Mengapa Wanita Hamil Memerlukan Vaksin Tetanus?

Wanita hamil disyorkan mendapat vaksin toksoid tetanus (TT). Ini mengingat bahawa tetanus masih merupakan masalah kesehatan di Indonesia, yang dampaknya dapat menimbulkan risiko kematian bayi baru lahir.

Penting bagi anda untuk mengetahui bahawa vaksin TT selamat diberikan kepada wanita hamil. Selain dapat mengurangi risiko tetanus pada ibu dan janin di dalam rahim, vaksin ini juga dapat mencegah terjadinya tetanus pada bayi baru lahir (tetanus neonatorum).

Sebab di sebalik Kepentingan Mendapatkan Vaksin TT

Tetanus adalah penyakit biasa di negara-negara membangun. Penyebabnya adalah racun dari bakteria Clostridium tetani.

Bakteria ini dapat memasuki tubuh melalui luka yang tercemar dengan kotoran tanah atau haiwan, atau luka dari benda berkarat. Walau bagaimanapun, bakteria tetanus lebih sering dijangkiti melalui luka dalam, seperti luka akibat tusukan atau gigitan.

Sementara itu, untuk masalah tetanus pada bayi baru lahir, jangkitan boleh berlaku disebabkan oleh proses kelahiran yang tidak higienis, misalnya kerana memotong tali pusat dengan alat pemotong yang tidak steril. Setelah memasuki badan bayi, bakteria C. tetani boleh merebak dan menyebabkan komplikasi yang boleh mengakibatkan kematian bayi.

Oleh itu, penting bagi wanita hamil untuk menerima vaksin TT. Vaksin tetanus ini akan membentuk antibodi yang kemudian diturunkan ke janin sebagai bentuk perlindungan semula jadi terhadap tetanus selama kehamilan hingga beberapa bulan setelah kelahiran.

Memberi Vaksin TT kepada Wanita Hamil

Vaksin tetanus dapat diberikan di pusat kesehatan, posyandu, klinik vaksinasi, atau rumah sakit. Pada kehamilan pertama, doktor akan mengesyorkan wanita hamil menjalani sekurang-kurangnya 2 suntikan vaksin tetanus, dengan selang 4 minggu. Masa pentadbiran akan ditentukan oleh doktor.

Namun, jika wanita hamil tidak pernah memiliki vaksin tetanus sebelumnya atau sejarah vaksinasi tidak diketahui, vaksin tetanus harus diberikan 3 kali, dengan pemberian awal seawal mungkin. Jarak antara suntikan pertama dan kedua adalah 4 minggu, sementara jarak antara suntikan kedua dan ketiga adalah 6 bulan.

Sekiranya wanita hamil hamil lagi dalam masa dua tahun setelah melahirkan anak pertamanya, pemberian vaksin tetanus akan bergantung pada sejarah vaksinasi wanita hamil. Sekiranya pada kehamilan pertamanya, wanita hamil telah menerima 2 suntikan vaksin tetanus, doktor hanya akan mengesyorkan suntikan vaksin pengganti atau penggalak.

Vaksin tetanus dapat berupa vaksin TT atau vaksin Tdap (gabungan vaksin tetanus-difteria-pertussis). Vaksin Tdap boleh diberikan kepada kanak-kanak berusia lebih dari 10 tahun dan orang dewasa, termasuk wanita hamil.

Selepas imunisasi tetanus, anda mungkin mengalami beberapa kesan sampingan, seperti sakit sementara, kemerahan, atau bengkak di tempat suntikan, demam, dan sakit kepala. Walau bagaimanapun, kesan sampingan ini tidak selalu muncul dan boleh hilang sendiri.

Lakukan vaksinasi tetanus mengikut nasihat doktor, wanita hamil. Vaksin TT dapat mencegah jangkitan tetanus pada wanita hamil sendiri dan anak kecil mereka. Selain itu, melahirkan dengan bantuan bidan atau doktor, agar risiko terkena tetanus dapat diminimalkan.