Kelebihan Kurma untuk Kesihatan

Rasanya tidak hanya manis, tetapi juga banyak khasiat kurma untuk kesihatan tubuh. Berkat kandungan pelbagai nutrien penting di dalamnya, kurma baik untuk dimakan untuk mengekalkan tubuh yang sihat dan mencegah pelbagai penyakit.

Kurma adalah antara buah tertua di dunia dan paling banyak ditanam di Timur Tengah, misalnya Arab Saudi. Rasa manis dan dagingnya yang lembut menjadikan kurma sebagai salah satu hidangan pencuci mulut kegemaran di pelbagai kalangan.

Terdapat beberapa variasi tarikh yang dapat anda pilih, seperti tarikh Sukari, tarikh Ajwa, atau tarikh Medjool. Setiap tarikh mempunyai keunikan tersendiri dengan faedah yang tidak jauh berbeza. Untuk mendapatkan faedah kurma, anda boleh menikmatinya secara langsung atau membuat minuman, seperti jus kurma dan air nabeez.

Kandungan Nutrien Buah Kurma

Dalam 100 gram kurma, terdapat kira-kira 280 kalori dan nutrien berikut:

  • 2-2,5 gram protein
  • 75 gram karbohidrat
  • 65 gram gula
  • 7-8 gram serat
  • 65 miligram kalsium
  • 650 miligram kalium
  • 1 mg besi
  • 0,5 miligram zink
  • 150 IU vitamin A

Sebagai tambahan kepada nutrien di atas, kurma juga mengandung folat, vitamin B, vitamin K, mangan, dan pelbagai jenis antioksidan, termasuk lutein dan flavonoid.

Pelbagai Khasiat Kurma

Berkat kandungan khasiatnya yang banyak, terdapat banyak faedah kurma yang sangat disesalkan, iaitu:

1. Menyokong kesihatan sistem pencernaan

Kurma adalah salah satu jenis buah yang mempunyai banyak serat dan karbohidrat kompleks. Dengan kandungan serat yang cukup tinggi, kurma berguna untuk pencernaan dan membantu mengatasi dan mencegah sembelit.

Di samping itu, beberapa kajian juga menunjukkan bahawa kurma berguna untuk membantu menjaga keseimbangan jumlah bakteria baik (probiotik) dalam usus, sehingga kesihatan saluran pencernaan dapat dijaga dan menghindari berbagai penyakit.

2. Mengawal kadar gula dalam darah

Walaupun rasanya manis dan mengandungi gula yang cukup tinggi, kurma cukup selamat untuk dimakan oleh penghidap diabetes. Ini kerana buah ini mempunyai indeks glisemik yang relatif rendah, sehingga tidak membuat kadar gula darah meningkat dengan cepat.

Sebenarnya, berkat kandungan antioksidan dan pelbagai nutrien di dalamnya, kurma dikatakan baik untuk membantu mengawal gula darah dan mencegah ketahanan insulin.

Namun, untuk lebih selamat dan sihat, anda disarankan untuk membatasi penggunaan gula atau makanan dan minuman manis ketika memakan kurma, ya. Ini supaya jumlah gula yang anda makan tidak berlebihan. Biasakan juga membataskan penggunaan kurma.

3. Mengawal tekanan darah

Salah satu faedah kurma yang sama pentingnya adalah membantu mengawal tekanan darah. Ini kerana kurma mengandungi banyak kalium, serat, dan antioksidan. Selain itu, kurma juga rendah natrium atau garam, menjadikannya sesuai untuk dimakan bagi orang yang menderita hipertensi.

4. Menjaga kesihatan ibu hamil dan menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin

Kurma juga baik untuk kesihatan ibu hamil dan janin yang dikandungnya. Ini kerana kurma mengandungi banyak nutrien yang penting untuk kesihatan tubuh wanita hamil dan perkembangan janin, seperti vitamin, mineral, serat, protein, karbohidrat, dan antioksidan.

Dengan pengambilan nutrien yang mencukupi, janin dapat dicegah dari pelbagai masalah kesihatan, seperti cacat lahir, kelahiran pramatang, atau dilahirkan dengan berat lahir rendah. Kurma juga baik untuk meningkatkan tenaga, jadi wanita hamil tidak mudah merasa letih.

Beberapa kajian juga membuktikan bahawa pengambilan kurma secara berkala setiap hari selama beberapa minggu terakhir kehamilan atau sebelum melahirkan dapat membantu mempermudah proses persalinan dan mempercepat proses kelahiran normal.

5. Menyokong kekuatan dan kesihatan tulang

Kandungan mineral dalam kurma, termasuk fosforus, kalium, kalsium, dan magnesium, bermanfaat untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tulang. Dengan pemakanan yang mencukupi, anda dapat mengelakkan osteoporosis.

6. Mencegah pertumbuhan sel barah

Kurma diketahui mengandungi banyak antioksidan semula jadi, seperti fenolik dan flavonoid. Kandungan ini mempunyai peranan penting dalam mencegah pertumbuhan sel barah.

Kajian pada haiwan menunjukkan bahawa kurma dapat menghambat pertumbuhan sel barah hati dan meningkatkan fungsi hati. Walaupun begitu, faedah dari tarikh ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

Untuk mendapatkan faedah maksimum kurma, anda disarankan untuk memakan buah ini secara sederhana, yang tidak lebih dari 3-4 keping sehari. Sekiranya perlu, anda boleh berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat yang tepat mengenai bahagian kurma yang sesuai dengan keadaan kesihatan anda.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found