29 Minggu Perkembangan dan Keadaan Janin Yang Dialami oleh Wanita Hamil

Adakah anak kecil anda lebih aktif dalam rahim? Itu memang satu tanda perkembangan janin 29 minggu. Selain itu, pada kehamilan 29 minggu, wanita hamil juga mungkin mengalami beberapa keluhan, seperti sembelit dan perubahan mood.

Memasuki 29 minggu kehamilan, wanita hamil mungkin tidak sabar menunggu hari untuk bersalin. Namun, bagaimana dengan perkembangan janin pada minggu ke-29 kehamilan? Mari kita cari jawapannya.

 

Perkembangan Janin 29 Minggu

Pada awal trimester kehamilan ketiga ini, ukuran purata janin adalah ukuran labu kecil dengan berat sekitar 1 - 1,2 kg dan panjang badan sekitar 38 - 38,5 cm. Bukan hanya itu, janin 29 minggu juga akan mengalami pelbagai perkembangan seperti berikut:

1. Kedudukan dan pergerakan janin

Pada usia kehamilan ini, kedudukan kepala janin mungkin sudah berada di bahagian bawah rahim menghadap saluran kelahiran. Namun, jika kedudukan kepala masih di bahagian atas rahim, wanita hamil tidak perlu risau kerana biasanya kedudukannya dapat bergerak lebih dekat dengan waktu bersalin.

Pada minggu ke-29 janin sudah bergerak dengan lebih aktif dan aktif di rahim. Wanita hamil bahkan dapat merasakan 10 tendangan dalam jangka masa 2 jam.

Sekiranya anak kecil anda tidak terlalu aktif, wanita hamil boleh memikatnya dengan minum air sejuk atau bermain lagu. Sekiranya kaedah ini tidak berkesan dan janin masih kurang aktif atau tiba-tiba berhenti bergerak, wanita hamil disarankan untuk segera berjumpa doktor.

2. Perkembangan kepala dan otak

Saiz kepala janin akan bertambah besar untuk menyokong pertumbuhan otak yang sangat cepat di rahim. Otak janin juga mula membentuk kerutan untuk mewujudkan ruang tambahan agar sel dan tisu saraf otak tumbuh dan berkembang.

3. Perkembangan organ seks

Sekiranya janin adalah anak lelaki, testis mula turun dari dekat buah pinggang ke skrotum atau skrotum. Semasa pada janin wanita, klitoris akan lebih kelihatan melalui pemeriksaan ultrasound.

4. Perkembangan tulang

Apabila usia kehamilan meningkat, tulang janin akan mengeras. Kira-kira 200-250 mg kalsium diserap oleh tulang setiap hari. Ini setara dengan jumlah kalsium yang ibu hamil dapatkan dengan minum segelas susu kecil.

5. Perkembangan paru-paru

Paru-paru janin pada 29 minggu tidak sempurna. Walau bagaimanapun, kantung udara (alveoli) di paru-parunya telah mula menghasilkan bahan surfaktan. Bahan ini berfungsi untuk melincirkan paru-paru sehingga dapat mengembang dengan lebih baik.

Sebagai tambahan kepada pelbagai perkembangan di atas, janin 29 minggu juga mulai dapat mengatur suhu tubuhnya sendiri, serta membuka dan menutup matanya. Pendengarannya bertambah baik dan sumsum tulang mula menghasilkan sel darah merah.

Beberapa keadaan yang boleh dialami oleh wanita hamil

Seiring dengan pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim, pada minggu ke-29 kehamilan, tubuh wanita hamil mungkin mengalami pelbagai keadaan atau aduan, seperti:

1. Perut kembung dan sembelit

Semasa mengandung, tubuh menghasilkan hormon progesteron, yang melemaskan tisu otot licin ke seluruh badan, termasuk saluran pencernaan wanita hamil.

Melemahnya otot saluran pencernaan ditambah dengan kehadiran janin di dalam perut akan melambatkan proses pencernaan makanan. Keadaan ini boleh menyebabkan wanita hamil merasa kembung dan sembelit.

2. Buasir

Rahim yang semakin meningkat dan peningkatan jumlah darah wanita hamil adalah beberapa faktor penyebab buasir. Keadaan ini agak biasa berlaku semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, buasir biasanya akan sembuh dalam beberapa minggu selepas melahirkan.

3. Vena varikos

Vena varikos adalah salah satu masalah yang sering dialami oleh wanita hamil. Keadaan ini berlaku apabila rahim menekan pada urat besar yang membawa darah dari kaki ke jantung. Vena varikos dicirikan oleh saluran darah yang kelihatan semakin membesar. Kadang kala, urat varikos boleh menyebabkan rasa tidak selesa pada betis atau kaki.

Walau bagaimanapun, keadaan ini biasanya bertambah baik dengan sendirinya setelah 3 - 12 bulan selepas melahirkan.

4. Sakit badan

Memasuki minggu ke-29 kehamilan, berat badan wanita hamil akan meningkat. Tisu otot dan ligamen di badan wanita hamil juga akan lebih anjal dan meregang sebelum hari bersalin. Oleh itu, jangan terkejut jika wanita hamil akan merasa sakit pada bahagian badan tertentu, seperti punggung, kaki, atau pinggang.

Sekiranya wanita hamil merasa tidak selesa dengan pelbagai keadaan di atas, wanita hamil boleh berjumpa pakar sakit puan. Begitu juga jika wanita hamil mengalami pendarahan faraj, bengkak, sakit kepala yang teruk, atau tiba-tiba merasa sakit perut yang teruk.

Selain itu, wanita hamil juga disarankan untuk makan makanan yang mengandung protein, vitamin C, kalsium, asam folat, dan zat besi, untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin selama 29 minggu.

Untuk memenuhi keperluan pemakanan ini, wanita hamil boleh mengambil makanan berkhasiat ditambah makanan tambahan kehamilan mengikut cadangan doktor.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found