Gejala Jangkitan Virus Corona pada Kanak-kanak dan Cara Mencegahnya

Walaupun kes jangkitan virus Corona pada kanak-kanak agak jarang berlaku, ibu bapa masih harus menyedarinya. Penting bagi ibu bapa untuk mengenali langkah pencegahan dan apakah gejala yang dapat menunjukkan anak dijangkiti virus Corona.

Jangkitan virus korona, atau juga dikenal sebagai COVID-19, adalah penyakit yang menyerang sistem pernafasan. Pesakit dengan COVID-19 setakat ini kebanyakannya adalah orang dewasa. Walau bagaimanapun, kes pada kanak-kanak juga telah dilaporkan, termasuk pada bayi.

Virus Corona atau SARS-Cov-2 semakin bermutasi dan membentuk varian virus baru. Tidak seperti jenis Corona Virus sebelumnya, varian virus Corona baru, seperti varian Delta, diketahui menyebar dengan lebih cepat. Bukan hanya pada orang dewasa, virus ini juga cepat menular kepada kanak-kanak.

Sekiranya anda memerlukan pemeriksaan COVID-19 untuk anak anda, klik pada pautan di bawah ini sehingga anda boleh diarahkan ke kemudahan kesihatan terdekat:

  • Ujian Cepat Antibodi
  • Antigen Swab (Antigen Uji Cepat)
  • PCR

Kenali Gejala Jangkitan Virus Corona pada Kanak-kanak

Sebabnya, gejala COVID-19 pada kanak-kanak cenderung ringan seperti selesema biasa, atau bahkan tanpa gejala. Ini mungkin kerana pada kanak-kanak, kelenjar timus, yang terlibat dalam sistem imun badan, masih berfungsi dengan optimum.

Gejala jangkitan virus Corona yang boleh muncul pada kanak-kanak termasuk:

  • Demam
  • Selsema
  • Sakit tekak atau tekak kering
  • Batuk
  • Susah bernafas

Selain itu, gejala gangguan pencernaan, seperti muntah dan cirit-birit, juga dapat terjadi, walaupun jarang sekali. Walaupun secara amnya ringan, gejala pada kanak-kanak juga dapat berkembang menjadi kejutan septik dan sindrom kecemasan respiratori akut atau kegagalan pernafasan akut yang teruk. Setelah pulih, kanak-kanak juga berisiko mengalami keadaan COVID-19 jarak jauh pada kanak-kanak.

Sekiranya anda mengesyaki bahawa anak anda mempunyai gejala atau baru-baru ini membawa anak anda ke negara yang dijangkiti virus Corona, seperti China, Korea Selatan, atau Itali, anda boleh cuba mengesan sama ada anak anda berisiko dijangkiti virus Corona dengan mengklik gambar di bawah.

Cara Mencegah Jangkitan Virus Corona pada Kanak-kanak

Virus Corona (SARS-CoV-2) telah menyerang puluhan ribu orang di pelbagai negara dan meragut ribuan nyawa. Pada masa ini, telah disahkan bahawa ada 2 warganegara Indonesia yang telah terbukti positif COVID-19.

Berikut adalah cara untuk mencegah jangkitan dengan virus Corona atau COVID-19 yang boleh digunakan oleh ibu bapa kepada anak-anak mereka:

1. Ajar anak-anak mencuci tangan dengan betul

Ajar anak kecil anda untuk mencuci tangan dengan air dan sabun yang mengalir, sekurang-kurangnya 20 saat. Pastikan dia mencuci semua bahagian tangannya, termasuk bahagian belakang tangannya, di antara jari-jarinya dan hujung kuku.

Biasakan anak-anak mencuci tangan dengan kerap, terutama sebelum dan sesudah makan, setelah menyentuh haiwan, dan setelah batuk atau bersin.

Anda juga boleh menyediakan pembersih tangan dengan kandungan alkohol minimum 60% di beg sekolahnya untuk digunakan apabila sabun dan air tidak tersedia semasa dia perlu mencuci tangan.

2. Biasakan anak memakai topeng

Penggunaan topeng juga dapat mencegah penularan virus Corona kepada anak-anak, walaupun tidak seefektif menggunakan topeng pada orang yang sakit untuk mencegah penyebaran penyakit ini kepada orang lain.

Pilih topeng yang ukurannya sesuai untuk anak-anak dan dorong anak anda memakai topeng ketika berada di dekat orang yang sakit. Jangan lupa mengajarnya cara memakai topeng dengan betul dan ingatkan dia untuk selalu mencuci tangannya sebelum dan sesudah menyentuh topeng.

3. Beri anak makanan berkhasiat

Pengambilan nutrien yang kaya dengan sayur-sayuran dan buah-buahan yang kaya akan beta karoten, seperti wortel dan oren, diketahui dapat menguatkan sistem imun kanak-kanak untuk melawan jangkitan, termasuk jangkitan virus Corona.

Untuk membina sistem imun yang kuat untuk mencegah jangkitan virus Corona pada anak-anak, jangan lupa memenuhi keperluan pemakanan mereka. Selain itu, pastikan makanan yang diberikan kepada si kecil telah dimasak dengan sempurna.

4. Ajak anak-anak untuk bersenam dengan kerap

Tidak hanya menjaga kecergasan, berolahraga dapat memperkuat daya tahan tubuh untuk melawan jangkitan. Oleh itu, ajak si kecil anda bersenam secara teratur, sekurang-kurangnya 30 minit sehari.

Pilih sukan yang disukai oleh anak kecil anda. Sebarang senaman dan di mana sahaja, asalkan dilakukan secara teratur dan memastikan tubuh anak kecil anda tetap aktif, boleh menjadi cara yang berkesan untuk menjaga kesihatannya dan melindunginya dari jangkitan virus Corona.

Selain menerapkan kaedah di atas, ingatkan si kecil menutup mulut dengan tisu ketika bersin atau batuk, dan jangan menyentuh mata, hidung, dan mulutnya sebelum mencuci tangannya.

Pencegahan jangkitan virus Corona pada kanak-kanak sebenarnya sama dengan pencegahan pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, perlindungan penyakit pada kanak-kanak juga perlu ditambah dengan menyelesaikan imunisasi mereka. Walaupun tidak ada vaksin COVID-19 untuk kanak-kanak, pastikan si kecil mendapat imunisasi asas yang lengkap dan mengikut jadual.

Di samping itu, seboleh-bolehnya elakkan anak-anak pergi ke luar rumah, kecuali jika ada keperluan yang sangat penting, misalnya ketika sudah tiba masanya untuk imunisasi. Ini mungkin membuatnya merasa bosan, tetapi mengehadkan perjalanan sangat penting untuk mencegahnya menyebarkan virus Corona. Sekiranya boleh, cuba jelaskan tentang bahaya virus Corona kepada kanak-kanak.

Sekiranya si kecil menunjukkan gejala selesema dan demam, anda harus membiarkannya berehat di rumah. Awak bolehberbual doktor secara langsung dalam aplikasi Alodokter untuk berunding mengenai aduan mereka. Sekiranya perlu, Anda juga boleh membuat janji temu dengan doktor di hospital terdekat melalui aplikasi ini.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found