Ini adalah barisan makanan bayi 9 bulan

Pada usia 9 bulan, biasanya Bayi mula berminat untuk makan dengan tangan mereka. Ia sebenarnya dapat menandakan si Kecil siap dimakan pelbagai jenis makanan. Tetapi, anda masih perlu tahu apa yang harus dimakan untuk bayi 9 bulan disyorkan.

Pada usia 9 bulan, bayi telah mulai belajar mengenali bau, warna, dan tekstur. Tidak cukup hanya memotong makanan yang anda makan, tetapi anda juga perlu memastikan bahawa makanan dimasak sehingga lembut. Ini untuk mengelakkan bayi tersedak.

Makanan yang boleh diberikan kepada bayi berusia 9 bulan

Dalam memberi makan bayi 9 bulan, anda boleh memulakan dengan sayur-sayuran yang telah direbus hingga lembut dan kemudian dipotong kecil-kecil, seperti ubi jalar, kacang polong, kentang atau wortel.

Sayuran ini bukan hanya dapat dijadikan menu utama, tetapi juga boleh dijadikan makanan ringan. Sayur-sayuran yang direbus dan dipotong kecil juga boleh digunakan sebagai makanan jari untuk membantu melatih kemahiran motor si kecil untuk makan sendiri.

Selain sayur-sayuran, pelbagai jenis buah dapat diberikan kepada bayi berusia 9 bulan, termasuk pisang, alpukat, tembikai dan semangka tanpa biji. Namun, pastikan buah yang diberikan tidak terlalu keras. Hidangkan buah yang dipotong kecil-kecil atau tumbuk sedikit.

Cadangan makanan bayi 9 bulan yang boleh anda berikan adalah:

  • Kuning telur rebus hingga masak sepenuhnya.
  • Daging sapi cincang atau ayam dimasak hingga lembut.
  • Kepingan keju kecil.
  • Tahu dipotong kecil.
  • Kembang kol rebus dan brokoli hingga lembut dan potong kecil.

Elakkan Memberi Makanan Ini untuk Poppet

Walaupun jenis makanan yang dimakan oleh si kecil sudah mulai bervariasi, ada beberapa makanan yang harus dielakkan. Ini termasuk telur matang atau mentah, kacang-kacangan, makanan yang terlalu manis atau masin, dan makanan berkalori tinggi.

Selain itu, anda juga disarankan untuk tidak memberikan ikan yang mengandung merkuri tinggi, seperti ikan tenggiri, tuna putih, atau ikan todak. Merkuri yang tinggi boleh mengganggu perkembangan sistem saraf anak. Elakkan juga memberi madu. Walaupun baik untuk orang dewasa, bakteria yang terdapat dalam madu boleh menyebabkan keracunan pada bayi.

Memasuki usia 9 bulan, bayi mula ingin makan pelbagai jenis makanan dan menyimpannya sendiri. Manfaatkan masa ini dengan memberi bayi anda pelbagai makanan bayi 9 bulan ke atas, baik sebagai makanan ringan atau makanan utama. Ibu bapa boleh berjumpa dengan pakar pediatrik untuk mendapatkan cadangan makanan bayi 9 bulan yang lain, untuk memenuhi keperluan pemakanan anak kecil mereka dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan mereka.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found