Kenali Gejala Gout di Tangan

Gout pada umumnya menyerang sendi di kaki, tetapi boleh juga terjadi di sekitar tangan. Gejala gout di tangan boleh muncul di siku, pergelangan tangan, dan jari. Sekiranya tidak dirawat, gejala gout di tangan boleh bertambah buruk dan menyukarkan penghidap untuk bergerak.

Apabila gout kambuh, gejala yang muncul, di tangan dan kaki, biasanya berlanjutan selama beberapa hari dan kemudian sembuh sendiri. Walau bagaimanapun, jika menyebabkan aduan yang mengganggu, seperti sakit teruk atau kesukaran menggerakkan sendi yang terjejas, gout perlu dirawat oleh doktor.

Pelbagai Gejala Gout di Tangan

Gejala gout boleh berlaku apabila jumlah asid urik dalam badan meningkat terlalu tinggi. Berikut adalah beberapa gejala gout di tangan yang perlu anda ketahui:

1. Jari dan pergelangan tangan bengkak dan sakit

Gejala gout yang paling biasa di tangan adalah bengkak, merah, dan disertai dengan rasa sakit, menyengat, dan panas. Gejala ini boleh berulang secara tiba-tiba pada waktu malam atau pagi ketika anda baru bangun tidur.

Apabila gejala muncul, orang yang mengalaminya sukar melakukan beberapa aktiviti, seperti mengangkat atau memegang objek, membuka pintu, menulis, atau mencuci pinggan.

2. Kesukaran mengepalkan tangan

Apabila gejala gout di tangan berterusan dan berpanjangan, orang yang mengalaminya mungkin sukar menggerakkan jari atau pergelangan tangan secara normal. Mereka juga cenderung mengalami kesukaran untuk mengepalkan tinju sehingga aktiviti harian mereka terganggu.

3. Benjolan keras pada beberapa jari atau siku

Gejala gout di tangan juga dapat dicirikan oleh penampilan benjolan yang terasa keras dan berwarna keputihan pada kulit. Benjolan ini disebut tofus. Benjolan tophus biasanya muncul pada beberapa jari atau siku.

Dalam kebanyakan kes, benjolan ini tidak menyakitkan, tetapi lama-kelamaan ia boleh menyebabkan tangan menjadi bengkak, kesemutan atau kebas, dan sukar digerakkan.

Kemunculan tofus di tangan disebabkan oleh penumpukan kristal asid urik apabila jumlah asid urik dalam badan terlalu tinggi dan tidak terkawal.

Cara Mengatasi Gejala Gout di Tangan

Untuk melegakan simptom kesakitan dan bengkak di tangan akibat gout, anda boleh meletakkan kompres sejuk di tangan anda selama kira-kira 15 minit, berehat, minum ubat sakit, dan minum banyak air.

Selain itu, untuk membantu melegakan dan mencegah gejala gout, anda juga perlu membatasi makanan yang memicu kenaikan asid urik atau makanan yang mengandung purin tinggi, seperti minuman keras dan alkohol, dan bersenam secara teratur.

Sekiranya anda mengalami gejala gout di tangan seperti yang disebutkan di atas, terutama jika keluhan tidak membaik, bertambah buruk, berulang berulang, dan disertai demam, anda harus segera berjumpa doktor sehingga dapat dirawat dengan tepat.

Rawatan yang tepat adalah penting untuk melegakan simptom dan mencegah serangan gout berulang. Ia juga penting untuk mencegah komplikasi penyakit gout, seperti kerosakan sendi kekal atau pembentukan batu ginjal.