Petua untuk Kelahiran Normal Tanpa Jahitan

Mempunyai bayi adalah hadiah gembira. Walau bagaimanapun, banyak ibu-ibu yang takut ketika hendak bersalin. Salah satu penyebab masalah ini adalah kesakitan semasa jahitan. Tetapi sebenarnya, anda boleh Macam mana boleh jadi kelahiran normal tanpa jahitan.

Dalam kelahiran normal, kawasan perineal (kawasan antara vagina dan dubur) dapat meregang ketika bayi keluar. Walau bagaimanapun, perineum berisiko terkoyak jika regangan terlalu kuat atau perineum kurang elastik. Oleh itu, kadang-kadang diperlukan episiotomi atau pemotongan perineum untuk memudahkan bayi dilahirkan, dan untuk mencegah perobek perineum ke arah dubur.

Tidak semua perineum yang terkoyak semasa melahirkan perlu dijahit. Jahitan hanya diperlukan jika air mata perineal cukup dalam dan lebar untuk melibatkan tisu otot, dinding vagina, saluran kencing, atau dubur. Sementara itu, jika air mata itu ringan dan tidak mempengaruhi bahagian-bahagian ini, biasanya tidak diperlukan jahitan.

Beberapa faktor yang dapat meningkatkan risiko merobek perineum adalah:

  • Kali pertama melahirkan
  • Telah mengalami air mata yang teruk di perineum
  • Adakah anda pernah mengalami episiotomi?
  • Kedudukan bayi yang sukar semasa kelahiran, seperti wajah yang menghadap ke saluran kelahiran atau bahu tersekat
  • Saiz badan bayi besar
  • Masa buruh yang panjang
  • Penghantaran yang memerlukan bantuan forceps.

Petua untuk Kelahiran Normal Tanpa Jahitan

Ada beberapa langkah yang dapat diambil untuk dapat melahirkan secara normal tanpa jahitan, yaitu:

Mengamalkan gaya hidup sihat semasa hamil

Lakukan urutan perineum

Mengurut pergerakan tisu di sekitar faraj akan menjadikannya lebih fleksibel, sehingga meningkatkan kemungkinan kelahiran vagina tanpa jahitan.

Urut perineum boleh dimulakan pada kehamilan 34 minggu, dan kaedah ini telah terbukti berkesan untuk mencegah air mata perineal semasa kelahiran normal. Lakukan urutan perineum setiap hari selama 5 minit. Urut perineum boleh dilakukan sendiri dengan bantuan cermin atau dilakukan oleh pasangan. Anda juga boleh meminta bantuan bidan anda untuk melakukan urutan ini.

Memilih kedudukan semasa melahirkan anak

Kedudukan badan tertentu semasa melahirkan dapat mengurangkan tekanan pada perineum, sehingga risiko terkoyak akan lebih kecil. Ini termasuk berjongkok, berlutut, atau berbaring di sisi anda.

Beri kompres hangat ke perineum

Suhu yang hangat akan meningkatkan aliran darah dan mengendurkan otot di sekitar perineum. Lakukan kompres hangat dengan meletakkan tuala atau kain hangat di sekitar perineum, semasa melahirkan.

Sekiranya boleh, minta seseorang menekan perineum dengan tuala hangat agar tidak terkoyak ketika kepala bayi didorong keluar dari saluran kelahiran.

Mengatur regangan otot saluran kelahiran

Pada waktu bersalin, doktor atau bidan akan memberi isyarat ketika ibu melahirkan untuk mendorong. Apabila kepala bayi sudah mulai muncul, ibu akan diminta berhenti mendorong dan menarik nafas pendek melalui mulut.

Ini akan membolehkan kepala bayi keluar dengan perlahan, sehingga otot dan kulit perineum dapat meregang tanpa terkoyak. Oleh itu, anda perlu mengikuti petunjuk mereka agar dapat bersalin secara normal tanpa jahitan.

Petua untuk kelahiran normal tanpa jahitan yang mesti dilakukan sejak usia kehamilan masih muda adalah dengan menerapkan gaya hidup sihat dan melakukan senaman ringan secara berkala. Untuk urutan perineum, kedudukan kelahiran yang baik, dan kompres perineal hangat semasa bersalin, anda boleh berjumpa lebih lanjut dengan pakar obstetrik anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found