Muka Kelihatan Bengkak Selepas Bangun? Atasi dengan 4 cara ini

Ramai di antara kita menginginkan wajah segar ketika kita bangun seperti dalam iklan. Namun, kenyataannya ialah ketika kita bangun, kita melihat wajah yang bengkak dan jauh dari definisi segar. Sebenarnya mungkin tidak, neraka? Jawapannya, mungkin! Ketahui caranya di sini, ayuh

Muka bengkak ketika anda bangun adalah perkara yang sangat biasa. Penyebab yang paling biasa adalah pengambilan makanan atau alkohol dengan garam tinggi pada malam sebelumnya. Walau bagaimanapun, wajah yang bengkak juga boleh disebabkan oleh kedudukan kepala semasa tidur, perubahan hormon, tekanan, dehidrasi, dan alergi.

Cara Mengatasi Muka Bengkak Ketika Bangun

Beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengatasi wajah yang bengkak setelah bangun tidur adalah:

1. Basuh muka anda dengan air sejuk

Mencuci muka dengan air sejuk sebaik sahaja bangun tidur dapat membantu mengurangkan bengkak di wajah anda. Pada dasarnya, bengkak adalah penumpukan cecair yang dibawa oleh darah ke kawasan muka semasa tidur. Sekarang, air sejuk akan mengurangkan aliran darah ke wajah agar pembengkakan tidak berterusan.

2. Kompres muka dengan timun

Timun mengandungi antioksidan yang dipercayai berguna untuk membantu mengurangkan kawasan mata yang bengkak. Untuk hasil yang maksimum, anda boleh menggunakan timun sejuk yang telah diletakkan di dalam peti sejuk.

3. Kompres muka dengan air suam

Selepas air sejuk, anda juga boleh memampatkan wajah dengan air suam, kamu tahu. Memampatkan wajah dengan air suam berguna untuk melancarkan aliran cecair yang terkumpul di wajah. Walau bagaimanapun, elakkan kawasan di sekitar mata.

4. Minum air

Selain berguna untuk menghilangkan radikal bebas di dalam badan, minum air setelah bangun tidur juga berguna untuk mengatasi wajah yang bengkak, kamu tahu. Air dapat menyeimbangkan kadar garam dan air di dalam badan sehingga keluhan wajah yang bengkak setelah bangun secara beransur-ansur akan hilang.

Ayuh, mengelakkan wajah yang bengkak kembali

Anda juga dapat mengelakkan wajah bengkak setelah bangun dengan cara berikut:

  • Elakkan mengambil terlalu banyak alkohol dan makanan yang tinggi garam atau natrium, seperti mi segera atau makanan dalam tin, pada waktu malam.
  • Elakkan menggunakan solekan sebelum tidur untuk mengelakkan keradangan wajah.
  • Elakkan tidur di perut anda
  • Tidur dengan kepala yang disokong oleh bantal untuk mengelakkan penumpukan cecair di wajah anda.

Muka bengkak setelah bangun adalah normal dan secara beransur-ansur akan kempis dengan sendirinya, Macam mana boleh jadi. Jadi, tidak perlu gusar apabila melihat wajah anda bengkak pada waktu pagi.

Walaupun begitu, anda perlu waspada jika bengkak di wajah anda terasa tidak wajar, misalnya disertai dengan gatal, sakit, kemerahan, atau sesak. Sekiranya ini berlaku, segera berjumpa doktor. Mungkin wajah anda yang bengkak disebabkan oleh masalah kesihatan.