Skizofrenia - Gejala, sebab dan rawatan

Skizofrenia adalah gangguan mental yang berlaku dalam jangka masa panjang. Gangguan ini menyebabkan penderita mengalami halusinasi, khayalan atau khayalan, gangguan pemikiran, dan perubahan tingkah laku. Gejala ini adalah gejala psikosis, iaitu keadaan di mana penghidapnya sukar membezakan realiti dari fikirannya sendiri.

Skizofrenia sering dikelirukan dengan psikosis, tetapi mereka berbeza. Psikosis hanya satu gejala dari beberapa gangguan mental, termasuk skizofrenia.

Menurut WHO, dianggarkan lebih daripada 21 juta orang di seluruh dunia menderita skizofrenia. Orang dengan skizofrenia juga mempunyai risiko kematian 2-3 kali lebih tinggi pada usia muda. Di samping itu, separuh orang dengan skizofrenia diketahui juga menderita gangguan mental yang lain, seperti penyalahgunaan dadah, kemurungan, dan gangguan kecemasan.

Menurut hasil Penyelidikan Kesehatan Dasar (Riskesdas) Kementerian Kesehatan Republik Indonesia pada tahun 2013, dianggarkan 1-2 orang per 1000 penduduk Indonesia mengalami gangguan mental yang parah, termasuk skizofrenia, dan hampir 15 persen penghidapnya mengalami belenggu.