Antasid - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Antasid (antasid) adalah ubat untuk melegakan simptom akibat pedih ulu hati atau penyakit refluks asid. Antasid boleh didapati dalam bentuk tablet kunyah dan penggantungan cecair yang biasanya boleh dibeli di kaunter tanpa preskripsi.

Antasid berfungsi dengan meneutralkan asid perut. Ubat ini hanya berfungsi apabila kadar asid perut meningkat. Dengan begitu, aduan akibat kenaikan asid perut, seperti pedih ulu hati, pedih ulu hati, mual, muntah, atau perut kembung akan mereda.

Antasid dapat bertindak dengan cepat dalam beberapa minit setelah diambil. Harap diperhatikan bahawa ubat ini hanya digunakan untuk menghilangkan keluhan atau gejala dan bukan untuk menyembuhkan penyakit.

Antasid boleh digunakan sendiri atau bersama dengan ubat lain untuk melegakan gejala pedih ulu hati, refluks asid, atau gastritis. Berikut adalah beberapa ubat yang tergolong dalam kumpulan antacid:

 • Aluminium hidroksida
 • Kalsium karbonat
 • Magnesium karbonat
 • Magnesium trisilikat
 • Magnesium hidroksida

Dalam beberapa produk ubat ulser, antasid kadang-kadang dicampurkan dengan ubat lain, seperti simethicone atau alginate.

Tanda dagangan antacid: Doen Antacids, Biogastron, Dexanta, Gastran, Promag, Gastromag, Gestrig, Konimag, Magaside, Magtral, Mylanta, Polysilane, Simeco

Apa itu Antasid

kumpulanUbat percuma
KategoriAntasid
ManfaatMeneutralkan asid perut
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak
Antasid untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Belum dikategorikan.Untuk wanita hamil dan menyusui, antasid dianggap selamat selagi penggunaannya masih sesuai dengan dos yang disyorkan. Seboleh-bolehnya jangan gunakan ubat tersebut tanpa nasihat doktor.
Bentuk ubatSuspensi, tablet kunyah

Amaran Sebelum Mengambil Antasid

Walaupun diklasifikasikan sebagai ubat bebas, penggunaan antasid untuk merawat aduan kerana peningkatan asid perut tidak boleh dilakukan dengan sewenang-wenangnya. Beberapa perkara yang perlu diberi perhatian sebelum menggunakan ubat ini adalah:

 • Jangan mengambil antasid jika anda alah kepada ubat-ubatan ini dan bahan-bahan di dalamnya.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan antasid untuk kanak-kanak di bawah 12 tahun.
 • Rujuk doktor anda terlebih dahulu jika anda pernah atau pernah menghidapi penyakit ginjal, penyakit jantung, darah tinggi, diabetes, fenilketonuria (PKU), kolitis, atau penyakit hati, seperti sirosis.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan antasid jika anda mengalami cirit-birit, sembelit, atau menjalani diet rendah garam.
 • Rujuk doktor anda sebelum mengambil antasid jika anda hamil atau menyusu.
 • Bercakap dengan doktor anda mengenai penggunaan antasid jika anda mengambil ubat, produk herba atau suplemen tertentu.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya anda mengalami reaksi alahan terhadap ubat atau overdosis setelah mengambil antasid.

Dos dan Peraturan Penggunaan Antasid

Baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan semasa mengambil antasid. Salah satu produk antasid yang mengandungi 200 mg aluminium hidroksida dan 200 mg magnesium hidroksida dengan persediaan tablet kunyah boleh diambil 1-2 tablet, 3-4 kali sehari. Untuk ubat antacid dalam bentuk penggantungan, anda boleh mengambil 1-2 sudu, 3-4 kali sehari. Sekiranya ragu-ragu, berbincanglah dengan doktor anda untuk mendapatkan dos dan tempoh rawatan yang sesuai dengan keadaan anda.

Cara Mengambil Antasid dengan Betul

Ikuti cadangan doktor dan baca arahan penggunaan yang tertera pada bungkusan sebelum mengambil antasid.

Ambil tablet antasid yang dapat dikunyah dengan mengunyah tablet sebelum menelan, dan minum air selepas itu. Untuk antasid penggantungan, goncangkan botol ubat sebelum digunakan. Gunakan sudu pengukur yang disediakan dalam bungkusan.

Antasid dalam bentuk tablet atau suspensi yang dapat dikunyah diambil apabila gejala muncul atau terasa seperti akan muncul. Antasid boleh diambil dengan atau sejurus selepas makan.

Sekiranya anda terlupa mengambilnya, disarankan untuk memakannya dengan segera sekiranya waktu rehat dengan jadual seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Sekiranya anda mengambil ubat-ubatan tertentu secara berkala, biarkan kira-kira 2-4 jam setelah mengambil antasid.

Simpan antasid pada suhu bilik. Jangan simpan di tempat yang lembap atau di bawah cahaya matahari langsung. Jauhkan ubat ini dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Antasid dengan Ubat-ubatan Lain

Berikut adalah beberapa kesan interaksi ubat yang mungkin berlaku semasa mengambil antasid bersama dengan ubat lain:

 • Gangguan penyerapan tetrasiklin, cimetidine, ciprofloxacin, chloroquine, hydroxychloroquine, ketoconazole, levothyroxine, rifampicin, chlorpromazine, cefdinir, cefpodoxime, rosuvastatin, zat besi, atau suplemen vitamin
 • Pengurangan kesan polistirena sulfonat atau velpatasvir ubat
 • Peningkatan penyerapan ubat yang mengandungi asid sitrik
 • Peningkatan pelepasan ubat salisilat

Kesan Sampingan dan Bahaya Antasid

Secara umum, penggunaan antasid boleh menyebabkan kesan sampingan ringan, seperti:

 • Cirit-birit
 • Kembung
 • Pening dan muntah
 • Kejang perut
 • Sembelit

Periksa dengan doktor anda jika kesan sampingan di atas tidak mereda atau bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami reaksi alergi terhadap ubat yang boleh dicirikan oleh gejala tertentu, seperti pembengkakan bibir atau kelopak mata, ruam gatal pada kulit, atau kesukaran bernafas.