Berikut adalah 5 kebaikan tidur siang untuk kesihatan badan

Aktiviti yang padat sering membuatkan tidur siang terlewat. Hakikatnya, tidur siang sangat beragam, mulai dari mengembalikan tenaga badan hingga meningkatkan daya tumpuan. Namun, untuk mendapatkan faedah ini, tidur siang perlu dilakukan dengan cara yang betul.

Tidur siang yang mencukupi bukan sahaja baik untuk kesihatan fizikal, tetapi juga mental. Untuk mendapatkan pelbagai faedah tidur siang ini, anda disarankan untuk tidak tidur terlalu lama dan memilih waktu yang tepat, misalnya ketika anda lapang atau tidak ada jadual penting di pejabat.

Kebaikan Tidur untuk kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah tidur siang yang baik untuk kesihatan tubuh:

1. Meningkatkan daya tumpuan dan kewaspadaan

Satu kajian mengatakan bahawa tidur siang yang mencukupi dapat meningkatkan tenaga dan melancarkan aliran darah, termasuk di otak.

Satu kajian mengatakan bahawa orang yang tidur selama 15-30 minit, akan kelihatan lebih segar, mudah fokus, dan produktif, berbanding orang yang letih di tempat kerja. Selain itu, tidur siang yang mencukupi juga dapat meningkatkan aliran darah yang lancar, termasuk di otak.

2. Meningkatkan mood

Tidur siang juga bagus untuk meningkatkan mood. Sekiranya anda merasa tertekan, cemas, atau gelisah, cuba berehat dengan tidur sebentar.

Apabila tekanan terkawal, anda akan berasa lebih santai dan mood anda akan bertambah baik. Ini dapat mengurangkan risiko anda mengalami gangguan mental, seperti kemurungan.

3. Meningkatkan daya ingatan

Manfaat tidur siang diketahui dapat meningkatkan tenaga dan prestasi otak. Satu kajian mengatakan bahawa tidur siang biasa boleh berguna untuk meningkatkan ingatan atau ingatan dan kemampuan memproses maklumat atau mempelajari perkara baru.

Oleh itu, jika anda ingin belajar atau menghafal bahan, lebih baik melakukannya setelah tidur siang. Ini dapat menjadikan anda lebih fokus dan senang diingat. Tidur siang juga dipercayai baik untuk mencegah demensia atau demensia.

4. Menurunkan tekanan darah

Selain tabiat merokok dan makan makanan yang mengandungi banyak garam, tekanan dan keletihan juga dapat meningkatkan risiko hipertensi atau tekanan darah tinggi.

Tidur siang diketahui menurunkan tekanan darah dan memastikannya stabil. Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang kerap tidur dan cukup tidur setiap malam mempunyai risiko lebih rendah terkena hipertensi.

Ini dianggap kerana tidur siang dapat mengurangkan hormon stres kortisol, yang merupakan hormon yang dapat menyebabkan tekanan darah meningkat.

5. Meningkatkan waktu tidur

Sebilangan orang mungkin bekerja secara bebas pergeseran atau bergantian jadual, mengakibatkan kurang tidur pada waktu malam. Untuk memenuhi waktu tidur, tidur siang boleh menjadi pilihan.

Bagi orang yang sukar tidur pada waktu malam kerana aktiviti tertentu, pembahagian waktu tidur menjadi 1-1,5 jam pada siang hari dan sekitar 6 jam pada waktu malam, dapat menjadi pilihan. Corak tidur ini dipanggil tidur biphasic.

Keadaan Tidak Disyorkan untuk Tidur

Sebilangan orang merasa sukar untuk tidur siang kerana mereka harus menyelesaikan kerja dan mempunyai jadual yang sibuk. Selain itu, orang dengan keadaan perubatan tertentu juga tidak digalakkan tidur siang kerana boleh memperburuk gejala yang dialami. Berikut adalah beberapa syarat yang dipersoalkan:

Gangguan tidur

Bagi sesetengah orang, tidur siang umumnya tidak akan mempengaruhi kualiti atau waktu tidur pada waktu malam. Walau bagaimanapun, ini boleh menjadi masalah bagi orang yang mengalami insomnia atau orang yang sering mengalami masalah tidur pada waktu malam.

Tidur terlalu lama atau terlalu kerap boleh mengganggu tidur malam, jadi orang yang tidak tidur tidak dianjurkan untuk tidur siang.

Inersia tidur

Inersia tidur adalah gangguan tidur yang membuat seseorang merasa pening dan bingung setelah bangun tidur. Oleh kerana keluhan ini boleh mengganggu keselesaan semasa melakukan aktiviti, seseorang yang mengalami inersia tidur tidak dianjurkan untuk tidur siang.

Petua untuk Tidur Berkesan

Tidak semua orang dapat merasa selesa semasa tidur siang. Sebilangan orang mendapati bahawa tidur siang menjadikan tidur malam lebih sukar, sementara yang lain tidak terbiasa tidur siang.

Sekiranya anda merasa letih pada waktu siang dan ingin memanfaatkan rehat petang anda untuk tidur, anda boleh mencuba mengikuti beberapa petua tidur siang ini:

1. Perhatikan waktu tidur

Tidur siang tidak boleh terlalu lama. Untuk merasa lebih bertenaga dan bertenaga ketika bangun tidur, disarankan agar anda tidur siang selama 15-20 minit.

Tidur terlalu lama sebenarnya boleh membuat anda lebih mengantuk, kurang fokus, dan berisiko mengganggu tidur pada waktu malam.

2. Tetapkan penggera

Untuk bangun tepat waktu semasa tidur siang, cuba tetapkan penggera. Laraskan waktu tidur siang agar tidak melebihi masa yang disyorkan. Contohnya, jika anda ingin tidur pada jam 12 tengah hari, tetapkan penggera pada jam 12:20 atau 12:30 paling lambat.

3. Buat rancangan

Tertunda tidur ketika anda mula mengantuk boleh menyebabkan kegelisahan, ketidakselesaan, dan bahkan membahayakan diri sendiri, misalnya ketika memandu kenderaan. Oleh itu, untuk lebih selesa dan selamat, buatlah jadual tidur siang yang teratur mengikut aktiviti harian anda.

4. Elakkan pengambilan kafein

Kafein mempunyai kesan perangsang yang dapat membuat anda terjaga dan mengalami masalah tidur. Kesan ini biasanya muncul kira-kira 30 minit setelah memakan minuman berkafein, seperti kopi atau minuman tenaga. Oleh itu, anda tidak boleh mengambil kafein jika anda ingin tidur siang.

5. Pilih masa yang tepat

Masa terbaik untuk tidur siang adalah 2-3 jam. Pada masa itu, kemungkinan anda mula mengantuk selepas makan tengah hari. Sekiranya anda ingin tidur siang, lebih baik menunggu sehingga 1 jam selepas makan tengah hari.

Sekiranya keadaan mengizinkan, tidak ada salahnya anda memanfaatkan waktu tidur siang. Walau bagaimanapun, ingat untuk tidak tidur siang atau memaksanya ketika anda sibuk.

Sekiranya anda sukar tidur siang atau tidur pada waktu malam, terutama jika itu membuat anda merasa letih dan mengganggu aktiviti harian, anda harus berjumpa dengan doktor anda.