Tanda Kehamilan Yang Anda Perlu Tahu

Tempoh yang tidak dijawab adalah salah satu tanda utama kehamilan. Walau bagaimanapun, terdapat tanda-tanda kehamilan lain yang juga penting untuk anda kenali. Beberapa tanda dan gejala kehamilan ini pernah muncul sebelum anda melewatkan haid.

Setiap wanita mungkin mengalami tanda-tanda kehamilan yang berbeza. Apa yang dialami oleh wanita ketika hamil, mungkin tidak dialami oleh wanita hamil yang lain. Namun, tidak ada salahnya mengenali tanda-tanda kehamilan selain haid lewat sehingga kehamilan dapat diketahui dengan lebih cepat.

Tanda-tanda Kehamilan yang Jarang Dikenali

Berikut adalah beberapa tanda kehamilan yang penting untuk anda kenali:

1. Perubahan pada payudara

Perubahan hormon pada awal kehamilan boleh membuat payudara anda terasa lebih kenyang, lebih sensitif, dan lebih kencang. Puting juga akan kelihatan lebih menonjol dan berwarna lebih gelap, dengan saluran darah yang lebih kelihatan di permukaan kulit payudara.

2. Lkencing lebih kerap

Pada awal kehamilan, kebanyakan wanita perlu membuang air kecil lebih kerap, terutama pada waktu malam. Ini disebabkan oleh perubahan hormon dan peningkatan jumlah cecair badan.

Pada peringkat kehamilan kemudian, keinginan untuk membuang air kecil lebih banyak disebabkan oleh pembesaran rahim yang menekan pundi kencing.

3. Letih lebih cepat

Adakah anda baru-baru ini merasa lebih cepat letih daripada biasa? Sekiranya demikian, ini boleh menjadi tanda kehamilan. Gejala ini boleh berlanjutan, terutamanya pada trimester pertama kehamilan.

Keletihan yang muncul semasa kehamilan umumnya disebabkan oleh peningkatan kadar hormon progesteron. Bukan hanya itu, peningkatan jumlah darah, degupan jantung, dan metabolisme badan juga dapat menyebabkan tubuh wanita hamil cepat letih.

Untuk mengatasi keluhan ini, anda perlu makan makanan berkhasiat dan berehat secukupnya. Elakkan sukan atau aktiviti fizikal yang berat dan hadkan pengambilan kafein kerana boleh membahayakan keadaan janin.

4. Mual dan muntah

Mual dan muntah pada umumnya hanya akan dirasakan pada usia kehamilan 6 minggu, tetapi juga dapat muncul lebih awal. Keadaan ini biasanya akan hilang setelah memasuki usia kehamilan 12-16 minggu.

Mual dan muntah dapat dicegah dengan menjaga perut agar tidak kosong, iaitu makan bahagian kecil, tetapi sering. Selain itu, anda juga boleh mencuba makan gula-gula pudina atau halia juga untuk melegakan gejala mual dan muntah semasa mengandung.

5. Ssensitif terhadap bau

Perubahan hormon semasa kehamilan boleh menjadikan deria bau wanita lebih sensitif. Ini dapat mempermudah wanita hamil untuk merasa mual ketika mereka mencium aroma tertentu, seperti minyak wangi atau minyak wangi, makanan pedas atau berbau kuat, dan asap rokok.

6. Kehilangan selera makan

Peningkatan tahap hormon dan kepekaan deria bau dapat membuat wanita hamil kehilangan selera makan. Sekiranya anda mengalami ini, cubalah makanan ringan, seperti biskut tanpa rasa atau roti gandum.

7. Ksembelit

Salah satu tanda kehamilan yang mungkin tidak disedari oleh ramai orang adalah pencernaan yang perlahan. Ini menjadikan wanita hamil lebih mudah terkena sembelit atau sembelit. Perubahan pencernaan ini berlaku kerana perubahan hormon semasa kehamilan yang mempengaruhi prestasi sistem pencernaan.

8. Suasana berubah

Perubahan hormon juga boleh membuat anda merasa lebih beremosi. Perubahan mood tanpa sebab yang jelas boleh menjadi salah satu kemungkinan tanda kehamilan.

9. Pening

Pening sering dirasakan pada awal kehamilan kerana penurunan tekanan darah dan penyempitan saluran darah. Ini dapat diatasi dengan rehat yang cukup. Walau bagaimanapun, berjumpa doktor jika pening anda bertahan lama dan tidak bertambah baik selepas berehat.

10. Pendarahan dari faraj

Kadang-kadang kehamilan bermula dengan munculnya bintik-bintik darah yang keluar dari vagina. Bintik-bintik darah atau bintik-bintik dari vagina boleh menjadi tanda penyambungan telur yang disenyawakan ke dinding rahim.

Ujian kehamilan

Malangnya, semua gejala di atas tidak selalu merujuk kepada kehamilan dan boleh menjadi tanda atau gejala penyakit tertentu. Selain itu, sebilangan wanita yang telah disahkan hamil juga tidak mengalami simptom atau tanda-tanda kehamilan.

Oleh itu, anda boleh menggunakan alat ujian kehamilan (pek ujian) di kaunter untuk memastikan kehamilan. Ujian ini berfungsi dengan mengesan hormon hCG yang dihasilkan setelah proses persenyawaan berlaku.

Ujian kehamilan dilakukan dengan mengambil sampel air kencing, terutama pada waktu pagi. Letakkan air kencing di dalam bekas bersih, kemudian celupkan kit ujian kehamilan ke dalamnya. Setelah menunggu beberapa minit, alat ini akan menunjukkan hasil positif atau negatif mengikut arahan yang tertera pada pembungkusan produk.

Sebagai contoh, penampilan dua garis merah dapat menunjukkan hasil positif, sementara hasil negatif ditunjukkan oleh kemunculan satu garis merah.

Kemunculan hasil positif kemungkinan besar tepat. Namun, jika keputusannya negatif, cubalah mengulang ujian sekurang-kurangnya satu minggu selepas ujian pertama untuk menentukan sama ada anda hamil atau tidak.

Sekiranya anda masih ragu-ragu mengenai tanda-tanda kehamilan yang anda alami, anda boleh berjumpa dan berjumpa doktor untuk mengesahkan kehamilan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found