Ayuh, ketahui cara yang betul untuk membawa bayi mengikut usia

Ibu dan Ayah sering merasa risau ketika ingin mengandung? Jangan bimbang, dengan cara yang betul, menggendong bayi boleh menggembirakan,kamu tahu.

Membawa bayi dapat memberikan banyak faedah untuk bayi dan ibu bapa mereka. Selain membantu menenangkan bayi, aktiviti ini juga dapat menjalin ikatan antara ibu bapa dan anak-anak.

Namun, membawa bayi mempunyai prosedur dan tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Di samping itu, elakkan dari memeluk anak kecil anda ketika ibu atau ayah sakit.

Cara membawa bayi mengikut usia

Sebelum mula memegang si kecil, basuh tangan anda dengan sabun terlebih dahulu untuk mengelakkannya diserang kuman atau virus yang menyebabkan penyakit. Seterusnya, pastikan Ibu atau Ayah mendapat kedudukan yang selamat dan selesa untuk memegang bayi.

Inilah cara menggendong bayi dengan betul mengikut usianya:

0 bayi2 bulan

Bayi berumur 0-2 bulan belum dapat menopang kepalanya sendiri. Oleh itu, adalah penting untuk sentiasa menyokong kepala dan leher si kecil setiap kali anda membawanya. Berikut adalah langkah-langkahnya:

  • Bengkokkan dan letakkan satu tangan di antara kepala dan leher bayi anda.
  • Letakkan tangan yang lain untuk menyokong bahagian belakang dan punggung.
  • Angkat dan letakkan si kecil di dada anda, kemudian perlahan-lahan ubah posisi memegang.
  • Sokong punggung, leher dan kepala si kecil dengan satu lengan dan letakkan tangan yang lain untuk menyokong kepalanya.

Ibu dan Ayah juga dapat menggendong bayi dalam keadaan tegak. Caranya ialah dengan mengangkat badan si kecil perlahan-lahan dan meletakkannya di bahu dalam keadaan rawan. Selepas itu, gunakan satu tangan untuk menyokong kepala dan tangan yang lain untuk menyokong bahagian bawah badan.

Sekiranya anak anda dilahirkan sebelum waktunya, Ibu dan Ayah boleh menggunakan kaedah penjagaan kanggaru (penjagaan ibu kanggaru/ KMC). Caranya adalah dengan meletakkan anak kecil anda di dada ibu atau ayah, sekurang-kurangnya 60 minit sehari, kemudian tutup badannya. Semasa melakukan kaedah penjagaan kanguru, si kecil hanya memakai lampin dan penutup kepala.

umur bayi 34 bulan

Pada usia 3-4 bulan, bayi mula dapat mengangkat kepala mereka sendiri. Sekali-sekala Ibu dan Ayah boleh cuba memegang Si Kecil dalam keadaan duduk menghadap ke depan, tetapi masih membantu menjaga kepalanya dengan tangan, OK?

umur bayi 5 tahun6 bulan

Bayi pada amnya dapat menopang kepala mereka sendiri pada usia 5-6 bulan. Ibu dan ayah boleh membawanya dalam keadaan duduk menghadap ke hadapan. Bawa si kecil dengan menyandarkan badannya di bahu anda. Ini berguna untuk merangsang kemampuannya untuk semakin kuat mengangkat kepalanya.

Pada usia ini, Ibu dan Ayah sudah mula dapat menggunakan pembawa bayi (pembawa bayi). Cara lain yang boleh digunakan adalah dengan memegang bayi dengan kakinya yang melilit pinggang Ibu atau Ayah, kemudian menyokongnya dengan satu tangan.

Walaupun anak kecil anda mula dapat menopang kepalanya, Ibu dan Ayah tetap disarankan untuk menjaga kepalanya ketika berada di posisi yang sama.

Bayi berumur 7 bulan ke atas

Pada amnya, bayi yang berumur 7 bulan ke atas dapat mengangkat bahu dan kepala. Pada usia ini, bayi juga dapat memegang kaki ketika dibawa dengan badan tegak.

Untuk lebih selamat, Ibu dan Bapa digalakkan memakai topeng ketika ingin membawa anak kecil mereka atau melakukan KMC. Namun, anak kecil anda tidak perlu memakai topeng, bukan? Ini untuk mengelakkan dia mengalami masalah pernafasan.

Bagi sebilangan ibu bapa, memegang bayi pada mulanya bukanlah perkara yang mudah. Namun, jika anda melakukannya dengan berhati-hati dan membiasakan diri, memegang bayi sebenarnya mudah dan menyeronokkan. Terdapat pelbagai cara untuk menggendong bayi mengikut usia mereka.

Sekiranya anda masih ragu-ragu, Ibu dan Ayah boleh berjumpa doktor mengenai cara yang betul untuk menggendong bayi, sesuai dengan usia dan keadaan Si Kecil.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found