Mengenal Tanaman Alfalfa dan Pelbagai Manfaat Kesihatannya

tanaman alfalfa (Medicago sativa) adalah tumbuhan dari keluarga kekacang yang telah digunakan selama ratusan tahun sebagai makanan haiwan. Namun, akhir-akhir ini manfaat tanaman alfalfa untuk kesihatan tubuh manusia semakin dikenali.

Bahagian tanaman alfalfa yang boleh digunakan adalah biji dan daun. Anda boleh menanam biji alfalfa dan memakan tauge. Benih dan daun tanaman ini juga sering digunakan sebagai makanan tambahan yang biasanya terdapat dalam bentuk serbuk, tablet, atau teh.

Kandungan Nutrien Tumbuhan Alfalfa

Tumbuhan alfalfa mempunyai banyak manfaat kesihatan kerana kandungan nutriennya yang banyak, seperti:

  • Serat
  • Protein
  • Karbohidrat
  • Vitamin, seperti vitamin K, C, B1, B2, dan B9.
  • Mineral, seperti tembaga, mangan, magnesium, dan besi.

Selain itu, tumbuh-tumbuhan tumbuh-tumbuhan ini juga rendah kalori. Dalam 1 mangkuk kecil atau kira-kira 30 gram pucuk alfalfa segar hanya mengandungi 8 kalori. Tumbuhan Alfalfa juga mempunyai kadar sebatian bioaktif yang tinggi, seperti saponin, kumarin, flavonoid, fitosterol, fitoestrogen, dan alkaloid.

Kebaikan Tanaman Alfalfa untuk Kesihatan

Berikut adalah pelbagai faedah yang boleh anda perolehi sekiranya anda memakan tanaman alfalfa:

1. Menurunkan kadar kolesterol

Sebatian bioaktif saponin tumbuhan alfalfa mampu mengurangkan penyerapan kolesterol dalam usus. Ini kemudian dapat menurunkan kadar kolesterol total dan kolesterol jahat (LDL) dalam badan.

Walaupun kajian yang meneliti manfaat ini pada manusia masih terlalu sedikit, tanaman alfalfa berpotensi besar untuk menjadi terapi penurunan kolesterol.

2. Menurunkan risiko diabetes

Makan makanan yang tinggi serat, seperti tanaman alfalfa, juga dapat membantu mengawal kadar gula dalam darah. Ini kerana serat mempunyai kemampuan untuk memperlambat penyerapan glukosa dalam usus dan mencegah kenaikan gula darah secara drastik. Oleh itu, risiko anda menghidap diabetes juga akan berkurang.

3. Melegakan gejala menopaus

Pengambilan herba alfalfa juga dipercayai dapat melegakan gejala menopaus, seperti berpeluh dan merasa panas, terutama pada waktu malam, disebabkan oleh penurunan kadar hormon estrogen. Tumbuhan Alfalfa mengandungi sebatian bioaktif yang disebut fitoestrogen yang serupa dengan hormon estrogen.

Sebatian phytoestrogen ini dapat mengisi penurunan kadar hormon estrogen pada wanita yang sedang mengalami menopaus, sehingga gejala menopaus dapat mereda. Walau bagaimanapun, penyelidikan lebih lanjut masih diperlukan untuk memastikan keberkesanan dan keselamatan tanaman alfalfa untuk melegakan gejala menopaus.

4. Memerangi radikal bebas yang berlebihan

Tumbuhan Alfalfa mempunyai tahap antioksidan yang tinggi. Antioksidan ini berfungsi untuk melawan radikal bebas yang berlebihan, yang berpotensi menyebabkan kerusakan sel-sel dalam tubuh dan memicu berbagai penyakit kronik.

Dengan memakan makanan yang kaya dengan antioksidan, seperti tanaman alfalfa, anda dapat mengelakkan pelbagai penyakit kronik yang disebabkan oleh penumpukan radikal bebas. Salah satunya ialah barah. Sudah tentu, ini juga mesti seimbang dengan diet sihat yang konsisten.

5. Melegakan simptom artritis

Tumbuhan alfalfa juga dianggap berguna untuk melegakan gejala artritis. Tuduhan ini berasal dari kemampuan tanaman alfalfa untuk mengurangkan pengeluaran sebatian sitokin yang berperanan besar dalam berlakunya keradangan sendi.

Namun, malangnya, banyak kajian masih diperlukan untuk memastikan keselamatan dan keberkesanan penggunaan tanaman alfalfa dalam artritis.

6. Menggalakkan susu ibu

Berkat kandungan fitoestrogennya, tanaman alfalfa juga dikatakan dapat merangsang pengeluaran susu secara maksimum. Oleh itu, tanaman ini sering digunakan sebagai bahan asas untuk ubat herba perangsang susu ibu yang biasanya digabungkan dengan jintan hitam (habbatussauda) dan fenugreek.

Anda boleh menggunakan tanaman alfalfa sebagai sumber nutrien dan antioksidan yang baik. Anda boleh menjadikan tunas tanaman ini sebagai tambahan untuk sandwic, salad, atau sayur-sayuran dan sup goreng.

Walaupun begitu, seperti yang telah disebutkan di atas, keberkesanan dan keselamatan tanaman alfalfa sebagai ubat belum terbukti sepenuhnya. Jadi, anda tidak boleh bergantung pada tanaman ini untuk merawat penyakit tertentu.

Selain itu, jika anda hamil, mengambil ubat penipisan darah, atau mempunyai sistem kekebalan tubuh yang lemah, anda harus berjumpa dengan doktor anda terlebih dahulu sebelum memakan tanaman alfalfa, baik dalam bentuk tumbuhan atau suplemen.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found