Narkolepsi - Gejala, sebab dan rawatan

Narkolepsi adalah gangguan sistem saraf yang menyebabkan rasa mengantuk yang berlebihan pada waktu siang dan tertidur secara tiba-tiba tanpa mengetahui masa dan tempat. Bukan sahaja boleh mengganggu aktiviti harian, keadaan ini juga boleh membahayakan penghidapnya.

Narkolepsi boleh disertai dengan gejala lain, yang merangkumi: lumpuh tidur, halusinasi, dan katapleksia, yang merupakan kelemahan atau kehilangan kawalan otot-otot wajah, leher, dan lutut.

Narkolepsi yang disertai dengan cataplexy disebut narkolepsi jenis 1, sedangkan yang tidak disertai dengan cataplexy disebut narkolepsi jenis 2.   

Penyebab Narkolepsi

Punca sebenar narkolepsi tidak diketahui. Walau bagaimanapun, kebanyakan orang dengan narkolepsi mempunyai tahap hipokretin yang rendah. Hypocretin adalah bahan kimia di otak yang mengawal tidur. Penyebab hipokretin rendah dianggap penyakit autoimun.

Narkolepsi juga diduga disebabkan oleh penyakit yang merosakkan bahagian otak yang menghasilkan hipokretin, seperti:

 • Barah otak
 • Kecederaan kepala
 • Encephalitis
 • Sklerosis berbilang

Selain penyakit di atas, terdapat beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko narkolepsi atau mencetuskan penyakit autoimun sehingga menyebabkan narkolepsi, yaitu:

 • 10–30 tahun
 • Perubahan hormon, terutamanya semasa baligh atau menopaus
 • Tekanan
 • Perubahan mendadak dalam pola tidur
 • Jangkitan, seperti jangkitan bakteria streptokokus atau jangkitan selesema babi
 • Gangguan genetik keturunan

Gejala Narkolepsi

Gejala narkolepsi boleh muncul dalam beberapa minggu atau berkembang perlahan selama bertahun-tahun. Berikut adalah gejala narkolepsi yang paling biasa:

 • Mengantuk berlebihan pada waktu siang

  Orang dengan narkolepsi selalu mengantuk pada siang hari, sukar berjaga, dan menghadapi masalah untuk menumpukan perhatian.

 • Serangan tidur

  Serangan tidur yang menyebabkan penghidap narkolepsi tertidur di mana sahaja dan bila-bila masa secara tiba-tiba. Sekiranya narkolepsi tidak dikawal, serangan tidur boleh berlaku beberapa kali sehari.

 • Cataplexy

  Kekurangan otot kataplexy atau tiba-tiba dicirikan oleh anggota badan yang lemah, penglihatan berganda, kepala yang terkulai dan rahang bawah, dan pertuturan yang kabur. Keadaan ini boleh berlangsung dari beberapa saat hingga beberapa minit dan biasanya dipicu oleh emosi tertentu, seperti kejutan, kemarahan, kegembiraan, atau ketawa. Pesakit biasanya mengalami serangan cataplexy 1-2 kali setahun.

 • Bertindih atau lumpuh tidur

  Keadaan ini berlaku apabila pesakit tidak dapat bergerak atau bercakap ketika hendak bangun atau mula tertidur.

 • halusinasi

  Orang dengan narkolepsi kadang-kadang dapat melihat atau mendengar perkara yang tidak nyata, terutamanya ketika tidur atau bangun tidur.

Sebagai tambahan kepada gejala umum ini, narkolepsi juga boleh disertai dengan gejala lain, seperti:

 • Gangguan ingatan
 • Sakit kepala
 • Kemurungan
 • Keinginan untuk makan berlebihan
 • Keletihan yang melampau dan kekurangan tenaga yang berterusan

Proses tidur dengan narkolepsi berbeza dengan orang normal. Terdapat dua fasa dalam proses tidur normal, iaitu fasa REM (pergerakan mata yang cepat) dan fasa bukan REM. Inilah penjelasannya:

Fasa Bukan REM

Fasa bukan REM terdiri daripada tiga peringkat yang masing-masing dapat berlangsung selama 5-15 minit. Berikut adalah langkah-langkahnya:

 • Tahap 1, di mana mata telah ditutup dan tidak mudah untuk bangun.
 • Tahap 2, degupan jantung menjadi perlahan dan suhu badan menurun. Ini menunjukkan bahawa badan sedang bersiap untuk tahap tidur yang lebih dalam.
 • Tahap 3, tahap di mana seseorang yang sedang tidur akan lebih sukar untuk bangun. Sekiranya dia bangun, dia akan merasa bingung selama beberapa minit.

Fasa REM

Fasa REM berlaku setelah seseorang tertidur selama 90 minit. Pada fasa ini, degupan jantung dan pernafasan akan dipercepat. Fasa REM akan berlaku secara bergantian dengan fasa bukan REM.

Fasa pertama fasa REM biasanya akan berlangsung selama 10 minit, dan tempohnya akan terus meningkat pada peringkat seterusnya hingga peringkat terakhir yang dapat bertahan selama 1 jam.  

Pada penderita narkolepsi, proses tidur akan segera memasuki fasa REM, baik ketika pesakit bersiap untuk tidur atau ketika dia terjaga dan aktif. Keadaan ini kemudian menyebabkan gejala narkolepsi.

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa dengan doktor anda jika anda mengalami rasa mengantuk yang berlebihan pada waktu siang yang mengganggu aktiviti harian. Sebaiknya berjumpa doktor sekiranya narkolepsi tidak bertambah baik selepas rawatan atau jika timbul gejala baru.  

Diagnosis Narkolepsi

Sebagai langkah pertama dalam diagnosis, doktor akan memeriksa sejarah perubatan pesakit dan keluarga pesakit. Kemudian, doktor akan bertanya mengenai tabiat dan gejala tidur pesakit.

Untuk mengesahkan diagnosis, doktor juga akan melakukan pemeriksaan fizikal dan ujian lain, seperti ujian tekanan darah dan ujian darah. Pemeriksaan lebih lanjut menggunakan beberapa kaedah di bawah ini juga akan dilakukan untuk mengesan tahap keparahan keadaan:

1. Skala Mengantuk Epworth (ESS)

Dalam ESS, doktor akan menggunakan soal selidik untuk menilai kemungkinan pesakit tertidur ketika melakukan aktiviti yang berbeza, seperti duduk, membaca, atau menonton televisyen. Skor soal selidik boleh digunakan sebagai rujukan bagi doktor untuk mendiagnosis dan mengukur tahap keparahan keadaan.

2. Polysomnografi

Dalam kaedah ini, doktor akan memantau aktiviti elektrik otak (elektroensefalografi), jantung (elektrokardiografi), otot (elektromiografi), dan mata (elektrookulografi) semasa pesakit sedang tidur, dengan meletakkan elektrod di permukaan badan pesakit.

3. Ujian Latensi Tidur Berganda (MSLT)

MSLT digunakan untuk menentukan berapa lama pesakit tertidur pada waktu siang. Pesakit akan diminta beberapa kali tidur pada siang hari dan diukur berapa lama pesakit mula tertidur, serta menilai fasa tidur.

Sekiranya pesakit dapat tidur dengan mudah dan memasuki fasa tidur pergerakan mata yang cepat (REM) dengan cepat, maka pesakit kemungkinan besar mengalami narkolepsi.

4. Pengukuran tahap hipokretin

Pemeriksaan tahap hipokretin dilakukan dengan menggunakan sampel otak dan cairan tulang belakang (cecair serebrospinal) yang diambil melalui prosedur tusukan lumbal (Gambar.tusukan lumbar), yang menghisap cairan dari tulang belakang bawah menggunakan jarum.

Rawatan Narkolepsi

Masih belum ada penawar untuk narkolepsi. Matlamat rawatan hanya untuk mengawal gejala, agar aktiviti pesakit tidak terganggu.

Untuk narkolepsi ringan, rawatan boleh dilakukan dengan mengubah tabiat tidur. Berikut adalah beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengurangkan rasa mengantuk pada waktu siang dan meningkatkan kualiti tidur pada waktu malam:

 • Bersenam secara teratur selama sekurang-kurangnya 30 minit setiap hari, dan jangan melakukannya terlalu dekat dengan waktu tidur. Dianjurkan untuk bersenam sekurang-kurangnya 2 jam sebelum tidur.
 • Elakkan makan makanan berat sebelum tidur.
 • Cuba bangun pada waktu pagi dan tidur pada waktu yang sama setiap hari.
 • Biasakan tidur siang selama 10-15 minit selepas makan tengah hari.
 • Jangan minum kafein dan alkohol, dan elakkan merokok sebelum tidur.
 • Lakukan perkara yang dapat menenangkan fikiran sebelum tidur, seperti membaca atau mandi air panas.
 • Jadikan suasana dan suhu bilik senyaman mungkin.

Sekiranya simptomnya cukup teruk, pesakit perlu diberi ubat. Ubat yang diberikan akan disesuaikan dengan keparahan, usia, sejarah perubatan, keadaan kesihatan keseluruhan, dan kesan sampingan yang mungkin disebabkan.

Beberapa jenis ubat yang digunakan untuk menghilangkan gejala narkolepsi termasuk:

 • Stimulan, seperti methylphenidate, untuk merangsang sistem saraf pusat sehingga membantu penghidap berjaga di siang hari
 • Ubat antidepresan trisiklik, seperti amitriptyline, untuk membantu melegakan gejala cataplexy
 • Jenis antidepresan sperencat pengambilan serotonin elektif (SSRI) atau perencat pengambilan serotonin dan norepinefrin (SNRI), untuk menekan tidur, melegakan gejala kataplexy, halusinasi, dan lumpuh tidur
 • Natrium oxybate, untuk mencegah cataplexy dan melegakan rasa mengantuk yang berlebihan pada waktu siang
 • Pitolisant, untuk membantu melepaskan histamin di otak untuk menghilangkan rasa mengantuk pada waktu siang

Komplikasi Narkolepsi

Narkolepsi boleh menyebabkan komplikasi yang memberi kesan pada fizikal dan mental pesakit. Kemungkinan komplikasi termasuk:

 • Obesiti

  Keadaan ini boleh disebabkan oleh pola makan yang berlebihan dan kurang pergerakan kerana kerap tidur.

 • Penilaian negatif terhadap persekitaran sosial

  Narkolepsi juga dapat membuat penderita mendapat penilaian negatif terhadap persekitaran sekitarnya. Dalam kes ini, penghidapnya mungkin dianggap malas kerana sering tertidur.

 • Kecederaan fizikal

  Risiko kecederaan fizikal boleh berlaku ketika serangan tidur terjadi pada waktu yang tidak tepat, seperti ketika memandu atau memasak.

 • Penumpuan dan ingatan terjejas

  Narkolepsi yang tidak dirawat dengan baik boleh menyebabkan penurunan daya tumpuan dan ingatan. Keadaan ini boleh menyukarkan penderita untuk melakukan tugas atau bekerja di sekolah atau tempat kerja.

Komplikasi narkolepsi dapat dielakkan dengan melakukan senaman secara teratur untuk mencegah kegemukan, tidak memandu atau mengoperasikan peralatan berbahaya untuk mencegah kecederaan, dan menjelaskan kepada orang di sekitar anda mengenai keadaan anda untuk mengelakkan penilaian negatif.

Pencegahan Narkolepsi

Narkolepsi tidak dapat dicegah, tetapi ubat biasa dapat membantu mengurangkan jumlah serangan tidur yang mungkin terjadi. Selain itu, dengan melakukan cara-cara yang disebutkan di atas untuk meningkatkan kualiti tidur, timbulnya gejala narkolepsi juga dapat dicegah.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found