Ketahui Pelbagai Khasiat Jeruk untuk Wanita Hamil

Manfaat jeruk untuk wanita hamil tidak kecil. Nutrien yang terkandung dalam buah ini diyakini memberi kesan yang baik terhadap pertumbuhan janin dan kesihatan ibu semasa hamil.

Jeruk nama Latin Jeruksinensis adalah salah satu jenis buah yang biasa dijumpai di iklim tropika, termasuk Indonesia. Buah sitrus biasanya dimakan secara langsung atau juga dapat digunakan sebagai pelbagai jenis minuman, seperti jus.

Bukan hanya mempunyai rasa manis, masam, dan menyegarkan, jeruk juga kaya dengan vitamin, mineral, dan serat yang berperanan penting untuk pertumbuhan dan perkembangan bayi dalam kandungan dan kesihatan ibu.

Manfaat Manfaat Jeruk untuk Wanita Hamil

Sebiji oren mengandungi lebih daripada 100% keperluan vitamin C harian seseorang. Jumlah ini lebih banyak daripada vitamin C pada buah-buahan lain dalam keluarga sitrus. Selain itu, jeruk juga kaya dengan antioksidan dan mengandungi pelbagai nutrien lain, seperti serat, kalsium, kalium, dan asam folat.

Jumlah nutrien yang terkandung dalam buah sitrus pastinya memberi manfaat kepada ibu hamil dan janinnya. Berikut adalah beberapa kebaikan buah sitrus yang boleh diperoleh:

1. Membantu mencegah kecacatan kelahiran

Bagi wanita hamil atau wanita yang menjalankan program kehamilan, sangat penting untuk mendapatkan pengambilan asid folik yang mencukupi. Ini kerana asid folik berperanan membantu mencegah gangguan pembentukan saluran otak dan saraf, seperti anencephaly dan spina bifida.

Jeruk diketahui mempunyai kandungan asid folik yang cukup tinggi. Jadi, pengambilan jeruk semasa mengandung dapat membantu ibu hamil memenuhi keperluan asid folik dan mengurangkan risiko kecacatan kelahiran.

2. Mencegah sembelit

Jeruk juga merupakan sumber serat yang baik untuk mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Dengan memenuhi pengambilan serat yang mencukupi, wanita hamil akan mengelakkan masalah sembelit yang biasa dialami semasa hamil.

Selain itu, kandungan serat yang tinggi dalam buah sitrus juga dapat membantu ibu hamil merasa kenyang lebih lama, sehingga mencegah makan berlebihan yang dapat menyebabkan kenaikan berat badan yang berlebihan. Ia juga tidak baik jika ia berlaku semasa kehamilan.

3. Mengekalkan kulit yang sihat

Manfaat jeruk untuk wanita hamil yang jarang diketahui adalah bahawa ia membantu mengekalkan kulit yang sihat. Semasa mengandung, wanita hamil boleh mengalami kulit yang kelihatan kusam, kering, dan berjerawat.

Untuk mengatasi masalah ini, penjagaan kulit dari luar sebenarnya tidak mencukupi. Sebenarnya, ada beberapa rawatan kulit yang tidak dibenarkan semasa mengandung. Jadi, makan makanan yang tinggi nutrien juga diperlukan untuk menjaga kesihatan kulit.

Salah satu makanan yang baik untuk kulit adalah buah sitrus. Buah-buahan yang kaya dengan antioksidan dan vitamin C dapat membantu mencegah kerosakan kulit dan membantu tubuh menghasilkan kolagen, sehingga kulit akan tetap lembap dan tegap.

4. Membantu menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi semasa kehamilan atau hipertensi kehamilan boleh membahayakan ibu dan janin jika tidak dirawat dengan baik. Oleh itu, keadaan ini lebih baik untuk dicegah.

Cara mudah seperti pengambilan buah oren secara berkala atau dalam bentuk jus oren dapat membantu ibu hamil mencegah masalah tekanan darah. Ini boleh berlaku berkat kadar kalium yang tinggi dalam jeruk. Kalium berguna untuk membantu menjaga keseimbangan cairan tubuh dan mengatur tekanan darah.

5. Mencegah anemia

Semasa mengandung, badan wanita hamil perlu menghasilkan lebih banyak darah untuk menyokong pertumbuhan janin. Oleh itu, wanita hamil memerlukan lebih banyak nutrien, terutama zat besi, asid folik, dan vitamin B12, agar anemia tidak berlaku semasa kehamilan.

Asid folik dalam jeruk dapat membantu meningkatkan pengeluaran sel darah merah, sementara kandungan vitamin C dapat meningkatkan penyerapan zat besi dalam usus. Oleh itu, jeruk dapat membantu tubuh wanita hamil menghasilkan sel darah merah.

Khasiat jeruk untuk wanita hamil sangat sukar untuk dilewatkan. Jadi, wanita hamil boleh mula memasukkan buah ini sebagai makanan ringan di antara waktu makan. Namun, perlu diingat bahawa keasidan jeruk boleh mencetuskan berulang penyakit refluks asid.

Oleh itu, anda harus mengelakkan memakan jeruk semasa perut kosong, terutamanya jika wanita hamil mempunyai sejarah penyakit asid perut sebelumnya dan telah memasuki trimester akhir kehamilan, kerana pada masa itu risiko naiknya asid perut adalah lebih tinggi.

Sekiranya perlu, wanita hamil boleh berjumpa doktor mengenai pengambilan buah sitrus semasa kehamilan. Tanyakan juga mengenai makanan berkhasiat yang dapat menyokong kesihatan ibu hamil dan pertumbuhan dan perkembangan Si Kecil di rahim.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found