8 Punca Menstruasi Lewat Tidak Berkaitan dengan Kehamilan

Tempoh yang tidak dijawab adalah salah satu tanda bahawa seorang wanita hamil. Walau bagaimanapun, itu tidak bermakna keadaan ini selalu dikaitkan dengan kehamilan. Terdapat pelbagai keadaan lain yang juga boleh menjadi penyebab haid lewat.

Setiap wanita umumnya mempunyai kitaran haid yang berbeza, tetapi biasanya ia berlangsung 21-35 hari. Seorang wanita boleh dikatakan melewatkan haid jika kitaran haidnya berlangsung lebih dari 35 hari. Keadaan ini boleh disebabkan oleh banyak perkara, dari tekanan hingga keadaan perubatan tertentu.

Pelbagai Punca Menstruasi Lewat

Tempoh yang tidak dijawab sering dianggap sebagai tanda kehamilan. Sebenarnya, haid boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, termasuk:

1. Berat badan tidak normal

Kurang berat badan, berlebihan, atau kegemukan boleh menjadi penyebab haid lewat. Ini kerana berat badan yang tidak normal dapat menyebabkan perubahan hormon. Sebenarnya, menurunkan sedikit berat badan dari normal dapat mengubah cara tubuh bekerja, menyebabkan ovulasi berhenti dan tempoh yang terlewat.

Berat badan orang Asia boleh dikatakan normal jika mereka mempunyai indeks jisim badan (BMI) 18.5-24.9. Angka BMI dapat diperoleh dari pengiraan berat badan (kg) dibahagi dengan tinggi kuasa dua (m2).

2. Tekanan

Tekanan boleh memberi kesan pada hormon dan bahagian otak yang bertanggungjawab mengatur kitaran haid. Sekiranya ia berlarutan dalam jangka masa yang panjang, tekanan boleh mencetuskan penyakit atau perubahan berat badan secara tiba-tiba, baik meningkat atau menurun. Keadaan ini seterusnya akan mengganggu kitaran haid.

Sekiranya anda merasa tertekan, cubalah berehat. Mengubah gaya hidup yang lebih sihat dengan diet yang baik dan senaman yang teratur juga dapat meningkatkan kitaran haid.

3. Sindrom ovari polikistik

Tempoh yang tidak dijawab juga boleh disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS). Sindrom ini menjadikan tubuh menghasilkan lebih banyak hormon lelaki atau androgen. Akibatnya, haid menjadi lambat atau berhenti sama sekali.

4. Gangguan tiroid

Kelenjar tiroid yang terlalu aktif atau kurang aktif juga dapat mempengaruhi kitaran haid, kerana peranannya dalam mengatur metabolisme tubuh dapat memberi kesan pada pengeluaran hormon. Seiring dengan rawatan tiroid, haid dapat kembali normal.

5. Kencing Manis

Perubahan hormon juga dikaitkan dengan peningkatan kadar gula dalam darah dan ketahanan insulin. Itulah sebab mengapa wanita dengan diabetes yang tidak terkawal dapat mengalami tempoh yang tidak teratur.

6. Penggunaan kawalan kelahiran hormon

Pengambilan pil kawalan kelahiran boleh mempengaruhi keseimbangan hormon. Akibatnya, haid tidak teratur atau terlambat boleh berlaku. Ini kerana pil kontraseptif mengandungi hormon estrogen dan progestin yang menahan ovari daripada melepaskan telur.

Selain pil, jenis implan atau suntikan kontraseptif juga boleh menyebabkan haid tidak teratur. Sekiranya anda baru mula menggunakan alat kontraseptif, biasanya memerlukan masa sekurang-kurangnya 6 bulan untuk kitaran haid anda kembali normal.

7. Dadah

Tidak hanya pil perancang, beberapa jenis ubat juga mempunyai kesan sampingan yang boleh mempengaruhi kitaran haid, seperti antidepresan, antipsikotik, ubat tekanan darah, dan ubat kemoterapi.

8. Senaman yang berterusan

Terlalu kerap bersenam atau melakukan aktiviti fizikal dengan intensiti yang cukup berat memang dapat mengurangkan kadar lemak badan. Namun, ia juga menjadikan badan menjadi stres atau tertekan sehingga mempengaruhi kitaran haid.

Keadaan haid lewat tidak boleh dibiarkan terlalu lama. Setelah anda menyedari bahawa anda tidak mempunyai tempoh selama 3 bulan, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor untuk mengetahui kemungkinan penyebabnya.