Kelebihan Kacang Mete untuk Kesihatan

Selain lazat sebagai makanan ringan, kacang mete mempunyai banyak manfaat kesihatan. Dengan pelbagai nutrien yang terkandung di dalamnya, kacang mete dipercayai dapatmmengurangkan kolesterol jahat dan melindungi tubuh daripada penyakit.

Kacang mete sering dijumpai sebagai pengisi coklat bar, digunakan sebagai ramuan dalam pastri, atau dibakar untuk dimakan sebagai makanan ringan makanan ringan. Makan gajus bukan hanya mengisi, tetapi juga memberi manfaat yang baik untuk kesihatan tubuh anda.

Pelbagai Manfaat Kacang Mete

Kacang yang diambil dari buah gajus alias jambu biji monyet mempunyai kalori yang cukup tinggi, dan mengandungi karbohidrat, protein, lemak, dan serat. Kacang mete juga mengandungi vitamin K, vitamin E, folat, dan vitamin B, kalsium, natrium, kalium, magnesium, fosfor, zink, dan besi.

Banyak kajian mengatakan bahawa kacang mete dapat mengurangkan risiko pelbagai penyakit, dan baik untuk menjaga kesihatan tubuh. Berikut adalah beberapa faedah kesihatan kacang mete:

1. Mengurangkan risiko penyakit jantung

Tahap kolesterol jahat (LDL) yang tinggi dikaitkan dengan peningkatan risiko penyakit jantung dan strok. Kacang mete dipercayai menurunkan kadar kolesterol LDL buruk. Semua itu berkat serat, vitamin, kalium, folat, vitamin E, dan vitamin B6 yang terdapat dalam kacang mete.

2. Mencegah anemia

Kandungan zat besi dan tembaga dalam gajus dapat mengoptimumkan kerja tubuh dalam menghasilkan dan menggunakan sel darah merah. Selain mencegah anemia, ini juga akan meningkatkan kesihatan tulang, sistem kekebalan tubuh, saraf, dan saluran darah.

3. Sumber tenaga yang baik

Sama seperti kacang lain, kacang mete juga kaya dengan kalori dan lemak baik. Dalam 30 gram kacang mete, mengandungi kira-kira 150 kalori dan 12 gram lemak. Kedua nutrien ini adalah sumber tenaga untuk tubuh.

Selain itu, vitamin B6, vitamin E, zat besi, dan protein yang terdapat dalam kacang mete juga berguna untuk membuat tubuh tidak mudah letih.

4. Menjaga kesihatan tulang

Kacang mete mengandungi kalsium dalam jumlah besar, dalam 100 gram kacang mete terdapat sekitar 45 mg kalsium. Ini menjadikan kacang mete sebagai makanan yang disyorkan untuk mengekalkan kekuatan dan kesihatan tulang.

5. Menjaga kesihatan mata

Kacang mete mengandungi antioksidan yang dipanggil lutein dan zeaxanthin. Kedua-dua bahan ini diketahui dapat melindungi mata daripada kerosakan yang boleh menyebabkan kebutaan. Malah, makan kacang mete juga dipercayai dapat mengurangkan risiko penyakit katarak.

6. Menghalang batu empedu

Satu kajian mengatakan bahawa orang yang selalu makan kacang, termasuk kacang mete, mempunyai risiko lebih rendah terkena batu empedu. Ini diduga disebabkan oleh kandungan lemak dan serat yang baik dalam kacang mete yang bermanfaat untuk menurunkan kadar kolesterol jahat yang menyebabkan batu empedu.

7. Mengekalkan berat badan

Kacang mete sering digunakan sebagai makanan untuk diet. Sebabnya adalah kerana protein dan serat yang terkandung dalam kacang mete dapat menjadikan anda kenyang lebih lama. Dengan cara itu, anda dapat menurunkan berat badan dengan lebih cepat.

Namun, kerana mereka tinggi kalori, kacang mete cukup untuk dimakan sebagai makanan ringan, dan memilih kacang mete yang tidak mengandung garam tinggi.

Sebilangan kelebihan kacang mete menjadikannya sumber makanan yang baik untuk kesihatan. Tetapi berhati-hatilah, sebilangan orang berisiko mengalami reaksi alergi jika mereka makan kacang, termasuk kacang mete.

Sekiranya anda mempunyai masalah kesihatan tertentu, anda harus berjumpa lebih lanjut dengan doktor anda untuk menentukan sama ada kacang mete selamat digunakan.