Kemoterapi, Inilah Yang Harus Anda Ketahui

Kemoterapi adalah prosedur rawatan menggunakan bahan kimia yang sangat kuat untuk menghentikan atau menghalang pertumbuhan sel barah di dalam badan. Selain kanser, kemoterapi juga digunakan untuk merawat penyakit sumsum tulang dan gangguan sistem imun.seperti lupus atau reumatoid artritis.

Kemoterapi dapat digabungkan dengan kaedah rawatan, seperti terapi hormon, pembedahan, dan radioterapi. Pelaksanaan prosedur ini dapat dilakukan di rumah dengan mengambil ubat kemoterapi oral atau melalui infus yang dilakukan di hospital di bawah pengawasan doktor. Pilihan ini ditentukan berdasarkan jenis barah, tahapnya, dan keadaan kesihatan pesakit.

Tempoh kemoterapi biasanya berlangsung selama beberapa bulan yang terbahagi kepada beberapa sesi. Prosedur ini adalah rawatan sistemik yang mempengaruhi seluruh tubuh, sehingga dapat menyebabkan berbagai efek samping yang dirasakan oleh pesakit setelah terapi.

Petunjuk Kemoterapi

Pelaksanaan kemoterapi adalah kaedah rawatan kanser utama yang disyorkan oleh doktor kerana bertujuan untuk:

 • Menghambat penyebaran barah.
 • Mengubati barah sepenuhnya. Kemoterapi juga digunakan selepas pembedahan untuk membunuh sel-sel barah yang tersisa di dalam badan.
 • Meningkatkan kejayaan kaedah rawatan lain, pra operasi atau kemoterapi yang digabungkan dengan radioterapi.
 • Melegakan simptom yang dialami.

Kos Kemoterapi

Kos kemoterapi sangat berbeza, bergantung pada jenis dan tahap kanser yang dialami, ubat-ubatan yang digunakan, dan jumlah kitaran terapi yang diperlukan. Kos yang juga perlu disiapkan adalah kos rawatan kerana kesan sampingan kemoterapi, seperti jangkitan dan keadaan lain yang memerlukan kemasukan ke hospital, atau kemoterapi lebih jauh di luar rancangan awal kerana barah belum hilang atau telah tumbuh kembali. Tanyakan dengan jelas hospital atau klinik di mana anda akan menjalani kemoterapi mengenai anggaran kos, supaya anda dapat mempersiapkannya.

Amaran Kemoterapi

Kemoterapi adalah rawatan yang dilakukan untuk keadaan serius. Oleh itu, perancangan rapi diperlukan dari pesakit dan pasukan doktor pelaksana. Perancangan melibatkan mempertimbangkan jenis kemoterapi yang akan dijalankan, kesan sampingan yang akan muncul, dan kadar kejayaan kemoterapi.

Perancangan kemoterapi dapat dilakukan setelah pesakit menjalani beberapa siri ujian (seperti ujian darah, imbasan, atau sinar-X) untuk menentukan sama ada keadaan kesihatan pesakit cukup kuat untuk menjalani kemoterapi atau tidak. Pemeriksaan jangkitan gigi juga diperlukan kerana jangkitan gigi berisiko merebak kerana kesan kemoterapi pada tubuh.

Setelah mengetahui keadaan pesakit, pasukan doktor dapat menentukan jenis dan tempoh kemoterapi. Kemoterapi biasanya diberikan dalam kitaran, yang terdiri daripada tempoh kemoterapi ditambah dengan masa rehat. Contohnya, kemoterapi selama 1 minggu kemudian diikuti dengan waktu rehat 3 minggu. Pelaksanaan kemoterapi umumnya memerlukan beberapa bulan yang terdiri daripada beberapa kitaran.

Satu perkara yang perlu diingat ialah kemoterapi tidak digalakkan untuk wanita hamil kerana boleh menyebabkan bayi atau janin cacat. Bagi mereka yang akan menjalani kemoterapi, diharapkan dapat menggunakan alat kontrasepsi semasa kemoterapi agar kehamilan tidak berlaku. Amaran yang sama juga diberikan kepada pesakit yang mengambil ubat lain, termasuk ubat-ubatan herba. Reaksi ubat ini terhadap ubat kemoterapi tidak dapat diramalkan. Dadah yang biasanya diberikan dalam kemoterapi termasuk ubat-ubatan yang dapat menyekat pembelahan sel (ejen alkylating), ubat-ubatan yang dapat menghambat pembentukan RNA dan DNA (antimetabolit), serta antibiotik antitumor yang mengubah DNA dalam sel barah.   

Sebelum Kemoterapi

Persiapan sebelum kemoterapi dilakukan untuk menjangkakan kesan selepas terapi. Sebilangan orang merasa lemah dan letih setelah kemoterapi, oleh itu, lebih baik meminta pertolongan dari orang lain untuk menemani dan menemani kemoterapi. Di samping itu, pesakit memerlukan waktu rehat yang mencukupi selepas kemoterapi. Oleh itu, bantuan diperlukan dalam melakukan tugas-tugas rumah tangga atau menjaga anak-anak, sekurang-kurangnya satu hari selepas kemoterapi.

Walaupun ramai pesakit kemoterapi dapat terus bekerja semasa menjalani prosedur ini, lebih baik jika waktu bekerja disesuaikan dengan keadaan fizikalnya. Penyesuaian waktu kerja sesuai dengan beban kerja yang lebih ringan perlu dilakukan untuk menjangkakan kesan pasca kemoterapi. Bercakap dan merancang perkara dengan doktor, keluarga. atau rakan yang dapat memberikan sokongan semasa proses terapi.

Prosedur Kemoterapi

Umumnya, kemoterapi di hospital diberikan secara intravena, iaitu melalui infus, walaupun kadang-kadang kemoterapi juga dapat diberikan secara oral dalam bentuk tablet.

Dalam prosedur kemoterapi intravena, ubat dihantar dari beg ubat cair yang disambungkan dengan tiub ke salah satu urat. Pengedaran cecair ubat boleh dilakukan melalui tabung selang PICC (kateter pusat yang dimasukkan secara periferal) yang dimasukkan ke dalam urat lengan pesakit selama beberapa minggu atau bulan. Selang disambungkan ke pam untuk mengatur jumlah ubat dan kelajuan penghantaran ubat.

Sama dengan prestasi tiub PICC, penghantaran ubat kemoterapi juga boleh dilakukan dengan tiub yang dimasukkan ke dalam dada dan disambungkan ke salah satu urat berhampiran jantung. (garis tengah). Selain itu, pengedaran dadah juga dapat dilakukan melalui tabung kanula yang sementara diletakkan di urat di bahagian belakang tangan atau lengan bawah. Anda juga boleh melalui port yang ditanamkan, yang merupakan alat kecil yang ditanam di bawah kulit selama tempoh terapi. Untuk menyebarkan cecair ubat, jarum digunakan yang dimasukkan ke dalam alat dengan menembusi kulit.

Selain intravena, kemoterapi boleh dilakukan melalui arteri di sekitar tempat barah (intra-arteri). Bagi barah pada organ seperti usus, perut, hati, ovari, kemoterapi dilakukan di rongga perut (kemoterapi intraperitoneal).

Kemoterapi juga dapat diberikan melalui suntikan ubat, walaupun ini jarang dilakukan. Sebahagian daripadanya melalui suntikan di bawah permukaan kulit (kemoterapi subkutan), suntikan ke dalam otot (intramuskularkemoterapi), atau suntikan terus ke tulang belakang (kemoterapi intratecal). Bagi kes barah kulit, kemoterapi umumnya diberikan dalam bentuk krim.

Selepas Kemoterapi

Selepas kemoterapi, keadaan fizikal pesakit akan selalu dipantau oleh pasukan doktor untuk menentukan tahap kejayaannya. Pemantauan atau pemantauan Ini termasuk ujian darah dan imbasan badan secara berkala. Di samping itu, doktor juga akan memantau bagaimana kesan sampingan yang timbul selepas prosedur kemoterapi. Oleh itu, pasukan doktor dapat membuat penyesuaian terhadap pelaksanaan kemoterapi.

Kesan Sampingan Kemoterapi

Kemoterapi boleh memberi kesan yang tidak menyenangkan pada badan. Selain membunuh sel barah, kemoterapi juga dapat merosakkan sel lain di dalam tubuh, seperti sel rambut, kulit, dan lapisan dalam saluran pencernaan. Namun, tidak semua pesakit akan mengalami kesan sampingan kemoterapi. Beberapa kesan sampingan yang biasanya dialami setelah prosedur adalah:

 • Mual.
 • Gag.
 • Badan terasa letih atau lemah.
 • Keguguran rambut.
 • Jangkitan.
 • Anemia.
 • Selera makan berkurang.
 • Perubahan pada kulit dan kuku.
 • Demam.
 • Luka cengkerik atau luka di mulut.
 • Sembelit.
 • Cirit-birit.
 • Penumpuan dan ingatan terjejas.

Terdapat juga beberapa kesan sampingan yang biasanya hanya dirasakan setelah beberapa bulan atau tahun setelah kemoterapi dijalankan. Kesan sampingan ini merangkumi risiko barah sekunder, masalah jantung, kerosakan tisu paru-paru, gangguan buah pinggang, dan gangguan saraf periferal (neuropati periferal).

Banyak kesan sampingan selepas kemoterapi dapat dicegah dan dirawat. Sebilangan besar kesan sampingan ini hilang setelah kemoterapi dihentikan. Walau bagaimanapun, rawatan perubatan segera diperlukan sekiranya pesakit kemoterapi mengalami keadaan berikut:

 • Sakit dada.
 • Sakit otot.
 • Pendarahan gusi dan hidung.
 • Luka canker yang mengakibatkan pesakit tidak dapat makan atau minum.
 • Cirit-birit lebih daripada empat kali sehari.
 • Muntah berterusan.
 • Pendarahan dari mana-mana bahagian badan yang tidak berhenti setelah cuba menghentikannya selama 10 minit.
 • Menggigil.
 • Susah bernafas.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found