Memilih Makanan yang Sesuai untuk Penderita Batu Hempedu

Pesakit dengan batu empedu perlu lebih selektif dalam memilih makanan. Ini kerana ada jenis makanan yang baik untuk melegakan dan mencegah berulang gejala batu empedu, tetapi ada juga makanan yang dapat memperburuk keadaan ini.

Pundi hempedu adalah organ kecil yang terletak di belakang hati. Fungsinya adalah untuk menampung hempedu yang dihasilkan oleh hati. Apabila makanan memasuki usus, pundi hempedu akan menyalurkan hempedu ke dalam usus untuk membantu mencerna lemak.

Apabila batu terbentuk di pundi hempedu, rembesan hempedu dapat disekat, menyebabkan gejala batu empedu, seperti sakit perut, kembung, mual, dan muntah.

Pembentukan batu empedu lebih berisiko pada orang yang sering makan makanan berlemak, gemuk, sering merokok, mempunyai kolesterol tinggi, atau mengalami penurunan berat badan secara drastik dalam waktu singkat. Di samping itu, wanita hamil, orang yang mengambil ubat tertentu (seperti pil kawalan kelahiran), atau orang dengan penyakit hati juga lebih berisiko terkena batu empedu.

Makanan yang Baik untuk Batu Hempedu

Batu empedu boleh dirawat dengan ubat atau pembedahan. Tidak ada diet atau diet khusus yang dapat menyingkirkan batu empedu. Walau bagaimanapun, pengambilan makanan berikut dapat menghilangkan gejala batu empedu dan mencegah pembentukannya pada masa akan datang:

1. Sayuran dan buah-buahan

Pesakit dengan batu empedu disarankan untuk meningkatkan pengambilan serat mereka yang dapat diperoleh dari sayur-sayuran dan buah-buahan. Selain kaya akan serat, kedua jenis makanan ini juga mengandung banyak antioksidan, magnesium, dan vitamin C yang dianggap mencegah pembentukan batu empedu.

2. Biji-bijian penuh

Bijirin penuh atau biji-bijian juga merupakan kumpulan makanan yang baik untuk batu empedu. Makanan termasuk bijirin penuh Ini termasuk gandum, barli, oat, beras perang dan bijirin.

3. Minyak ikan dan minyak zaitun

Minyak ikan yang kaya dengan omega-3 dapat membantu mengurangkan risiko terkena batu empedu. Penggunaan minyak ikan dan minyak zaitun juga dapat membantu pengosongan pundi hempedu yang sihat dan teratur.

4. Daging rendah lemak

Daging merah yang tinggi lemak umumnya bukan makanan yang baik bagi orang yang mempunyai batu empedu. Oleh itu, ganti daging merah dengan ayam atau ikan tanpa kulit, kerana kedua-dua jenis makanan ini mengandungi kurang lemak.

5. Makanan lain

Makanan lain yang juga baik untuk melegakan dan mencegah batu empedu adalah tauhu, tempe, kacang, dan susu serta produk yang diproses (mis. yogurt). Walau bagaimanapun, susu yang dimakan mestilah rendah lemak.

Walaupun makanan ini selamat untuk dimakan, anda tidak dinasihatkan untuk memakannya dalam jumlah besar sekaligus. Ini boleh menyebabkan rasa kembung yang sebenarnya memburukkan lagi gejala batu empedu. Anda dinasihatkan untuk makan makanan dalam bahagian kecil tetapi lebih kerap.

Berhati-hati juga dengan memakan sayur-sayuran yang mengandungi banyak gas, seperti brokoli dan kubis, kerana sayur-sayuran ini boleh menyebabkan perut kembung.

Makanan yang Buruk untuk Batu Hempedu

Makanan yang tinggi lemak trans, lemak jenuh, dan kolesterol harus dielakkan. Apabila kandungan kolesterol dalam hempedu tinggi, kolesterol dapat mengendap dan menyebabkan batu empedu terbentuk. Contoh makanan yang tidak baik bagi penghidap batu empedu adalah:

Daging yang diproses dan daging merah tinggi lemak

Bacon, sosej, ham, burger, dan kulit ayam mengandungi banyak lemak tepu, terutama ketika dimasak dengan menggoreng. Makanan ini dapat meningkatkan risiko pembentukan batu empedu dan memburukkan lagi gejala batu empedu yang ada.

Makanan bergoreng

Makanan yang diproses dengan menggoreng, seperti kentang goreng, kentang goreng, dan ayam goreng, serta hidangan santan tidak digalakkan untuk dimakan oleh orang yang mempunyai batu empedu. Ini kerana jenis makanan ini mengandungi banyak lemak dan minyak, yang boleh memburukkan lagi gejala batu empedu.

Gula yang diproses

Gula yang diproses terdapat dalam banyak kek, donat, coklat, dan minuman ringan. Penyelidikan menunjukkan bahawa jenis makanan dan minuman ini dapat meningkatkan risiko pembentukan batu empedu.

Sebagai tambahan kepada makanan di atas, susu atau produk tenusu yang tinggi lemak, seperti ais krim, keju, dan mentega, juga harus dibatasi oleh orang yang menderita batu empedu.

Memilih makanan yang tepat untuk penghidap batu empedu dapat melegakan simptom dan mencegah penyakit itu muncul kembali. Walau bagaimanapun, jika gejala batu empedu masih berulang atau bertambah buruk, misalnya, rasa sakit yang teruk muncul di perut kanan atas atau perubahan warna kulit dan mata menjadi kuning (penyakit kuning), segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan.

Ditulis oleh:

dr. Irene Cindy Sunur