Ini semua jenis ubat untuk sakit perut kanak-kanak

Terdapat pelbagai jenis ubat sakit perut untuk kanak-kanak. Berbagai penyebab sakit perut, maka pelbagai jenis ubat yang mesti digunakan. Sebarang penggunaan ubat sakit perut boleh menyebabkan aduan yang tidak mereda, bahkan mungkin bertambah buruk.

Sebagai ibu bapa, anda pasti risau apabila anak anda mengadu perutnya sakit. Sebilangan besar aduan sakit perut pada kanak-kanak bukan disebabkan oleh perkara berbahaya dan boleh bertambah baik dengan sendirinya.

Namun, semasa anak kecil anda kesakitan, dia akan menghadapi kesukaran untuk melakukan aktiviti dan belajar di sekolah. Untuk meringankan keluhan sakit perut yang dirasakan oleh anak kecil anda, ada beberapa usaha yang dapat anda lakukan, iaitu:

  • Beri si kecil secukupnya untuk diminum untuk mengelakkan dehidrasi. Walau bagaimanapun, elakkan minum minuman berasid, yang mengandungi kafein, dan soda.
  • Pastikan anak anda mendapat rehat yang cukup. Kanak-kanak pada amnya memerlukan 11-14 jam tidur sehari, sementara kanak-kanak berumur 6-13 tahun memerlukan 9-11 jam tidur sehari.
  • Sediakan makanan yang mudah dicerna, seperti bubur, roti putih, puding, dan biskut. Elakkan memberi makanan yang menghasilkan gas kerana boleh membuat perut anak kecil anda kembung.
  • Sekiranya anak kurang selera makan, beri makan sedikit tetapi kerap.

Selain melakukan kaedah di atas, anda juga boleh memberi ubat sakit perut anak anda. Namun, sebelum menggunakannya, anda perlu berjumpa dengan pakar pediatrik terlebih dahulu.

Pelbagai Ubat untuk Sakit Perut Kanak-kanak

Terdapat beberapa jenis ubat yang biasanya digunakan untuk merawat sakit perut pada kanak-kanak, termasuk:

1. Melegakan kesakitan

Sakit perut kanak-kanak yang cukup parah dan menyusahkan dapat diatasi dengan memberi ubat penahan sakit, seperti paracetamol. Walau bagaimanapun, ubat sakit perut jenis ini tidak boleh digunakan jika anak mengalami masalah ginjal, hati, atau alergi terhadap parasetamol.

Di samping itu, anda juga tidak boleh memberikan ubat penahan sakit lain kepada anak anda, seperti aspirin dan ibuprofen, kerana ia boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk kerengsaan gastrousus dan sindrom Reye. Ini boleh menyebabkan sakit perut si kecil anda semakin teruk.

2. Antiemetik

Ubat antiemetik atau anti-emetik, seperti ondansetron, boleh diberikan jika sakit perut anak disertai dengan muntah. Walau bagaimanapun, ubat ini tidak digalakkan untuk digunakan pada kanak-kanak yang mempunyai alahan terhadap jenis ubat ini atau kanak-kanak yang mengalami fenilketonuria.

Ubat ini juga tidak disyorkan untuk digunakan jika anak anda mengalami masalah jantung atau mengambil ubat, seperti antibiotik, ubat kejang (fenitoin), antipsikotik, dan penghilang rasa sakit, seperti tramadol.

3. Antidiare

Kesakitan perut pada kanak-kanak sering berlaku bersama dengan gangguan pencernaan lain, seperti cirit-birit, kembung perut, dan loya. Sekiranya cirit-birit membuat anak anda sering muntah atau najis longgar, maka berisiko membuat dia mengalami dehidrasi.

Untuk mengelakkan dehidrasi dan melegakan simptom cirit-birit, anda perlu memberi si kecil untuk makan dan minum. Apabila anak anda muntah atau buang air besar, anda perlu memberinya minuman elektrolit atau ORS untuk menggantikan cecair badan dan elektrolit yang terbuang.

Pentadbiran ubat antidiarrheal, seperti loperamide, juga dapat dilakukan untuk meredakan keluhan si kecil. Walau bagaimanapun, pemberian ubat ini mestilah seperti yang disyorkan dan ditetapkan oleh doktor.

4. Antibiotik

Salah satu penyebab sakit perut pada kanak-kanak adalah jangkitan virus yang boleh menjadi lebih baik dengan sendirinya. Memberi antibiotik hanya disyorkan untuk merawat jangkitan bakteria pada saluran pencernaan kanak-kanak.

Ubat ini juga tidak boleh dibeli secara bebas, oleh itu penentuan jenis antibiotik, dos, dan jangka masa pemberian mestilah berdasarkan hasil pemeriksaan dan cadangan doktor.

5. Probiotik

Sebagai tambahan kepada empat ubat di atas, menangani sakit perut yang diadu oleh kanak-kanak juga boleh dilakukan dengan memberi suplemen probiotik.

Makanan tambahan ini boleh digunakan untuk meredakan gejala sakit perut yang disebabkan oleh pelbagai masalah kesihatan, mulai dari bisul, kolitis, sindrom iritasi usus, dan sembelit.

6. Pencahar

Salah satu penyebab sakit perut pada kanak-kanak adalah sembelit. Keadaan ini dapat diatasi dengan memberi lebih banyak air minum kepada anak-anak dan meningkatkan pengambilan serat.

Walau bagaimanapun, jika kaedah ini tidak berfungsi untuk melegakan sembelit dan sakit perut, anda boleh memberi julap kepada anak anda. Semasa memilih julap, pastikan anda memberikannya mengikut dos dan arahan penggunaan yang tertera pada pakej ubat.

Rawatan yang sesuai mesti disesuaikan dengan penyebabnya. Oleh itu, elakkan memberi ubat kepada si kecil jika penyebab sakit perut yang dirasakannya tidak diketahui.

Sebaiknya bawa anak kecil anda ke pakar pediatrik untuk mengetahui apa yang menyebabkan sakit perut yang dirasakannya, terutamanya jika sakit perutnya telah berlangsung lebih dari 24 jam atau disertai oleh demam, ada darah di dalam najisnya, si kecil anda nampaknya menjadi semakin lemah, atau kelihatan sangat sakit.