Cara Mengatasi Trauma yang Penting untuk Tahu

Trauma psikologi biasanya menderita seseorang yang telah mengalami peristiwa yang sangat menyedihkan, menakutkan, atau mengancam nyawa. Ttrauma psikologi kadangkalaboleh pulih dengan sendirinya lebih masa. Walau bagaimanapun jika tidak, mengikuti sebilangan bagaimana mengatasi trauma agar kehidupan dapat teruskan.

Seseorang yang mengalami peristiwa traumatik biasanya merasakan kejutan, ketakutan, kesedihan, dan kegelisahan yang berlebihan untuk waktu yang lama. Reaksi setiap orang akan berbeza ketika menghadapi peristiwa traumatik, walaupun perkara yang dialami adalah serupa.

Ada orang yang dapat bertindak balas dengan baik, tetapi ada juga yang menyebabkan gangguan psikologi, seperti kemurungan, pemikiran paranoid, serangan panik, dan gangguan tekanan pasca-trauma (PTSD).

Oleh itu, orang yang mengalami kejadian trauma disarankan untuk berjumpa dengan psikiatri atau psikologi, agar kejadian itu tidak meninggalkan trauma psikologi yang mendalam.

Cara Mengatasi Trauma Psikologi

Reaksi setiap orang terhadap trauma psikologi berbeza. Sebahagiannya boleh bertambah baik sendiri, ada yang bertahan lama. Sekiranya dibiarkan, trauma boleh mengganggu hidup anda. Sekiranya anda mengalami masalah psikologi seperti ini, berikut adalah beberapa cara untuk mengatasi atau menghilangkan trauma yang boleh anda lakukan:

 • Fokus pada perkara yang penting

  Semasa menangani trauma psikologi, fokuskan pada perkara yang benar-benar perlu dilakukan setiap hari, supaya anda dapat menjimatkan tenaga fizikal dan emosi.

 • Kembali ke rutin dan jaga diri anda

  Makan makanan yang sihat, cukup tidur, bersenam secara teratur, dan lakukan pelbagai perkara lain agar tubuh anda berfungsi dengan baik. Juga, cubalah melakukan perkara yang anda gemari, untuk menghilangkan tekanan. Bersikap aktif dapat membantu menghilangkan fikiran dan menangani trauma.

 • Tenang dengan mengambil nafas

  Apabila timbul kegelisahan, tekanan, kemarahan atau kegelisahan, cuba tarik nafas dalam-dalam supaya anda dapat berfikir dengan jelas dan menjadi lebih tenang. Anda juga boleh mencuba meditasi untuk menenangkan fikiran.

 • Jangan membuat keputusan besar

  Elakkan membuat keputusan besar dalam hidup ketika emosi anda masih tinggi dan tidak stabil. Tunggu sehingga semuanya selesai, sehingga anda dapat berfikir dengan lebih rasional.

 • Jangan salahkan diri sendiri

  Rasa bersalah, malu, marah, kecewa, sedih, dan merasa kasihan pada diri sendiri sejak sekian lama, sebenarnya akan menjadi penyakit untuk diri sendiri. Menerima apa yang berlaku dapat memudahkan anda pulih dari trauma.

 • Dapatkan bantuan untuk pemulihan

  Sekiranya anda tidak dapat menangani trauma sendiri, dapatkan bantuan. Anda boleh bercakap dengan rakan atau keluarga, berunding dengan psikologi atau psikiatri, atau pergi ke organisasi komuniti yang pakar dalam perundingan untuk penghidap trauma.

Pada dasarnya trauma akan menyebabkan pelbagai perasaan tidak menyenangkan. Adalah wajar untuk perkara ini berlaku. Namun, segera ambil pelbagai cara untuk mengatasi trauma yang dialami, agar anda tidak selalu dihantui oleh peristiwa yang telah berlalu. Biarkan masa yang menyedihkan berlalu dan jangan biarkan kesan buruk dari peristiwa ini merosakkan masa depan anda.

Sekiranya setelah mengalami kejadian traumatik, anda merasa sukar untuk melakukan aktiviti harian, mengalami kesukaran untuk berkonsentrasi, mengalami masalah tidur, mengalami perubahan mood yang drastik seperti kemurungan, mempunyai pemikiran untuk bunuh diri, atau merasa cemas secara berlebihan, maka sudah waktunya untuk berjumpa dengan psikiatri atau ahli psikologi.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found