Ketahui Fakta Makan Ketam Semasa Kehamilan

Ramai wanita takut memakan ketam ketika hamil, kerana dikatakan bahawa semua makanan laut, termasuk ketam, dapat memberi kesan negatif pada janin jika dimakan oleh wanita hamil. Namun, adakah itu benar?

Kehamilan memerlukan banyak perkara. Aktiviti yang anda lakukan dan makanan dan minuman yang anda makan mesti dipilih dengan berhati-hati. Ini kerana apa yang dilakukan dan dikonsumsi oleh ibu hamil boleh memberi kesan kepada keadaan janin dalam kandungan.

Salah satu perkara yang sering dilarang bagi wanita hamil adalah memakan ketam. Sekiranya wanita hamil suka makan ketam, ini mungkin sedikit mengganggu. Tetapi, adakah benar-benar dilarang memakan ketam ketika hamil? Untuk menjawabnya, lihat penjelasan berikut.

Pemakanan dalam Ketam yang Berperanan dalam Kehamilan

Ketam adalah salah satu jenis makanan laut yang mengandungi banyak nutrien. Beberapa jenis nutrien yang terdapat dalam ketam termasuk:

1. Protein

Dalam 100 gram daging ketam, mengandungi sekitar 23 gram protein. Semasa mengandung, wanita hamil memerlukan sekitar 70-75 gram protein setiap hari. Oleh itu, makan ketam boleh menjadi pilihan yang baik untuk memenuhi keperluan protein ibu hamil.

Pada janin, protein berperanan dalam membentuk organ dan tisu janin. Sementara itu, pada wanita hamil, protein berguna dalam menyiapkan tubuh untuk melahirkan bayi, menguatkan sistem imun, dan menghasilkan susu ibu.

Apabila pengambilan protein tidak dipenuhi, berat badan ibu dan bayi sukar diperoleh, otot merasa lemah, dan mudah dijangkiti kerana sistem imun yang lemah.

2. Omega-3

Ketam juga diperkaya dengan omega-3. Nutrien ini berperanan dalam mengatur tekanan darah, pembekuan darah, memperkuat sistem imun ibu, dan membantu pembentukan dan perkembangan otak janin.

Wanita hamil memerlukan kira-kira 1 - 1.5 gram omega-3 sehari. Dalam ketam, berisi sekitar 0,3-0,4 gram omega-3. Itulah sebabnya, memakan ketam boleh menjadi pilihan yang baik untuk memenuhi keperluan omega-3.

Namun, ibu hamil juga perlu memenuhi omega-3 dari makanan atau makanan tambahan lain, kerana pengambilan omega-3 sepenuhnya dari ketam berisiko meningkatkan kadar kolesterol darah.

3. Vitamin A

Wanita hamil memerlukan sekitar 800 mikrogram vitamin A setiap hari. Pengambilan vitamin A untuk wanita hamil dapat dipenuhi dengan memakan ketam kerana sebiji ketam mengandungi sekitar 50 mikrogram vitamin A.

Pada wanita hamil, vitamin A membantu memperbaiki tisu organ yang rosak. Bagi janin, vitamin A mempunyai fungsi yang serupa dengan protein, yang membantu pengembangan organ-organnya, termasuk jantung, paru-paru, ginjal, mata, kulit, dan otak. Kekurangan nutrien ini boleh membuat penglihatan bayi selepas kelahiran menjadi lemah dan sistem ketahanannya lemah.

4. Vitamin B

Ketam juga mengandungi banyak vitamin B dan folat. Manfaat pemakanan yang terdapat dalam daging kepiting adalah untuk mencegah kecacatan kelahiran, mengurangkan risiko preeklamsia, dan membentuk sel darah merah yang lebih diperlukan oleh wanita hamil.

Sebagai tambahan kepada beberapa nutrien di atas, daging ketam juga mengandungi banyak kalsium, zink, zat besi, vitamin D, dan selenium. Setiap nutrien ini juga mempunyai peranan penting dalam menjaga kesihatan ibu hamil dan janin dalam kandungan.

Oleh itu, adakah selamat memakan ketam ketika hamil?

Makanan laut, termasuk ketam, adalah sumber nutrien yang diperlukan oleh tubuh semasa mengandung. Jarang memakan makanan laut sebenarnya boleh menyebabkan tubuh wanita hamil kekurangan nutrien yang boleh mencetuskan pelbagai komplikasi kehamilan, seperti anemia, darah tinggi, mudah dijangkiti, dan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan.

Jadi, semasa mengandung, wanita hamil masih boleh makan ketam, Macam mana boleh jadi. Cuma, cara penyampaiannya mesti benar-benar dipertimbangkan. Ketam perlu dimasak sehingga dimasak sepenuhnya. Jika tidak, kuman berbahaya masih boleh ditinggalkan di dalam ketam dan boleh menyebabkan penyakit ketika memasuki tubuh wanita hamil.

Berikut adalah beberapa petua yang perlu diberi perhatian oleh ibu hamil ketika memproses dan memakan ketam:

  • Pastikan perkakas yang digunakan untuk memasak, seperti pisau, dulang, hingga penggorengan, telah dicuci dengan teliti.
  • Sekiranya anda tidak mahu semuanya dimasak, simpan ketam mentah di dalam peti sejuk pada suhu maksimum 4 darjah Celsius. Sekiranya anda mahu menyimpannya lebih lama, masukkan ketam di dalamnya peti sejuk beku.
  • Semasa memasak, pastikan ketam dimasak hingga berwarna merah terang sebelum mengeringkannya.
  • Sentiasa basuh tangan anda sebelum dan selepas makan.
  • Buang ketam yang telah dimasak selama lebih dari 2 jam pada suhu bilik.

Selain memperhatikan cara melayani kepiting, bahagiannya juga perlu dibatasi. Ini kerana makan ketam terlalu banyak ketika hamil juga boleh menyebabkan sejumlah masalah kesihatan. Tetapi setakat ini, belum ada cadangan mengenai berapa ketam yang masih selamat dimakan semasa mengandung.

Dan jangan lupa, untuk memenuhi keperluan pemakanan, anda tidak boleh makan ketam. Wanita hamil juga harus makan makanan sihat lain, seperti buah-buahan, sayur-sayuran, telur, ikan, dan kacang-kacangan.

Sekiranya diperlukan, wanita hamil juga dapat memenuhi keperluan pemakanan semasa mengandung dengan mengambil vitamin pranatal mengikut cadangan pakar kandungan.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found