Kesan Sampingan Pembedahan Pengangkatan Uterus dan Cara Mengatasinya

Wanita dengan penyakit tertentu mungkin memerlukan pembedahan untuk membuang rahim. Namun, kesan sampingan pembedahan membuang rahim tidaklah kecil. Sebilangan kesan sampingan ini malah berbahaya. Mari lihat ulasan berikut untuk mengetahui apakah kesan sampingan pembedahan mengangkat rahim dan bagaimana mengatasinya.

Pembuangan rahim secara pembedahan (histerektomi) adalah prosedur perubatan yang dilakukan untuk merawat penyakit organ pembiakan wanita, seperti barah serviks atau barah rahim, fibroid rahim atau fibroid, endometriosis, prolaps rahim atau prolaps rahim, radang pelvis, haid tidak normal.

Dalam prosedur ini, rahim dapat dikeluarkan sebahagian atau sepenuhnya, bergantung pada seberapa parah penyakit ini.

Walaupun pembedahan membuang rahim umumnya mempunyai keberkesanan yang tinggi dalam merawat penyakit di atas, tidak dapat diabaikan fakta bahawa masih terdapat risiko kesan sampingan atau komplikasi di sebalik prosedur ini.

Pelbagai Kesan Sampingan Pembedahan Mengangkat Uterus

Beberapa kesan sampingan pembedahan mengangkat rahim yang boleh berlaku pada wanita yang menjalani prosedur ini adalah:

Kemandulan

Pembuangan rahim secara pembedahan akan menyebabkan kemandulan atau kemandulan. Ini tentu akan memberi kesan kepada keadaan mental orang yang menetapnya, terutama bagi wanita yang masih ingin mempunyai anak.

Menopaus

Tidak hanya kemandulan, pembuangan rahim juga dapat menyebabkan pesakit mengalami menopaus lebih awal, walaupun dia belum mencapai 45 tahun. Keadaan ini juga boleh berlaku pada pesakit setelah pembedahan pembuangan rahim total, di mana ovari atau ovari juga dikeluarkan.

Keadaan ini boleh menyebabkan pelbagai gangguan, seperti sukar tidur, kilat panas (munculnya sensasi panas dari dalam badan), kekeringan faraj, sakit semasa hubungan seksual, penurunan keinginan seksual, hingga perubahan mood yang tidak menentu.

Tindak balas kesan sampingan ubat

Kesan sampingan yang berlaku bukan sahaja disebabkan oleh operasi itu sendiri, tetapi juga boleh disebabkan oleh ubat-ubatan yang digunakan untuk membantu melancarkan prosedur ini.

Salah satu ubat yang digunakan dalam pembedahan membuang rahim adalah ubat bius atau anestetik. Anestesia boleh menyebabkan pelbagai kesan sampingan, seperti sakit tekak, mulut kering, sakit otot, mengantuk, gatal-gatal, dan mual dan muntah.

Sebagai tambahan kepada beberapa kesan sampingan di atas, histerektomi juga boleh menyebabkan kesan sampingan yang lain, seperti:

 • Kesakitan yang teruk
 • Demam
 • Jangkitan
 • Pembekuan darah yang boleh menyebabkan penyumbatan aliran darah
 • Kerosakan pada organ di sekitar rahim
 • Berdarah
 • Fistula
 • Lekapan pada organ di perut dan pelvis

Mengendalikan Kesan Sampingan Histerektomi

Pengendalian kesan sampingan pembedahan mengangkat rahim tidak selalu sama pada setiap pesakit. Namun, biasanya doktor akan memberikan beberapa rawatan berikut:

1. Ubat penahan sakit

Setelah menjalani pembedahan membuang rahim, pesakit akan merasa sakit teruk. Ini menunjukkan bahawa tubuhnya pulih dan berusaha menyembuhkan luka pembedahan. Untuk merawat kesakitan dan membantu pesakit berehat dengan lebih selesa, doktor akan memberikan ubat sakit.

2. Antibiotik

Antibiotik diberikan untuk mencegah dan merawat jangkitan selepas pembedahan membuang rahim. Satu kajian menyatakan bahawa pemberian antibiotik setelah pembedahan berkesan dalam mencegah jangkitan yang boleh mengganggu proses pemulihan pesakit.

3. Terapi penggantian hormon

Untuk merawat gejala perubahan hormon atau menopaus, doktor juga boleh memberikan terapi penggantian hormon. Terapi ini dilakukan dengan memberi ubat khas yang berfungsi untuk menggantikan hormon yang hilang akibat menopaus.

4. Psikoterapi

Sekiranya pesakit mengalami masalah psikologi atau tekanan mental yang teruk setelah menjalani pembedahan rahim, doktor mungkin mencadangkan perundingan psikologi atau psikoterapi.

Setelah menjalani pembedahan membuang rahim, pesakit perlu berehat selama beberapa hari di hospital. Semasa berada di hospital, doktor akan memantau keadaan pesakit, memberikan terapi cairan intravena untuk mencegah dehidrasi, dan memberikan ubat lain sesuai dengan keperluan pesakit.

Setelah dibenarkan pulang dari hospital, pesakit juga masih perlu berehat dan menjalani beberapa perkara agar pemulihan dapat berjalan dengan lancar. Beberapa rawatan di rumah yang dimaksudkan adalah:

 • Cukup rehat dan elakkan memandu.
 • Jangan berdiri terlalu lama.
 • Jangan angkat berat.
 • Gunakan julap jika anda sembelit.
 • Jangan melakukan hubungan seks selama 4-6 minggu atau sehingga faraj sembuh sepenuhnya.
 • Elakkan minuman beralkohol dan rokok.

Walaupun kesan sampingan pembedahan mengangkat rahim telah hilang, akan lebih baik jika anda terus menjalani pemeriksaan kesihatan dengan doktor anda. Ini bertujuan agar apabila timbul gangguan lain, doktor dapat segera mengetahui dan mengambil rawatan yang sesuai.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found