Ingin mengetahui kelebihan kelebihan cendawan lingzhi bermaksud anda harus membaca ini

Cendawan Lingzhi yang mempunyai nama lain Cendawan Reishi digambarkan sebagai cendawan yang sukar dimasak, mempunyai struktur yang keras, dan rasanya pahit. Namun, cendawan Lingzhi dipercayai memiliki banyak manfaat kesehatan, mulai dari menurunkan kadar lemak dan tekanan darah, memperkuat daya tahan tubuh, hingga memberi kesan anti-penuaan. Lihat penjelasan berikut.

Cendawan Lingzhi terbahagi kepada dua bahagian, iaitu bahagian buah yang terletak di atas tanah dan bahagian miselium (bahagian seperti cendawan benang yang tertanam di tempat mereka tumbuh). Bahagian miselium ini biasanya digunakan sebagai ubat herba.

Cendawan Lingzhi adalah spesies cendawan yang telah lama digunakan sebagai ubat tradisional di negara-negara Asia, seperti di China, Jepun, Korea, hingga India. Sebenarnya, cendawan Lingzhi telah digunakan untuk tujuan kesihatan sejak 2000 tahun yang lalu. Tidak hairanlah cendawan Lingzhi disenaraikan sebagai cendawan herba tertua di dunia.

Pelbagai Kebaikan Cendawan Lingzhiuntuk kesihatan

Melalui kajian, diketahui bahawa jamur Lingzhi mengandungi karbohidrat, lemak, serat, air, protein, serta vitamin dan mineral seperti kalium, kalsium, zat besi, zink, fosforus, selenium, dan magnesium. Bahan lain yang merupakan molekul bioaktif pada cendawan yang mempunyai nama Latin Ganoderma lucidum ini adalah polisakarida, peptidoglikan, dan triterpenoid.

Dengan pelbagai ramuan di atas, beberapa perkara di bawah adalah potensi faedah cendawan Lingzhi untuk kesihatan, iaitu:

 • Anti barah

  Cendawan Lingzhi kaya dengan asid lemak, asid amino, alkaloid, steroid, enzim, triterpenoid, dan polisakarida. Triterpenoid dan polisakarida adalah sebatian yang menyumbang kepada sifat antikanker pada jamur Lingzhi.

  Sejumlah ujian klinikal mendapati banyak sel barah mati kerana kulat ini. Kajian lain menunjukkan bahawa jamur Lingzhi dapat mengurangkan jumlah dan ukuran tumor di usus besar, serta mencegah barah kolorektal dan kanker prostat. Menurut kajian lain, sebatian bioaktif yang disebut polifenol dan flavonoid dalam cendawan ini juga dipercayai dapat membantu terapi anti-radang melawan melanoma dan barah payudara.

  Walaupun nampaknya menjanjikan untuk pencegahan dan rawatan banyak jenis barah dan penyakit lain, penyelidikan masih memerlukan banyak ujian klinikal lebih lanjut untuk mengesahkan keberkesanan jamur Lingzhi sebagai sebahagian daripada terapi rawatan kanser.

 • Menurunkan kadar lemak dan gula dalam darah

  Cendawan Lingzhi kaya dengan triterpenoid yang merupakan sebatian yang mencetuskan rasa pahit cendawan ini. Bahan ini juga diperkirakan mempunyai banyak manfaat kesihatan, termasuk menurunkan lemak, trigliserida, dan mempunyai kesan antioksidan. Triterpenoid juga didapati mempunyai manfaat kesihatan anti-radang dan antitumor. Polisakarida yang terkandung dalam jamur Lingzhi mempunyai sifat anti-ulser, memperkuat imuniti badan, dan menurunkan kadar gula dalam darah.

 • Membantu mengatasi tekanan darah tinggi

  Secara tradisional, cendawan Lingzhi biasanya dimakan sebagai makanan tambahan untuk membantu merawat tekanan darah tinggi. Untuk potensi ini, sehingga kini belum ada penyelidikan klinikal untuk membuktikannya. Perkara yang perlu diperhatikan, orang-orang yang mengambil ubat penstabil tekanan darah, antikoagulan atau pengencer darah, disarankan untuk tidak memakan jamur Lingzhi kerana cendawan ini dapat menyebabkan penipisan darah.

 • Penjaga kesihatan saluran gastrousus dan hati

  Kajian lain pada tikus juga menunjukkan bahawa ekstrak cendawan Lingzhi dapat melindungi hati dari kerosakan yang disebabkan oleh pendedahan kepada alkohol dan bahan toksik.

  Walau bagaimanapun, faedah ini masih terhad kepada kajian penyelidikan pada haiwan. Untuk mengesahkan kesannya pada manusia, diperlukan kajian klinikal lebih lanjut.

 • Anti penuaan

  Satu kajian menunjukkan, terdapat sejumlah komponen dalam jamur Lingzhi yang diketahui mempunyai kesan anti penuaan. Komponen ini adalah polisakarida, triterpen, peptida, dan polisakarida peptida. Sebatian antioksidan yang terdapat dalam cendawan ini juga mampu melindungi sel-sel tubuh dari kesan radikal bebas.

Masih banyak penyelidikan yang perlu dilakukan untuk membuktikan kebaikan cendawan Lingzhi untuk kesihatan. Kerana masih ada data yang terhad mengenai keselamatan dan keberkesanan cendawan ini, jika anda ingin mengambil cendawan Lingzhi dalam bentuk makanan tambahan atau ubat-ubatan herba, anda harus berjumpa doktor terlebih dahulu.