7 Punca Kelaparan Kerap dan Cara Mengatasinya

Kelaparan yang muncul tidak selalu menunjukkan bahawa anda perlu makan, tetapi juga disebabkan oleh perkara lain. Oleh itu, agar anda lebih bijak dalam menanganinya, mari kita ketahui lebih lanjut mengenai pelbagai keadaan yang boleh mencetuskan rasa lapar

Kelaparan umumnya terbahagi kepada dua jenis, iaitu kelaparan fizikal dan kelaparan psikologi. Kelaparan fizikal berlaku secara beransur-ansur dan berkaitan dengan jenis dan jumlah makanan yang terakhir dimakan, sementara kelaparan psikologi dipicu oleh perkara-perkara psikologi, seperti tekanan, kegelisahan, atau kebosanan.

Keinginan untuk makan yang timbul dari rasa lapar psikologi boleh menyebabkan anda makan berlebihan dan makan makanan yang tinggi kalori dan lemak. Sekiranya ia bertahan lama, berisiko meningkatkan berat badan atau kegemukan.

Punca Penampilan Rasa Kelaparan yang Mudah

Terdapat beberapa perkara yang boleh mencetuskan rasa lapar, termasuk:

1. Kekurangan pengambilan serat

Makan makanan rendah serat dapat menyebabkan anda sering merasa lapar, kerana tubuh menyerap makanan yang rendah serat lebih cepat. Sementara itu, makanan kaya serat memerlukan masa lebih lama untuk diserap oleh badan, menjadikan anda berasa kenyang lebih lama.

Selain itu, pengambilan makanan berserat tinggi juga dapat mempengaruhi pembebasan hormon pengurangan selera makan.

2. Kekurangan pengambilan lemak yang baik

Kekurangan pengambilan lemak yang baik dalam diet harian boleh membuat anda mudah lapar. Ini kerana lemak yang baik dapat memberikan kesan penuh yang lebih lama. Selain itu, pengambilan lemak yang baik juga dapat meningkatkan pengeluaran hormon yang memicu rasa kenyang.

Makanan kaya lemak baik dapat diperoleh dengan mengambil sumber asam lemak omega-3, seperti salmon, tuna, dan makarel.

3. Penggunaan karbohidrat halus

Makanan dan minuman yang mengandungi karbohidrat halus, seperti roti, pasta, dan soda, umumnya tidak mengandungi serat, vitamin, dan mineral yang diperlukan oleh tubuh. Kesannya, anda akan merasa lapar lebih cepat.

4. Tidak minum air secukupnya

Keperluan air yang mencukupi mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk menjaga sistem pencernaan. Selain itu, air cukup berisi dan berpotensi untuk mengurangkan selera makan jika diminum sebelum makan.

Oleh itu, jika anda merasa lapar, cubalah minum satu atau dua gelas air terlebih dahulu untuk menentukan sama ada rasa lapar yang muncul hanya kerana anda kekurangan cecair.

5. Melangkau makan

Rutin yang sibuk sering menjadikan pola makan tidak teratur. Makanan ringan juga menjadi pilihan makanan yang sering dimakan di tengah-tengah kerja penimbunan. Walaupun praktikal, tetapi terlalu banyak makanan ringan boleh membahayakan kesihatan.

Bukan hanya itu, makan makanan atau makanan ringan di luar aktiviti sebenarnya dapat meningkatkan keinginan untuk makan berlebihan. Makan sambil bermain permainan Ia juga menjadikan seseorang mudah lapar.

6. Makan terlalu cepat

Seseorang yang mempunyai kebiasaan makan terlalu cepat akan merasa lapar lebih mudah daripada seseorang yang makan dengan perlahan. Satu kajian mengatakan bahawa orang yang makan makanan terlalu cepat biasanya mempunyai selera makan yang lebih besar dan cenderung makan berlebihan.

Kesannya disebabkan oleh kurangnya kekerapan mengunyah dan mengurangkan kesedaran ketika makan. Sebenarnya, dua perkara ini diperlukan untuk menghilangkan rasa lapar.

7. Kurang tidur

Rehat yang mencukupi adalah faktor penting dalam mengawal selera makan. Ini berkaitan dengan kemampuan otak untuk mengatur hormon ghrelin, hormon yang merangsang selera makan.

Kurang tidur dapat meningkatkan pengeluaran hormon ghrelin, jadi anda akan merasa lapar lebih kerap.

Ketahui Waktu Makan atau Berhenti Makan

Sekiranya anda masih tidak pasti bila masa yang tepat untuk makan dan berhenti, anda boleh menggunakan skala kelaparan untuk mengetahui tanda-tanda yang diberikan oleh tubuh anda.

Skala kelaparan dibuat dari 1-10 untuk menggambarkan tahap kelaparan. Secara amnya, seseorang akan menikmati makanan dengan selesa ketika berada pada skala 3-6. Pada skala ini, perut mula menggeram dan keinginan untuk makan sesuatu muncul.

Sekiranya anda makan mengikut skala ini, anda akan merasa kenyang lebih lama dan mengelakkan rasa kembung atau kenyang. Anda juga akan terbiasa menguruskan rasa lapar yang timbul.

Selain menerapkan skala kelaparan, terdapat beberapa petua untuk mengurangkan selera makan yang disebabkan oleh kelaparan psikologi, termasuk:

  • Cuba yoga atau lakukan terapi kesedaran.
  • Jeda sekurang-kurangnya 5 minit sebelum mengambil makanan untuk menentukan sama ada rasa lapar yang timbul adalah kelaparan fizikal atau kelaparan psikologi.
  • Rancang menu makanan, jumlah hidangan, dan masa yang tepat untuk makan.
  • Memenuhi pengambilan makanan berserat tinggi yang diperoleh dari buah-buahan dan sayur-sayuran.
  • Lengkapkan menu dengan sup kuah atau sayur.

Kadang-kadang tekanan membuat anda menginginkan makanan yang meningkatkan mood, seperti coklat atau gula-gula. Namun, jika ini berlaku secara berterusan dan bertahan lama, ia akan membahayakan kesihatan.

Sekiranya pelbagai petua di atas tidak berkesan dalam membantu anda mengawal rasa lapar atau kelaparan telah menyebabkan anda mengalami kenaikan berat badan yang besar, berjumpa doktor untuk pemeriksaan dan nasihat mengenai menu makanan mengikut keadaan kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found