Kenali dan Berhati-hati dengan Pengguguran Tidak Lengkap

Pengguguran tidak lengkap adalah jenis keguguran yang berlaku pada usia kehamilan kurang dari 20 minggu. Apabila ini berlaku, tisu janin yang telah mati tidak keluar sepenuhnya dari rahim dan menyebabkan pendarahan berterusan.

Pesakit dengan pengguguran yang tidak lengkap biasanya mengalami pendarahan teruk dan sakit perut. Keadaan ini juga dicirikan oleh pecahnya selaput ketuban dan keadaan serviks dibuka.

Ketahui Ppenyebab pengguguran tidak lengkap

Faktor utama yang menyebabkan pengguguran tidak lengkap adalah perkembangan janin yang tidak normal kerana gangguan atau masalah genetik, terutama yang berlaku pada trimester pertama kehamilan.

Walau bagaimanapun, jika pengguguran tidak lengkap berlaku pada trimester kedua atau antara minggu ke-13 hingga 20 kehamilan, penyebabnya biasanya berkaitan dengan sejarah kesihatan wanita hamil. Beberapa contoh masalah kesihatan pada wanita hamil yang boleh menyebabkan keguguran adalah:

  • Penyakit kronik, seperti diabetes, darah tinggi, lupus, penyakit tiroid, atau penyakit buah pinggang
  • Penyakit berjangkit, seperti rubella, toxoplasmosis, klamidia, atau sitomegalovirus (CMV)
  • Gangguan rahim, seperti fibroid, serviks lemah, atau kecacatan rahim
  • Kesan sampingan ubat-ubatan, seperti ubat anti-radang bukan steroid, misoprostol, metotreksat, dan retinoid.

Selain itu, gaya hidup buruk yang dilakukan oleh ibu hamil juga berisiko mencetuskan keguguran. Antaranya merokok, mengambil minuman beralkohol, dan menyalahgunakan dadah.

Mengendalikan Pengguguran Tidak Lengkap

Prinsip menangani pengguguran yang tidak lengkap adalah memastikan rahim bersih dari tisu janin yang masih berada di dalam. Tujuannya adalah untuk mengelakkan komplikasi teruk, seperti pendarahan berat dan jangkitan.

Terdapat 3 kaedah menangani pengguguran tidak lengkap yang boleh dicadangkan oleh doktor, iaitu:

Menunggu selebihnya janin keluar secara semula jadi

Selebihnya janin boleh keluar secara semula jadi dari rahim dalam 1-2 minggu. Walau bagaimanapun, sementara menunggu, pendarahan boleh menjadi besar dan tidak akan berhenti walaupun hampir 2 minggu. Oleh itu, kebanyakan doktor biasanya lebih suka kaedah rawatan lain.

Menggunakan ubat

Doktor akan memberi ubat untuk mempercepat proses membuang sisa tisu janin dari rahim. Tahap kejayaan kaedah ini cukup tinggi, sehingga 80-99%, terutama pada kehamilan yang masih di trimester pertama.

Ubat itu boleh diminum atau dimasukkan ke dalam faraj. Kesan sampingan yang mungkin dirasakan oleh pesakit adalah mual, muntah, atau cirit-birit.

Menjalankan kuret

Dilatasi dan kuret, atau lebih dikenali sebagai kuretase, adalah kaedah paling selamat dan paling berkesan untuk merawat pengguguran yang tidak lengkap. Dalam prosedur ini, serviks dilatasi dan selebihnya tisu di rahim dikeluarkan.

Kuretase biasanya disarankan jika doktor menganggap pesakit memerlukan rawatan segera untuk menghentikan pendarahan dan mencegah jangkitan yang mengancam nyawa.

Sebilangan besar keguguran disebabkan oleh kelainan genetik pada janin, jadi kejadiannya tidak dapat diramalkan. Sekiranya anda mengalami keguguran, bincangkan dengan doktor anda mengenai keinginan dan kebimbangan anda mengenai rawatan yang akan dijalankan.

Keguguran boleh menyebabkan kejutan emosi, baik kepada wanita yang mengalaminya dan juga pasangannya. Oleh itu, adalah penting bagi pasangan untuk saling menyokong dan berkongsi perasaan mereka mengenai kejadian ini. Di samping itu, sokongan daripada keluarga juga penting.

Mengalami pengguguran yang tidak lengkap tidak bermakna anda tidak boleh hamil lagi. Jadi, jangan putus asa. Bercakap dengan doktor anda jika anda sudah bersedia untuk hamil lagi, untuk mendapatkan nasihat mengenai persiapan kehamilan yang sihat.