanjang masa. Ini tentu akan mengurangkan kualiti hidup penghidap, kerana keluhan keletihan berterusan akan membuat penghidap CFS merasa tidak berdaya untuk bekerja atau melakukan aktiviti lain.

Berbeza dengan keletihan kerana aktiviti fizikal yang berat atau tidak sihat, sindrom keletihan kronik bahkan boleh menyebabkan keletihan yang cukup parah sehingga menyukarkan penderita untuk bangun dari tidur (malaise). Keletihan ini juga dapat muncul ketika anda bangun, walaupun anda sudah cukup tidur. Bukan hanya pada orang dewasa, keadaan ini juga boleh berlaku pada kanak-kanak.

Gejala Sindrom Keletihan Kronik

Sindrom keletihan kronik boleh menyebabkan gejala yang berbeza-beza, bergantung kepada keparahan keadaan yang dialami oleh setiap penghidapnya. Seseorang dikatakan mengalami sindrom keletihan kronik jika dia sering atau selalu merasa letih selama lebih dari 6 bulan tanpa sebab yang jelas.

Selain keletihan, gejala yang dapat muncul akibat gangguan kesihatan ini adalah:

 • Sakit otot dan sendi.
 • Sakit kepala.
 • Sukar untuk menumpukan perhatian.
 • Gangguan tidur, seperti mengalami masalah tidur, tidur lebih kerap, atau kerap bangun ketika tidur.
 • Pening ketika duduk atau berdiri kerana tekanan darah menurun.
 • Masalah psikologi, seperti emosi yang tidak terkawal, panik yang kerap, dan kegelisahan.
 • Kelenjar getah bening yang bengkak.
 • Sakit tekak.

Sebagai tambahan kepada gejala di atas, orang dengan sindrom keletihan kronik juga mungkin mengalami gejala lain, seperti menggigil dan berpeluh malam, gangguan pencernaan, berdebar-debar dada, dan mati rasa atau kesemutan di bahagian badan tertentu.

Punca Sindrom Keletihan Kronik

Sehingga kini, punca sebenar sindrom keletihan kronik masih belum diketahui. Walau bagaimanapun, faktor berikut dianggap meningkatkan risiko seseorang untuk menghidap sindrom ini:

 • Kelemahan dalam sistem imun.
 • Penyakit autoimun.
 • Gangguan hormon, misalnya kerana penyakit tiroid.
 • Tekanan berlebihan.
 • Gangguan psikologi, seperti gangguan kemurungan dan kegelisahan.
 • Kanser.
 • Jangkitan virus dan bakteria.
 • Penyakit jantung.

Untuk menentukan sama ada seseorang menderita sindrom keletihan kronik, perlu dilakukan pemeriksaan oleh doktor. Dalam menentukan diagnosis, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan mengesan sejarah aduan yang dirasakan oleh pesakit.

Doktor juga akan melakukan beberapa siri pemeriksaan untuk mengesan sama ada terdapat beberapa faktor risiko di atas. Setelah mengesahkan diagnosis dan faktor risiko, doktor akan memberikan rawatan yang sesuai.

Rawatan Sindrom Keletihan Kronik

Setakat ini, tidak ada kaedah rawatan yang sepenuhnya berkesan untuk menyembuhkan sindrom keletihan kronik. Walau bagaimanapun, beberapa langkah rawatan dapat diambil untuk melegakan simptom sindrom keletihan kronik dan membantu penghidap untuk kembali bekerja dan melakukan aktiviti dengan lancar.

Setelah mengetahui faktor risiko apa yang boleh mencetuskan gejala sindrom keletihan kronik pada pesakit, doktor akan merawat faktor risiko tersebut. Berikut adalah bentuk rawatan yang boleh dilakukan untuk merawat sindrom keletihan kronik:

Pentadbiran ubat-ubatan

Doktor akan memberi ubat untuk merawat gangguan yang disyaki menjadi pencetus sindrom keletihan kronik.

Sebagai contoh, jika gejala sindrom keletihan kronik disebabkan oleh kemurungan, doktor anda akan menetapkan antidepresan untuk merawat kemurungan tersebut. Ubat ini juga boleh digunakan untuk membantu pesakit tidur dengan lebih selesa.

Di samping itu, doktor juga boleh menetapkan ubat penghilang rasa sakit atau ubat anti-radang bukan steroid (NSAID), seperti ibuprofen dan aspirin, untuk merawat aduan kesakitan yang dirasakan oleh penghidap.

Psikoterapi

Selain mengambil ubat, doktor juga akan mencadangkan psikoterapi untuk menenangkan fikiran orang yang mengalami sindrom keletihan kronik. Selain itu, kaedah ini juga dapat digunakan untuk meneroka lebih jauh penyebab sindrom keletihan kronik, jika keadaan ini disyaki timbul kerana masalah psikologi.

Salah satu bentuk psikoterapi yang sering digunakan untuk membantu penderita sindrom keletihan kronik adalah terapi tingkah laku kognitif.

Terapi fizikal

Walaupun mereka merasa letih, penghidap CFS masih perlu melakukan senaman secara teratur. Ini kerana melakukan senaman ringan telah terbukti berkesan dalam mengurangkan gejala sindrom keletihan kronik.

Untuk meningkatkan stamina orang dengan sindrom keletihan kronik, doktor boleh mencadangkan terapi fizikal dalam bentuk: latihan bergred, iaitu latihan fizikal yang dimulai dengan intensiti rendah, kemudian secara beransur-ansur meningkat sesuai dengan kemampuan pesakit.

Selain rawatan perubatan, penghidap sindrom keletihan kronik juga disarankan untuk memperbaiki gaya hidup mereka agar lebih sihat. Beberapa perubahan yang boleh dilakukan adalah:

 • Hadkan pengambilan minuman berkafein dan alkohol.
 • Berhenti merokok.
 • Kurangkan tekanan dengan melakukan relaksasi.
 • Cukup rehat. Cuba tidur 7-8 jam setiap malam.
 • Makan makanan berkhasiat yang seimbang.
 • Bersenam secara teratur mengikut cadangan doktor.

Sekiranya anda selalu merasa letih atau lemah, sehingga anda sering tidak bekerja atau tidak dapat melakukan aktiviti harian, anda harus segera berjumpa doktor. Ini penting untuk mengetahui sama ada anda mempunyai sindrom keletihan kronik dan mengetahui apa yang menyebabkannya.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found