6 Faedah Melon untuk Kesihatan Kanak-kanak

Selain rasanya yang manis dan menyegarkan, terdapat pelbagai faedah melon untuk kesihatan anak-anak, kamu tahu, Roti. Manfaat ini diperoleh dari kandungan nutrien dan antioksidan yang terdapat dalam tembikai. Bukan hanya dapat dimakan secara langsung setelah dikupas dan dipotong, buah ini dapat diproses menjadi jus atau salad buah.

Buah tembikai kaya akan serat dan nutrien yang baik untuk menyokong pertumbuhan dan perkembangan anak-anak, termasuk kalium, folat, magnesium, kolin, dan vitamin A, vitamin C, vitamin E, dan vitamin K. Buah tembikai juga mengandung banyak antioksidan, seperti polifenol., flavonoid, dan lutein.

Kebaikan Melon untuk Kesihatan Kanak-kanak

Sebilangan kanak-kanak mungkin enggan makan tembikai, terutama ketika mereka sedang makan pemakan pemilih. Untuk mengalahkannya, Ibu boleh memproses tembikai ke dalam hidangan lain, seperti jus, smoothie, atau salad buah campuran yang mungkin disukai oleh si kecil anda.

Bukan hanya baik untuk memenuhi pengambilan nutrisi harian si kecil anda, terdapat banyak faedah melon yang dapat dia dapatkan, termasuk:

1. Keperluan cecair badan yang mencukupi

Sebanyak 90% kandungan tembikai adalah air. Selain itu, buah biji ini juga mengandungi elektrolit penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti magnesium, kalium, natrium, dan kalsium.

Kandungan air dan elektrolit memberikan manfaat luar biasa bagi tubuh si kecil anda, iaitu untuk memenuhi keperluan cairan tubuh dan menghalangnya daripada mengalami dehidrasi.

2. Menyokong kesihatan dan fungsi mata

Manfaat melon seterusnya adalah untuk kesihatan mata kanak-kanak. Manfaat ini diperoleh dari kandungan vitamin A dan antioksidan yang terdapat dalam tembikai, iaitu antioksidan lutein dan zeaxanthin.

Satu kajian menunjukkan bahawa penggunaan makanan yang mengandung banyak vitamin A dan antioksidan, seperti tembikai, dapat menjaga kesehatan dan fungsi mata, dan mencegah masalah penglihatan.

3. Menjaga kesihatan dan sistem saraf

Melon mengandungi banyak kalium. Mineral ini diperlukan untuk meningkatkan kesihatan otot dan sistem saraf bayi anda. Selain itu, kalium juga membantu mengawal keseimbangan cairan tubuh, dan memastikan tekanan darah tetap sihat.

4. Menguatkan sistem imun anak

Tidak hanya baik untuk kesihatan mata, kandungan antioksidan dan vitamin C dalam tembikai juga sangat baik untuk memperkuat sistem imun anak-anak, Bun. Dengan sistem kekebalan tubuh yang kuat, tubuh anak kecil anda akan jarang sakit dan kuat terhadap jangkitan.

Selain itu, kedua-dua bahan ini berperanan penting dalam mencegah kerosakan sel akibat terkena radikal bebas, yang boleh menyebabkan pelbagai jenis penyakit.

5. Melancarkan pencernaan

Kerana mengandungi banyak serat dan air, tembikai juga baik untuk anak kecil anda makan untuk meningkatkan pencernaan dan mencegah sembelit. Selain itu, tembikai juga mempunyai sifat prebiotik yang dapat meningkatkan pertumbuhan bakteria baik dalam usus.

6. Menyokong kesihatan dan kekuatan tulang

Manfaat lain dari tembikai ialah ia dapat menyokong kesihatan tulang anak-anak. Sifat ini diperoleh dari kandungan vitamin K, kalsium, dan asid folik yang terkandung dalam tembikai.

Ketiga-tiga jenis nutrien ini adalah komponen penting untuk menguatkan tulang si kecil dan menyokong pertumbuhannya.

Itulah maklumat mengenai pelbagai faedah tembikai untuk kesihatan anak-anak yang perlu anda ketahui. Dengan mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu ragu untuk menambahkan tembikai ke menu harian si kecil anda, bukan?

Untuk mendapatkan faedah maksimum tembikai, pilih tembikai dalam keadaan baik dan tidak ada cacat pada kulit buah, Bun. Selain itu, jangan lupa mencuci tembikai dengan teliti dan memotongnya terlebih dahulu sebelum memberikannya kepada si kecil.

Selain kerap makan tembikai, anak anda juga perlu makan makanan berkhasiat lain untuk memenuhi keperluan pemakanan harian mereka.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai faedah tembikai untuk anak-anak atau bingung memberi tembikai kepada si kecil kerana dia tidak mahu memakannya, anda boleh berjumpa doktor. Doktor akan memberi nasihat mengenai pilihan makanan berkhasiat yang baik untuk si kecil anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found