Cara Menambah Susu Payudara untuk Memuaskan Keperluan Bayi

Makanan utama untuk bayi baru lahir adalah susu ibu (ASI). Bayi yang baru lahir tidak memerlukan cecair tambahan atau makanan lain. Untuk menambah susu ibu untuk memenuhi keperluan bayi, ada banyak cara boleh dipersembahkan olehIbu.

Menurut penyelidikan, penyusuan susu ibu secara eksklusif dalam enam bulan pertama memberikan faedah jangka panjang. Berbagai institusi kesihatan dunia, termasuk Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), mengesyorkan penyusuan susu ibu secara eksklusif kerana menurut hasil penyelidikan, bayi yang disusui mempunyai risiko yang lebih rendah untuk menghidap penyakit berjangkit, seperti radang paru-paru dan cirit-birit. Susu ibu juga dapat menyokong pertumbuhan dan perkembangan bayi yang normal, dan dapat mengurangkan risiko kegemukan pada anak-anak dan remaja.

Cara Menambah Susu Payudara

Terdapat banyak cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan susu ibu, iaitu:

 • Beri susu ibu secara berterusan

Pada beberapa minggu pertama kelahiran, jadual penyusuan mungkin tidak tetap. Walaupun begitu, berikan susu ibu setiap kali bayi memerlukannya. Anda boleh menyusui setiap dua atau tiga jam, kerana bayi yang baru lahir biasanya minum susu lapan hingga 12 kali sehari. Bayi yang baru lahir perlu dijaga untuk menyusu sekiranya penyusuan terakhir lebih dari dua jam.

Pada prinsipnya, semakin kerap diberikan, semakin banyak pengeluaran susu akan meningkat. Ini berlaku kerana hormon prolaktin akan berfungsi untuk merangsang pengeluaran susu, jika anda terus menyusui.

 • Rehat yang mencukupi

Rehat penting untuk mengekalkan pengeluaran susu yang stabil. Tetapkan jadual tidur anda, misalnya jika bayi sedang tidur, anda juga digalakkan untuk tidur. Rehat juga boleh dilakukan ketika bersantai dengan bayi atau mengurangkan aktiviti di luar rumah. Elakkan rokok dan minuman beralkohol, kerana kedua-duanya boleh menyebabkan pengeluaran susu berkurangan.

 • Elakkan bimbang

Anda tidak perlu risau tentang kekurangan susu. Selagi anda sihat secara fizikal dan mental dan makan makanan yang sihat, anda masih boleh menghasilkan susu ibu. Begitu juga dengan keadaan bayi. Selagi bayi dalam keadaan sihat, dia akan terus mengambil susu ibu dan susu akan terus dihasilkan.

 • Menguruskan tekanan

Semasa menyusu, cubalah menguruskan tekanan dengan baik. Tekanan mungkin tidak mengurangkan pengeluaran susu, tetapi dianggap menghalang proses pembebasan susu. Minta pertolongan pasangan anda dengan pekerjaan rumah tangga, atau jika perlu, minta ahli keluarga lain untuk membantu menjaga bayi. Di samping itu, luangkan masa untuk berehat untuk mengosongkan minda dan meregangkan badan yang sakit dari penyusuan, misalnya dengan melakukan meditasi atau yoga. Semua ini untuk meringankan beban anda sehingga anda dapat menyusui dengan tenang.

 • Berkongsi dengan ibu menyusu yang lain

Menemui rakan-rakan ibu yang menyusui dapat membuat anda mempunyai rakan untuk dikongsi bersama. Anda boleh bertukar-tukar cerita tentang cara menambah susu ibu. Anda juga boleh saling mendorong untuk berjaya dalam penyusuan susu ibu secara eksklusif.

Makanan Sihat untuk Ibu Menyusu

Nutrien dalam makanan dan minuman yang anda makan akan diberikan kepada bayi melalui susu ibu. Oleh itu, semasa tempoh penyusuan susu ibu secara eksklusif, anda memerlukan pengambilan kalori tambahan sebanyak 300-500 kalori sehari.

Anda tidak perlu makan makanan tertentu untuk menambah susu ibu. Yang benar-benar diperlukan adalah menjalani diet yang sihat dan seimbang untuk menjaga kualiti susu ibu. Makanan selepas bersalin yang dimakan mestilah mengandungi:

 • Serat

  Diperoleh dari sayur-sayuran, buah-buahan, dan bijirin.

 • Protein

  Diperolehi dari pemakanan ikan, telur, daging, dan kacang-kacangan.

 • Karbohidrat kompleks

  Contohnya dari nasi, kentang, pasta, dan roti gandum.

 • Produk susu atau tenusu

  Anda boleh mencuba keju dan yogurt.

Untuk sayur-sayuran dan buah-buahan, anda disarankan untuk mengambil sekurang-kurangnya lima hidangan sehari, sebagai pelengkap vitamin dan mineral dalam badan. Jenis makanan yang disebutkan di atas adalah kumpulan makanan untuk melancarkan susu ibu. Anda juga boleh mencuba memakan daun katuk sebagai ramuan untuk mempromosikan susu ibu.

Berikut adalah beberapa petua tambahan untuk meningkatkan pengeluaran susu, iaitu:

 • Keperluan cecair yang mencukupi

Semasa menyusu, ibu digalakkan untuk memenuhi keperluan cecair mereka. Oleh itu, pengeluaran susu boleh menurun sekiranya badan kekurangan air. Jauhkan air di dekat anda semasa dalam perjalanan, jadi anda selalu ingat untuk minum. Minum sebelum anda merasa dahaga. Sekiranya air kencing anda berwarna kuning gelap, ini bermakna anda perlu minum lebih banyak air. Anda juga dapat meningkatkan pengambilan cecair dari susu dan jus buah segar.

Elakkan minum terlalu banyak minuman yang mengandungi kafein, seperti teh dan kopi. Hadkan pengambilan anda tidak lebih dari 3 cawan sehari. Kafein dalam susu ibu menyukarkan bayi untuk tidur.

 • Vitamin

Sebaiknya anda mengambil sekurang-kurangnya 2800 IU vitamin D setiap hari. Jumlah ini jauh lebih tinggi daripada pengambilan vitamin D harian yang disyorkan untuk orang dewasa yang tidak menyusu, iaitu 400 IU sehari. Vitamin dan bahan penting lain yang diperlukan dapat diperoleh dari pengambilan makanan berkhasiat yang dimakan dalam pelbagai cara.

 • Dadah

Sekiranya beberapa cara di atas telah dilakukan tetapi susu ibu masih belum mencukupi untuk memenuhi keperluan si kecil, anda boleh mempertimbangkan untuk menggunakan ubat perangsang susu ibu dari doktor, seperti domperidone. Semasa menyusu, anda perlu lebih berhati-hati dalam mengambil ubat, termasuk pil kawalan kelahiran. Sebelum menggunakan sebarang ubat, berjumpa doktor terlebih dahulu.

Anda boleh melakukan pelbagai petua di atas untuk meningkatkan pengeluaran susu untuk memenuhi keperluan si kecil. Jangan teragak-agak untuk berunding dengan klinik laktasi untuk mendapatkan maklumat mengenai cara menambah susu ibu untuk ibu yang menyusui.