Pelbagai Manfaat dan Kelebihan Kontraseptif IUD

Bagi anda yang mencari kontrasepsi untuk menunda atau mencegah kehamilan, menggunakan IUD boleh menjadi pilihan yang tepat. Kontraseptif ini mempunyai tahap berkesanitas yang mana tinggi dalam mencegah kehamilan.

IUD yang bermaksud peranti intrauterin (alat intrauterin), juga dikenali sebagai kontrasepsi spiral. IUD berfungsi dengan menyekat pergerakan sperma ke dalam saluran rahim untuk mencegah persenyawaan, sehingga kehamilan tidak berlaku.

Pelbagai sebab kontrasepsi IUD boleh dipilih

Pada dasarnya, setiap jenis alat kontraseptif mempunyai kelebihan tersendiri, jadi penggunaannya dapat disesuaikan dengan keadaan dan keperluan fizikal anda. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kelebihan kontrasepsi IUD yang boleh diperoleh:

 • Boleh mencegah kehamilan hingga 99%

  Penggunaan IUD yang betul dapat mencegah kehamilan dengan sangat berkesan. Peluang untuk hamil setelah menggunakan IUD dengan betul adalah kurang dari 1%.

 • Lebih praktikal

  Kontrasepsi IUD lebih praktikal, kerana dalam satu pemasangan, ia dapat mencegah kehamilan untuk jangka masa yang panjang. Penggunaan IUD dapat mencegah kehamilan sehingga 10 tahun. Di samping itu, IUD boleh dikeluarkan pada bila-bila masa anda ingin merancang kehamilan.

 • Harga yang berpatutan

  Dari segi harga, kontraseptif IUD juga lebih murah, kerana anda hanya perlu membayar untuk pemasangan awal.

 • Selamat untuk ibu menyusu

  Ibu yang menyusu mesti berhati-hati dalam memilih alat kontrasepsi supaya pengeluaran dan kualiti susu ibu (ASI) terjaga. Kontraseptif IUD bukan hormon adalah salah satu alat kontraseptif yang disyorkan untuk ibu menyusu.

 • Disyorkan untuk keadaan tertentu

  Kontrasepsi IUD disyorkan bagi anda yang tidak boleh mengambil pil kawalan kelahiran atau menderita penyakit tertentu, seperti tekanan darah tinggi.

 • Tidak menaikkan berat badan

  Peningkatan berat badan adalah masalah yang tidak dapat dipisahkan dari penggunaan alat kontraseptif. Dengan penggunaan IUD, anda tidak perlu risau, kerana tidak ada bukti bahawa IUD akan menyebabkan kenaikan berat badan. Oleh itu, dapat disimpulkan bahawa IUD termasuk dalam alat perancang keluarga yang tidak membuat gemuk.

IUD kontraseptif dapat melindungi selama 3-10 tahun, bergantung pada jenis kontrasepsi IUD yang digunakan. Perlu diingatkan, penggunaan IUD harus sesuai dengan jangka waktu penggunaan yang telah ditentukan untuk keselamatan dan keberkesanannya. Selain itu, walaupun dapat mencegah kehamilan, IUD tidak dapat mencegah penyakit menular seksual, jadi anda tetap disarankan untuk menjalani aktiviti seksual yang sihat dan selamat.

Jangan panik jika setelah menggunakan IUD, anda mengalami kekejangan perut, bintik-bintik darah muncul, atau terdapat perubahan pada corak haid yang semakin banyak. Keadaan ini biasa berlaku pada pengguna IUD, terutama pada awal penggunaan.

Walau bagaimanapun, berjumpa doktor dengan segera sekiranya anda mengalami keputihan yang berbau busuk, atau jika pendarahan banyak mengganggu aktiviti, dan disertai dengan sakit perut yang teruk. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan memberikan rawatan yang sesuai untuk merawat keadaan tersebut.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found