Terdapat sekurang-kurangnya 7 fungsi cecair amniotik untuk janin

Cecair ketuban adalah cecair yang mengelilingi bayi di dalam rahim semasa mengandung. Beberapa fungsi cecair amniotik adalah:melindungi janin dari kecederaan, jangkitan, sambil memberi ruang kepada janin untuk tumbuh dan berkembang dengan baik.

Cecair amniotik mula dihasilkan setelah kantung ketuban terbentuk, iaitu kira-kira 12 hari selepas persenyawaan. Cecair amniotik terdiri terutamanya dari cecair badan ibu. Kemudian pada kehamilan sekitar 20 minggu, cairan ketuban dikuasai oleh air kencing yang dikeluarkan oleh janin.

Cecair ketuban berwarna kekuningan dan tidak berbau. Komposisinya terdiri daripada hormon, nutrien, sel yang menyokong sistem imun, dan air kencing janin. Dengan cairan ketuban janin belajar bernafas, menelan, dan bergerak.

Fungsi cairan ketuban untuk janin

Berikut adalah beberapa fungsi cecair ketuban untuk bayi di dalam kandungan:

1. Melindungi janin dari kesan

Fungsi pertama cairan ketuban adalah melindungi janin daripada kesan dan tekanan luaran, misalnya ketika seorang wanita hamil jatuh atau memukul perutnya.

2. Beri ruang untuk bergerak

Cairan ketuban juga memberi ruang untuk janin bergerak, dan mencegah tali pusat tidak terjepit di antara janin dan dinding rahim.

3. Mencegah jangkitan

Cecair ketuban berfungsi untuk mencegah jangkitan pada janin. Kandungan sel pembentuk kekebalan dalam cairan ketuban berperanan melawan jangkitan yang masuk.

4. Menjadikan janin selesa

Cecair ketuban memastikan bahawa rahim tetap hangat dan selesa untuk janin. Suhu cecair amniotik biasanya sedikit lebih panas daripada badan ibu, iaitu sekitar 37.5 darjah Celsius.

5. Menyokong perkembangan paru-paru

Janin tidak bernafas dengan menyedut, tetapi menelan cairan ketuban. Aktiviti ini bermula ketika rahim berusia 10-11 minggu. Pada usia kehamilan 32 minggu, janin mula berlatih bernafas dengan mengembang paru-paru. Paru-paru bayi dianggap matang pada usia kehamilan 36 minggu.

6. Menyokong perkembangan sistem pencernaan

Janin belajar menelan dengan minum cecair ketuban. Air kemudian dikeluarkan sebagai air kencing janin untuk mengekalkan jumlah cecair amniotik yang stabil. Janin yang sukar menelan cairan amniotik akan menghasilkan jumlah cecair amniotik yang terlalu banyak (polyhydramnios). Ini dapat menunjukkan gangguan pencernaan pada janin.

7. Menyokong perkembangan otot dan tulang

Kantung ketuban memberi ruang kepada janin untuk bergerak. Aktiviti ini menyokong perkembangan otot dan tulang janin.

Keabnormalan dalam jumlah cecair amniotik

Jumlah cairan amniotik cenderung meningkat seiring bertambahnya usia kehamilan, dan mencapai titik tertinggi di sekitarnya 36 minggu kehamilan. Selepas itu, jumlah cecair amniotik akan berkurang ketika tenaga kerja semakin hampir.

Isipadu cecair amniotik normal adalah seperti berikut:

  • 60 mililiter (ml) pada kehamilan 12 minggu.
  • 175 ml pada kehamilan 16 minggu.
  • 400-1200 ml pada 34-38 minggu.
  • 600 ml pada usia kehamilan

Penting untuk mengetahui sama ada jumlah cecair amniotik sesuai untuk usia kehamilan. Kekurangan atau lebihan cecair amniotik juga berisiko.

Kekurangan cecair amniotik (oligohydramnios) boleh disebabkan oleh kelainan kongenital pada janin, kelainan plasenta, pecah selaput pramatang, dan kehamilan melebihi HPL (anggaran hari kelahiran). Selain itu, komplikasi kehamilan, seperti dehidrasi, hipertensi, preeklamsia, dan diabetes, juga boleh menyebabkan oligohidramnios.

Walaupun cecair amniotik berlebihan (polyhydramnios) boleh disebabkan oleh gangguan genetik pada janin, diabetes kehamilan, s win t o t win t ransfusion s syndrome (TTTS), ketidaksesuaian rhesus antara darah ibu dan janin, dan kecacatan jantung janin.

Memandangkan pentingnya fungsi cairan ketuban untuk janin, pastikan jumlahnya sesuai untuk usia kehamilan. Jangan lupa berkonsultasi dengan pakar kandungan anda secara berkala agar kehamilan anda sihat sehingga hari kelahiran tiba.