Jenis dan bentuk kondom yang salah dapat mencegah kehamilan

Menggunakan kondom semasa hubungan seksual cukup berkesan untuk mencegah kehamilan dan risiko menularkan penyakit kelamin. Walau bagaimanapun, peranan kondom sebagai pelindung dapat dikurangkan atau bahkan hilang sekiranya jenis dan bentuk kondom yang salah dipilih.

Secara umum, kondom boleh dibahagikan kepada dua jenis, iaitu kondom lelaki yang digunakan untuk menutup zakar dan kondom wanita yang digunakan di dalam vagina. Walaupun mereka mempunyai nilai kegunaan yang sama, elakkan penggunaan kedua-dua jenis kondom pada masa yang sama. Ini untuk mengelakkan pelekat kondom atau kondom pecah semasa hubungan seksual.

Untuk kondom lelaki, kini tersedia dalam pelbagai saiz, warna, tekstur, dan rasa. Agar tidak salah dalam memilih bentuk kondom yang sesuai dengan anda, anda harus merujuk kepada penjelasan berikut.

Pelbagai Cara Memilih Jenis dan Bentuk Kondom

Inilah cara memilih jenis dan bentuk kondom mengikut keperluan anda, termasuk:

 • Pilih ukuran yang sesuai

  Secara amnya, kondom bersaiz sederhana panjangnya sekitar 10-18 cm. Sementara itu, kondom besar biasanya mencapai 20 cm. Penggunaan kondom yang tidak sesuai dengan ukuran zakar dikhuatiri akan menjadikan kondom mudah terkena dan terkoyak. Akibatnya, air mani dapat mengalir ke dalam vagina, sehingga gagal menunda kehamilan dan meningkatkan risiko menularkan penyakit kelamin.

 • Periksa ramuan kondom

  Setiap kondom yang dijual secara bebas di pasaran terbuat dari pelbagai jenis bahan. Perbezaan bahan pembuatan ini sering menimbulkan pelbagai kesan kepada setiap orang. Sebilangan besar kondom diperbuat daripada getah getah. Walau bagaimanapun, ramuan ini boleh menyebabkan gatal, kemerahan, dan kerengsaan pada sesetengah orang. Ini biasanya disebabkan oleh alergi terhadap susu getah atau kekurangan pelincir di kondom. Sekiranya anda alah kepada susu getah, pilih kondom yang diperbuat daripada bahan lain, seperti poliuretana atau kulit domba. Walau bagaimanapun, kondom yang terbuat dari kulit domba tidak banyak terdapat di pasaran.

 • Gunakan kondom yang dilincirkan

  Beberapa kondom dilengkapi dengan pelincir untuk memudahkan penggunaan kondom pada zakar. Selain lebih selesa, pelincir membuat kondom tidak mudah terkoyak dan jatuh ketika digunakan. Sekiranya anda membeli kondom yang belum dilapisi pelincir, anda boleh memberikan pelincir kondom tambahan. Pastikan anda melumasi kondom dengan pelincir berasaskan air dan mengelakkan penggunaan pelincir berasaskan minyak, seperti minyak bayi, minyak kelapa atau jeli petroleum. Ini bertujuan untuk mengelakkan kondom terkoyak semasa anda melakukan hubungan seks.

 • Pilih kondom dengan bentuk yang betul

  Kondom boleh didapati dalam pelbagai bentuk. Sebilangannya standard, sedikit lebih sempit (meruncing di hujungnya), atau diameternya sedikit lebih lebar. Pilih yang sesuai dengan ukuran dan bentuk zakar.

 • Pilih kondom bertekstur

  Kondom boleh didapati dalam pelbagai tekstur, seperti polos, bergaris atau bergaris. Setiap tekstur pada kondom membawa sensasi yang berbeza semasa hubungan seksual. Di samping itu, anda boleh mencuba kondom yang mempunyai rasa dan aroma.

Perlu diingat, untuk mengelakkan kehamilan dan penyakit kelamin, seboleh-bolehnya jangan menggunakan kondom dengan tergesa-gesa. Menggunakan kondom secara tergesa-gesa boleh membuat kondom terkoyak dan jatuh dengan mudah. Selain itu, elakkan menggunakan kondom yang tidak disimpan dengan betul dan telah melebihi tarikh luput. Sekiranya perlu, berjumpa doktor untuk menentukan jenis dan bentuk kondom yang sesuai dengan keperluan anda.