Cara Meningkatkan Kerangsangan Seksual pada Wanita

Penurunan gairah seksual seorang wanita boleh menjadikan seks kurang menyenangkan. Namun, lelaki tidak perlu terlalu risau. Terdapat banyak cara untuk meningkatkan gairah seksual wanita yang sebenarnya tidak sukar dilaksanakan. Ingin tahu apa-apa? Lihat ulasan berikut!

Rangsangan seksual wanita cenderung lebih rendah daripada lelaki kerana wanita tidak selalu memikirkan seks. Penyebab penurunan keinginan seksual wanita juga berbeza-beza, mulai dari usia, perubahan hormon, tekanan, gaya hidup yang buruk, keletihan, menderita penyakit tertentu, hingga hubungan yang kurang harmoni.

Bagaimana Lelaki Meningkatkan Keraguan Seksual Wanita

Penurunan gairah seksual wanita dapat dicirikan oleh kurangnya minat dalam hubungan seks, tidak berminat untuk melakukan hubungan seks, mengalami kesukaran untuk mendapatkan rangsangan, dan merasa sukar untuk mendapatkan kepuasan semasa hubungan seksual.

Sekiranya wanita anda mengalami ini, jangan putus asa. Anda boleh melakukan beberapa cara agar gairah seksualnya kembali meningkat dan bergetar. Caranya adalah:

1. Menjalin ikatan emosi yang baik

Menjalin hubungan yang baik dan komunikasi dengan pasangan adalah penting bagi wanita. Untuk itu, ajaklah dia mencurahkan isi hatinya, termasuk keluhan yang dia rasakan semasa menjalin hubungan dengan kamu. Ini penting untuk diperhatikan kerana keterikatan emosi mempengaruhi rangsangan seksual seorang wanita.

2. Menyatakan khayalan seksual

Kehidupan seks yang monoton juga dapat membuat keinginan seksual wanita berkurang. Untuk itu, luangkan masa untuk membincangkan perkara ini dengan wanita anda.

Mintalah dia untuk memberitahu tentang suka dan tidak suka semasa sesi seks, kerana siapa tahu wanita anda mempunyai khayalan seksual yang telah lama ditindas. Dengan menyatakan apa yang dirasakan, semangat dan kepuasan semasa hubungan seks dapat ditingkatkan.

3. Lakukan foreplay sebelum melakukan hubungan seks

Memanaskan badan atau foreplay sebelum melakukan hubungan seks. untuk para wanita, foreplay bukan sahaja dapat meningkatkan keinginan seksual, tetapi juga dapat menjadikan seks lebih menyenangkan. Untuk itu, berikan rangsangan pada titik sensitif sebelum sampai ke teras permainan.

Anda boleh memulakan dengan memberi urutan atau sentuhan lembut dari kulit kepala dan kemudian ke leher, bibir, perut, betis, dan kaki. Beri dia belaian dan ciuman yang lembut untuk meningkatkan semangatnya.

Hubungan fizikal seperti ini dapat merangsang hormon seks oksitosin. Semakin banyak hormon oksitosin dilepaskan, gairah seksual akan semakin meningkat.

Selain mengurut, cara yang boleh dilakukan untuk meningkatkan gairah seksual pada wanita adalah dengan memberi mereka seks oral, misalnya dengan merangsang vagina dan klitoris.Rangsangan semasa melakukan oral seks juga berkesan dalam membantu wanita mencapai orgasme.

4. Gunakan cecair pelincir dan alat permainan seks

Sebilangan wanita, terutama mereka yang lebih tua, cenderung mengalami kekeringan faraj. Keadaan ini boleh menjadikan seks menyakitkan bagi mereka, sehingga menjadikan keinginan untuk bercinta turun.

Untuk itu, agar sesi seks tetap selesa dan semangat terangsang, anda boleh menggunakan pelincir berasaskan air yang selamat untuk kawasan wanita.

Sekiranya anda dan pasangan anda suka mainan seks atau mainan seks, tidak ada salahnya menggunakan alat ini semasa bercinta. Alat penggetar adalah alat yang hebat untuk membantu seorang wanita belajar mengenai tindak balas seksualnya sendiri dan membiarkannya menunjukkan apa yang dia suka.

Bagaimana Wanita Meningkatkan Kesungguhan

Bukan hanya rangsangan dari pasangan, wanita juga dapat melakukan beberapa perkara untuk meningkatkan gairah seksual mereka. Ini termasuk:

1. Bersenam secara berkala

Untuk meningkatkan gairah, wanita perlu melakukan senaman secara berkala. Terdapat banyak pilihan sukan yang dapat meningkatkan semangat, salah satunya adalah latihan Kegel.

Latihan Kegel adalah latihan khas untuk menguatkan otot-otot di kawasan kemaluan wanita. Senaman Kegel dapat menjadikan peredaran darah di sekitar pelvis menjadi lebih baik, sehingga dapat membantu menghasilkan cecair pelincir agar seks lebih selesa.

2. Mengamalkan diet yang sihat

Untuk meningkatkan gairah seksual, wanita perlu makan makanan yang sihat, kerana makanan yang dimakan akan mempengaruhi mood dan tenaga sehingga juga mempengaruhi gairah seksual.

Wanita disarankan untuk membatasi pengambilan makanan berlemak dan meningkatkan pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran, biji-bijian, kekacang, atau kacang-kacangan.

3. Makan makanan yang meningkatkan rangsangan

Beberapa makanan juga disyorkan untuk dimakan oleh wanita kerana dipercayai meningkatkan rangsangan seksual. Makanan yang meningkatkan libido atau gairah dikenali sebagai afrodisiak. Contohnya ialah coklat, cili, tembikai, strawberi, jeruk, wortel, buah ara, pisang, dan alpukat

Makanan ini dianggap dapat meningkatkan peredaran darah, sehingga menjadikan wanita lebih santai dan selesa ketika bercinta. Bagi coklat, makanan ini dapat merangsang pembentukan serotonin, yang merupakan bahan yang dapat meningkatkan kesihatan tubuh mood wanita.

4. Menguruskan tekanan dengan baik

Wanita juga perlu menguruskan tekanan dengan baik agar gairah seksual mereka dapat meningkat. Untuk mengurangkan atau mengurangkan tekanan, ada pelbagai perkara yang dapat dilakukan, mulai dari meditasi, melakukan yoga atau yoga Tai Chi, untuk bersosial dengan persekitaran sekitarnya.

Selain itu, disarankan untuk tidur lena dan berhenti merokok serta berhenti minum minuman beralkohol.

Kehidupan seksual seorang wanita memang merupakan perkara peribadi dan sangat subjektif, jadi langkah-langkah yang diambil untuk meningkatkan gairah seksual pada wanita boleh berbeza antara satu sama lain. Untuk itu, berkomunikasi dengan wanita anda untuk mengetahui kaedah mana yang berkesan dan mana yang tidak.

Sekiranya pelbagai cara untuk meningkatkan keinginan seksual pada wanita telah diterapkan tetapi tidak memberikan hasil yang diinginkan, sila berjumpa doktor atau ahli seks. Doktor atau ahli seksologi akan memberikan nasihat dan rawatan yang sesuai.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found