8 Penyakit Kulit pada Kanak-kanak Yang Sering Berlaku

Bukan hanya orang dewasa, penyakit kulit juga boleh dialami oleh kanak-kanak. Terdapat pelbagai penyakit kulit pada kanak-kanak dengan sebab yang berbeza, mulai dari reaksi alergi hingga terdedah kepada bahan tertentu. Dengan mengetahui jenisnya, anda boleh mengambil langkah mengatasinya.

Kanak-kanak, terutama bayi dan balita, lebih berisiko terkena penyakit kulit kerana sistem imun mereka belum berkembang sepenuhnya. Terdapat penyakit kulit yang ringan dan dapat sembuh sendiri, tetapi ada yang serius dan memerlukan rawatan segera oleh doktor.

Pelbagai Penyakit Kulit pada Kanak-kanak

Penyakit kulit pada kanak-kanak pada amnya tidak jauh berbeza dengan penyakit kulit pada orang dewasa. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa penyakit kulit yang lebih biasa pada kanak-kanak, termasuk:

1. Ruam lampin (dermatitis lampin)

Ruam lampin adalah keradangan pada kulit, terutama pada punggung dan pangkal paha, kerana penggunaan lampin yang berpanjangan. Walau bagaimanapun, ruam juga boleh muncul kerana bahan lampin yang tidak sesuai untuk kulit bayi.

Ruam lampin adalah bentuk dermatitis kontak yang merengsa. Walau bagaimanapun, penyakit kulit ini biasanya terhad pada kawasan yang diliputi oleh lampin, jadi rawatan dapat difokuskan pada kawasan tersebut.

2. Kerak kepala bayi (penutup buaian)

Penyakit kulit jenis ini biasanya berlaku pada bayi yang baru lahir hingga tiga tahun. Keadaan ini dicirikan oleh kehadiran sisik putih atau kuning tebal di permukaan kulit kepala bayi. Istilah perubatan untuk keadaan ini adalah penutup buaian atau dermatitis seborrheic.

Walaupun kulit jarang, kerak atau bersisik juga dapat muncul di bahagian tubuh yang lain, seperti alis, kelopak mata, telinga, lipatan hidung, belakang leher, atau ketiak.

Dalam beberapa kes, penyakit ini boleh menyebabkan kulit berkerak dan mengeluarkan keputihan. Walau bagaimanapun, penyakit ini biasanya akan hilang dengan sendirinya. Sekiranya ia berlanjutan untuk jangka masa yang panjang, disarankan untuk segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

3. Ekzema

Ekzema atau dermatitis atopik adalah penyakit kulit yang dicirikan oleh kemerahan dan gatal-gatal pada kulit. Penyakit kulit ini biasanya kronik, tetapi boleh hilang dengan sendirinya. Pada sesetengah kanak-kanak, eksim kadang-kadang disertai oleh asma.

Sekiranya anak anda mengalami eksim, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk melegakan simptomnya:

  • Mandi anak kecil anda dengan air suam dan gunakan sabun bayi khas yang diperbuat daripada lembut.
  • Gunakan pelembap, seperti Jeli petroleum.
  • Elakkan anak kecil anda dari faktor pencetus eksim, seperti makanan tertentu atau produk penjagaan kulit.
  • Pastikan si kecil anda tidak menggaru kawasan kulit yang gatal sehingga tidak menyebabkan kecederaan atau jangkitan.

Sekiranya langkah-langkah di atas tidak dapat melegakan eksim pada kanak-kanak, doktor mungkin akan menetapkan krim atau salap untuk melegakan gatal yang dialami oleh kanak-kanak.

4. Campak

Campak adalah sejenis penyakit kulit pada kanak-kanak yang disebabkan oleh virus. Dalam kes yang jarang berlaku, campak boleh menyebabkan komplikasi serius pada kanak-kanak, seperti radang paru-paru.

Sebagai langkah pencegahan, pastikan anak anda telah diberi vaksin terhadap campak. Pemberian vaksin campak kepada kanak-kanak dapat meminimumkan risiko mendapat penyakit ini.

5. Ketuat

Ketuat adalah pertumbuhan kulit yang disebabkan oleh virus HPV (papillomavirus manusia). Terdapat lebih daripada 150 jenis virus HPV, tetapi hanya sebilangan kecil yang menyebabkan ketuat pada kulit.

Penyakit ini boleh menular melalui sentuhan fizikal langsung pada kulit. Ketuat pada kanak-kanak boleh muncul di jari, telapak tangan, telapak kaki, lutut, atau siku.

6. Cacar air

Cacar air adalah sejenis penyakit kulit yang biasa terjadi pada kanak-kanak, tetapi juga boleh berlaku pada orang dewasa. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan virus Varicella zoster.

Gejala cacar air biasanya demam panas disertai ruam pada kulit. Ruam itu sendiri muncul dalam bentuk lepuh, bintik-bintik, dan kudis.

Cacar air biasanya berlangsung selama seminggu dan dapat disebarkan kepada anak-anak lain dengan cepat. Namun, sekarang ada program vaksinasi yang telah dilakukan secara meluas, sehingga penyakit kulit ini semakin jarang terjadi pada anak-anak.

7. Impetigo

Impetigo adalah sejenis penyakit kulit yang disebabkan oleh jangkitan bakteria dan dapat disembuhkan dengan antibiotik. Penyakit ini secara amnya menyerang kawasan sekitar mulut dan hidung, tetapi itu tidak bermakna ia tidak dapat muncul di bahagian lain badan.

Ciri utama impetigo adalah ruam yang menghasilkan keputihan. Cecair ini kemudian boleh berubah menjadi kerak kekuningan. Sekiranya tercalar, penyakit ini boleh merebak dan bertambah teruk.

8. Panas berduri

Jenis penyakit kulit lain yang sering menyerang kanak-kanak adalah panas berduri. Keadaan ini disebabkan oleh penyumbatan pada pori-pori kulit sehingga peluh tidak dapat keluar.

Panas berduri akan menyebabkan munculnya bintik-bintik seperti jerawat yang memenuhi leher dan kepala. Biasanya, haba berduri akan hilang dengan sendirinya. Sebagai langkah pencegahan, pastikan anak anda memakai pakaian yang selesa yang menyerap peluh agar panas berdarah tidak bertambah buruk.

Jangan panik jika bayi anda mempunyai salah satu jenis penyakit kulit pada kanak-kanak di atas. Sekiranya anda keliru atau ragu-ragu dalam mengatasinya, periksa anak kecil anda kepada doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found