Kenali Pelbagai Makanan untuk Meringankan Selsema

Apabila anda demam, anda boleh mencuba makan beberapa jenis makanan untuk menghilangkan selesema. Bukan hanya melegakan gejala yang muncul, makanan jenis ini juga dapat mempercepat proses penyembuhan anda dari selesema.

Mengurangkan selera makan ketika anda selesema boleh menjadikan tubuh kekurangan vitamin dan mineral. Keadaan ini perlu diatasi dengan segera kerana gejala selesema dapat mereda dengan meningkatkan sistem ketahanan badan melalui makanan dan minuman yang dimakan.

Beberapa Pilihan Makanan untuk Meringankan Selsema

Terdapat beberapa jenis minuman dan makanan untuk menghilangkan selesema yang boleh anda cuba makan, termasuk:

1. Sup ayam

Sup ayam adalah salah satu makanan termudah untuk dibuat dan baik ketika anda demam. Sup ayam terdiri daripada kaldu ayam, sayur-sayuran, dan daging ayam yang dapat memenuhi pengambilan cairan dan nutrien yang diperlukan oleh tubuh.

Cecair dan nutrien yang mencukupi dalam tubuh dapat meningkatkan sistem imun, sehingga mempercepat proses pemulihan anda dari selesema.

2. Susu, telur dan daging rendah lemak

Sumber protein, seperti susu, telur, dan daging, baik untuk dimakan kerana ia dapat menjaga sistem kekebalan tubuh yang kuat. Oleh itu, sistem ketahanan badan dapat menjadi lebih efektif dalam membasmi virus dan kuman di dalam badan.

Protein diperlukan untuk menghasilkan antibodi, memperbaiki tisu badan yang rosak, dan menyokong proses pemulihan badan ketika sakit atau cedera. Oleh itu, anda perlu mendapat pengambilan protein yang mencukupi semasa selesema supaya anda cepat sembuh.

3. Lobak

Lobak mengandungi vitamin A dan antioksidan yang baik untuk meningkatkan daya tahan. Kandungan vitamin B6 dalam wortel juga berperanan dalam proses menghasilkan antibodi atau bahan imun.

Untuk mendapatkan faedah ini, anda boleh memproses wortel menjadi jus atau sebagai sayur dan campurkan dalam sup.

4. Jeruk dan lemon

Jeruk dan lemon adalah sumber antioksidan yang baik, seperti flavonoid dan vitamin C, yang penting untuk menguatkan sistem imun. Dengan sistem imun yang kuat, virus selesema akan dihancurkan dengan lebih cepat di dalam badan. Bukan hanya itu, pengambilan vitamin C juga dapat mempercepat proses penyembuhan dari selesema.

Oleh itu, buah-buahan yang kaya dengan vitamin C, seperti jeruk dan lemon, boleh dimakan sebagai makanan untuk menghilangkan selesema. Selain dua jenis buah ini, anda juga dapat memenuhi pengambilan vitamin C anda dengan jenis buah lain, seperti jambu batu, mangga, epal, dan kiwi.

5. Yogurt

Yogurt adalah sumber probiotik dan protein yang baik untuk meningkatkan daya tahan dan melawan virus yang menyebabkan selesema. Selain itu, probiotik yang terkandung dalam yogurt juga mampu menekan pertumbuhan bakteria jahat dan meningkatkan pertumbuhan bakteria baik di dalam usus.

6. Halia

Halia adalah salah satu ubat tradisional yang biasa dikonsumsi untuk menghilangkan batuk, selsema, dan sakit tekak akibat selesema. Bukan hanya itu, pelbagai kajian juga menyatakan bahawa halia mempunyai kesan antivirus.

Untuk mendapatkan khasiat halia untuk merawat gejala selesema, anda boleh memprosesnya menjadi minuman teh halia hangat dengan madu dan lemon.

7. Sayang

Selain halia, madu juga merupakan salah satu ubat tradisional yang dapat menghilangkan selsema. Madu juga diketahui mempunyai kesan antioksidan dan anti-radang, sehingga dapat meredakan gejala selsema.

Walau bagaimanapun, madu tidak boleh diberikan kepada anak-anak di bawah usia 1 tahun, kerana risiko menyebabkan keracunan atau botulisme.

8. Cili

Manfaat cili sebagai makanan untuk menghilangkan selsema juga didapati tinggi vitamin C dan antioksidan. Kandungan ini dapat menipis dahak dan lendir di hidung dan tekak, menjadikannya cukup berkesan untuk melegakan gejala batuk dan selsema akibat selesema.

Cili juga baik dikonsumsi sebagai makanan untuk menghilangkan selesema berkat kandungan vitamin C dan antioksidan yang tinggi.

Selain beberapa makanan di atas, jenis makanan lain seperti ikan, buah-buahan, kacang-kacangan, dan rempah-rempah, termasuk kunyit dan bawang putih, juga baik untuk dimakan sebagai makanan untuk menghilangkan selesema.

Kepentingan Keperluan Cairan Tubuh yang Cukup Semasa Selesema

Selain makan makanan untuk meredakan selesema, anda juga disarankan untuk memenuhi keperluan cairan tubuh dengan meminum air agar badan tidak mengalami dehidrasi ketika anda demam.

Selain air, anda juga boleh mencuba pilihan minuman baik lain untuk menghilangkan selesema, seperti teh hangat yang dicampurkan dengan madu, air kelapa, atau teh herba, seperti chamomile atau pahit.

Apabila anda demam, anda juga disarankan untuk meningkatkan rehat dengan tidur selama 7-9 jam setiap malam. Jangan merokok dan menjauhi asap rokok, supaya saluran pernafasan anda tidak meradang atau jengkel.

Beberapa pilihan makanan untuk menghilangkan selesema di atas anda boleh mencuba ketika anda demam. Walau bagaimanapun, jika selesema yang anda alami tidak hilang atau gejala lain muncul, seperti sesak nafas, demam, dan pengurangan bau, segera berjumpa doktor agar rawatan yang sesuai dapat diberikan.