Mengetahui Transgender dan Risiko Penyakit yang Menyertai

Orang transgender masih mendapat stigma negatif dalam masyarakat. Sebenarnya, transgender bukanlah gangguan mental seperti yang difikirkan oleh kebanyakan orang. Walau bagaimanapun, terdapat risiko kesihatan yang mesti dihadapi oleh orang transgender.

Gender merujuk kepada refleksi manusia terhadap diri mereka sendiri dan terbentuk dari peranan sosial, aktiviti, tingkah laku, dan persekitaran. Orang transgender adalah orang yang merasakan bahawa identiti jantina mereka tidak sesuai dengan jantina mereka semasa lahir.

Contohnya, wanita transgender adalah orang yang dilahirkan lelaki, tetapi orang itu merasakan bahawa dia adalah wanita. Sebaliknya.

Sekilas transgender

Seperti yang dijelaskan sebelumnya bahawa transgender tidak digolongkan sebagai gangguan mental. Walau bagaimanapun, orang transgender berisiko tinggi untuk gangguan mental kerana konflik dalam dirinya dan tekanan sosial.

Ini kerana orang transgender sering menyembunyikan identiti mereka dari persekitaran sosial selama bertahun-tahun kerana mereka takut bahawa mereka tidak akan diterima oleh masyarakat dan tidak ada yang akan memahami keadaan mereka.

Lama kelamaan, ini sering menjadikan orang transgender merasa tertekan, murung, tidak dapat menjalankan aktiviti harian, dan bahkan berinteraksi dengan orang lain.

Sekiranya itu berlaku, orang transgender boleh berjumpa dengan psikiatri atau psikologi untuk meningkatkan kesihatan mental mereka dan menilai keadaan mereka lebih jauh. Dalam beberapa kes, peralihan gender adalah satu penyelesaian.

Prosedur untuk menjalani Peralihan Jantina

Beberapa individu transgender mengalami perubahan fizikal dengan cara yang mereka rasa sesuai dengan identiti mereka. Prosedur peralihan gender yang biasa dilakukan meliputi:

Terapi penggantian hormon

Terapi penggantian hormon pada lelaki transgender atau lelaki trans berfungsi untuk merangsang pertumbuhan misai dan ciri fizikal maskulin lain, seperti warna kulit, rambut, suara, dan taburan lemak.

Sementara itu, wanita transgender atau wanita trans melakukan terapi penggantian hormon yang bertujuan untuk membentuk payudara, mengurangkan bentuk otot, menambah lemak di pinggul, dan mengubah suara.

Operasi

Transgender yang menjalani pembedahan secara amnya mahukan perubahan fizikal kekal mengikut identiti mereka. Wanita trans yang menjalani pembedahan bertujuan untuk mengubah suara, wajah, kulit, pinggul, payudara, punggung, untuk mengeluarkan zakar dan testis.

Sementara itu, pembedahan untuk lelaki trans bertujuan untuk mengubah penampilan organ dada dan kemaluan dan membuang rahim (histerektomi), tiub fallopio, dan ovari.

Orang transgender biasanya juga membuat perubahan cara dia berpakaian atau berkelakuan dan menukar namanya. Walau bagaimanapun, seseorang juga dapat mengenal pasti sebagai transgender tanpa membuat perubahan ini.

Risiko Menjalani Prosedur Peralihan Jantina

Transgender yang menjalani prosedur terapi hormon, suntikan silikon, atau pembedahan berisiko mengalami beberapa masalah kesihatan. Berikut adalah masalah kesihatan yang perlu diperhatikan setelah melakukan peralihan jantina:

  • Kemandulan
  • Kehilangan tulang
  • Tekanan darah tinggi
  • Perubahan metabolisme badan
  • Penambahan berat badan yang berlebihan
  • Pembekuan darah atau embolisme

Menjalani pembedahan penugasan jantina atau bentuk badan lain adalah keputusan besar dan memerlukan pertimbangan yang teliti. Di samping itu, terdapat pelbagai risiko terhadap kesihatan dan kehidupan sosial setelah menjalani pembedahan.

Menyedari Akibat Penyakit Berkaitan Transgender

Transgender juga berisiko untuk masalah kesihatan pembiakan dan penyakit kelamin, seperti HIV, sifilis, dan gonorea. Oleh itu, adalah penting bagi orang transgender yang aktif secara seksual untuk selalu menggunakan kondom ketika melakukan hubungan seks.

Di samping itu, ada juga faktor yang membahayakan orang transgender untuk masalah kesihatan, termasuk:

  • Stereotaip dan diskriminasi yang berkaitan dengan transgender, jadi mereka tidak selesa untuk memeriksa kesihatan mereka.
  • Akses terhad ke perkhidmatan kesihatan khas untuk golongan transgender.
  • Pusat rawatan kesihatan mental dan fizikal tidak mencukupi untuk merawat orang transgender.

Pengesanan awal sangat diperlukan untuk mengetahui penyakit yang dapat dialami oleh transgender. Pemeriksaan berkala penting bagi setiap transgender untuk memeriksa kesihatan rahim, serviks, payudara, atau kelenjar prostat.

Transgender adalah sebahagian daripada kepelbagaian gender dan masih terus menjadi perbualan dalam masyarakat. Walau bagaimanapun, perkara paling penting yang boleh kita lakukan adalah menghormati identiti jantina setiap orang. Pemahaman mengenai jantina juga perlu diberikan kepada kanak-kanak dan remaja mengikut usia mereka.

Sekiranya anda menghadapi masalah untuk menyatakan atau menerima identiti jantina anda, jangan ragu untuk berjumpa dengan psikologi atau psikiatri. Dengan cara itu, anda boleh mendapatkan nasihat atau terapi yang selamat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found