5 Khasiat Madu untuk Kanak-kanak

Terdapat pelbagai manfaat madu untuk anak-anak, mulai dari melegakan batuk dan selsema, meningkatkan sistem kekebalan tubuh, hingga membantu menyembuhkan luka. Walau bagaimanapun, madu tidak boleh diberikan kepada anak-anak dengan sembarangan. kamu tahu. Pemilihan jenis madu juga harus dipertimbangkan, agar faedah yang diperoleh dapat dimaksimumkan.

Madu mempunyai banyak faedah untuk anak-anak kerana kandungan nutriennya yang pelbagai, seperti gula, karbohidrat, vitamin C, vitamin B, asid amino, zat besi, zink, dan kalium. Selain enak, cairan manis yang dihasilkan oleh lebah ini juga kaya dengan antioksidan flavonoid dan polifenol. Madu juga diketahui mempunyai kesan anti-radang dan antibakteria.

Kelebihan Madu untuk Anak Kecil Anda

Madu telah lama digunakan secara tradisional untuk menjaga kesihatan dan merawat pelbagai aduan dan penyakit perubatan. Berikut adalah beberapa kebaikan dan faedah madu untuk anak-anak:

1. Sumber tenaga untuk menyokong aktivitinya

Manfaat madu pertama untuk anak adalah sebagai sumber tenaga. Madu mengandungi gula semula jadi, iaitu fruktosa dan glukosa. Kandungan gula ini berasal dari karbohidrat yang diperlukan sebagai bahan bakar atau tenaga agar anak-anak lebih bersemangat dengan aktiviti mereka.

2. Meningkatkan sistem ketahanan badan

Madu juga mengandungi zat yang berperanan dalam meningkatkan daya tahan tubuh. Antioksidan dalam madu juga terbukti dapat menangkal radikal bebas yang menyebabkan pelbagai penyakit.

3. Melegakan batuk dan selsema

Batuk, hidung berair, dan sakit tekak adalah beberapa gejala keradangan saluran pernafasan. Kanak-kanak sering mengalami ini apabila mereka menghidap selesema atau ARI. sekarangMenurut beberapa kajian, madu terbukti dapat melegakan batuk dan selsema pada kanak-kanak dan melegakan keradangan pada saluran pernafasan.

Dalam melegakan batuk, manfaat madu nampaknya mempunyai kesan yang sama dengan ubat batuk. Anak-anak yang diberi 1.5-2 sendok teh madu pada waktu tidur sepertinya dapat beristirahat dengan lebih selesa dan tidur dengan lebih nyenyak kerana batuk mereka berkurang setelah diberi madu.

4. Baik untuk kesihatan pencernaan

Madu mengandungi prebiotik semula jadi yang dapat meningkatkan jumlah bakteria baik di saluran pencernaan. Manfaat madu penting untuk menjaga kesihatan pencernaan si kecil. Madu juga dapat membantu meningkatkan selera makan si kecil.

Hasil kajian dari beberapa kajian menunjukkan bahawa madu mampu meredakan gangguan pencernaan, seperti sembelit dan sakit perut pada kanak-kanak.

5. Menyembuhkan luka dengan lebih cepat

Kanak-kanak cenderung aktif semasa bermain, jadi mereka cenderung jatuh dan cedera. sekarangMadu juga boleh digunakan untuk membantu proses penyembuhan luka dan mencegah jangkitan pada luka.

Cara menggunakannya sangat mudah, setelah luka dibersihkan, sapukan madu di kawasan kulit yang cedera. Madu boleh disapu 2-3 kali sehari sehingga luka sembuh.

Memaksimumkan Manfaat Madu untuk Kanak-kanak dengan cara ini

Sebagai tambahan kepada manfaat madu, perlu juga diketahui bahawa pemberian madu kepada anak-anak tidak boleh sewenang-wenangnya. Madu hanya boleh diminum oleh kanak-kanak yang berumur lebih dari satu tahun.

Memberi madu kepada bayi yang belum berumur satu tahun sangat berbahaya dan berisiko menyebabkan botulisme bayi. Ini kerana pencernaan bayi atau kanak-kanak di bawah usia satu tahun tidak sempurna dan belum dapat melawan bakteria Clostridium botulinum terkandung dalam madu.

Untuk mendapatkan faedah madu yang optimum, pilih madu yang berkualiti, seperti madu mentah atau madu tulen, kerana madu tulen adalah madu yang tidak melalui proses penyaringan dan tidak dicampurkan dengan bahan lain. Oleh itu, jenis madu ini mempunyai kandungan nutrisi yang lebih tinggi.

Walaupun madu selamat untuk dimakan untuk kanak-kanak berumur lebih dari 2 tahun, ada sebilangan anak yang mungkin alah kepada madu. Oleh itu, ada baiknya berjumpa doktor terlebih dahulu sebelum memberikan madu kepada anak anda, terutamanya jika anak anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, seperti alahan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found