Katarak pada Warga Emas - Gejala, sebab dan rawatan

Katarak adalah penyakit mata yang dicirikan oleh kekeruhankanta matajadi itu penglihatan Menjadi kabur. Keadaan ini biasa berlaku berlaku pada orang tua kerana usia dan boleh berlaku pada satu atau kedua mata sekaligus.

Lensa mata adalah bahagian telus di belakang murid (bulatan hitam di tengah mata). Organ ini berfungsi untuk memfokuskan cahaya yang masuk melalui murid tepat ke retina sehingga objek dapat dilihat dengan jelas.

Seiring bertambahnya usia, protein dalam lensa mata bergumpal bersama-sama dan perlahan-lahan membuat lensa menjadi keruh dan keruh. Ini menyebabkan keupayaan lensa memfokuskan cahaya berkurang. Akibatnya, penglihatan menjadi kabur dan tidak jelas.

Sekiranya tidak dirawat, katarak boleh menyebabkan kebutaan. Berdasarkan hasil penyelidikan terbaru, 81% kebutaan dan gangguan penglihatan di Indonesia disebabkan oleh katarak.

Punca dan Faktor Risiko untuk Katarak pada Warga Emas

Tidak diketahui mengapa penggumpalan protein lensa yang menyebabkan katarak boleh berlaku seiring bertambahnya usia. Namun, ada beberapa faktor yang diketahui dapat meningkatkan risiko seseorang terkena katarak, iaitu:

 • Mempunyai sejarah keluarga katarak
 • Menghidap diabetes
 • Asap
 • Adakah anda pernah menjalani pembedahan mata?
 • Adakah anda pernah mengalami kecederaan mata?
 • Mengambil ubat kortikosteroid dalam jangka masa panjang
 • Mempunyai pekerjaan yang sering terdedah kepada cahaya matahari
 • Mempunyai penyakit mata, seperti kerosakan retina yang diwarisi (retinitis pigmentosa) atau keradangan pada lapisan tengah mata (uveitis)
 • Pengambilan minuman beralkohol yang kerap atau mengalami ketagihan alkohol
 • Mengalami kegemukan
 • Menghidap darah tinggi atau tekanan darah tinggi

Gejala Katarak pada Warga Emas

Katarak umumnya berkembang dengan perlahan sejak seseorang berumur 40-50 tahun. Pada mulanya, penghidapnya mungkin tidak menyedari adanya gangguan visual. Ini kerana lensa mata masih dapat berfungsi dengan baik walaupun katarak telah terbentuk.

Namun, seiring bertambahnya usia, katarak akan bertambah buruk dan menyebabkan sejumlah gejala. Beberapa simptom katarak yang paling biasa adalah:

 • Penglihatan samar dan kelam kabut
 • Mata lebih sensitif apabila anda melihat cahaya yang menyilaukan
 • Halo muncul ketika melihat sumber cahaya
 • Kesukaran melihat dengan jelas pada waktu malam
 • Warna kelihatan pudar atau tidak terang
 • Objek kelihatan berganda
 • Perubahan saiz lensa cermin mata dengan kerap

Walaupun katarak pada umumnya tidak menyebabkan sakit pada mata, sebilangan penghidap boleh mengalami keluhan ini. Ini biasanya berlaku jika katarak teruk atau pesakit mengalami gangguan mata yang lain.

Bila hendak berjumpa doktor

Periksa dengan doktor jika anda berusia lebih dari 40 tahun dan mula mengalami aduan di atas. Pemeriksaan dan rawatan awal dapat mengelakkan katarak menjadi lebih teruk.

Anda juga harus berjumpa doktor sekiranya anda mengalami perubahan penglihatan secara tiba-tiba, seperti penglihatan berganda atau sakit mata dan sakit kepala secara tiba-tiba.

Diagnosis Katarak pada Warga Emas

Untuk mendiagnosis katarak, pakar oftalmologi akan bertanya mengenai gejala dan aduan yang dialami, ubat yang dimakan, serta sejarah pesakit dan keluarga penyakit ini.

Seterusnya, doktor akan melakukan pemeriksaan mata pesakit, diikuti dengan beberapa pemeriksaan sokongan, iaitu:

Ujian ketajaman visual

Ujian ini bertujuan untuk mengukur seberapa baik mata pesakit dapat membaca serangkaian huruf dengan pelbagai ukuran. Pesakit akan diminta membaca huruf dalam jarak 6 meter dengan sebelah mata secara bergantian sehingga huruf yang ditentukan tidak dapat dibaca dengan jelas.

Pemeriksaan lampu celah (lampu celah)

Pemeriksaan ini bertujuan untuk memeriksa struktur bahagian depan mata untuk mengesan kemungkinan berlaku kelainan. Pemeriksaan lampu celah Ini dilakukan dengan menggunakan mikroskop khas yang dilengkapi dengan cahaya untuk menerangi lensa, iris, dan kornea mata.

Pemeriksaan retina mata

Pemeriksaan ini bertujuan untuk memeriksa bahagian belakang mata (retina) dengan menggunakan oftalmoskop. Doktor akan memerlukan bantuan titisan mata untuk melebarkan murid agar lebih mudah untuk melihat keadaan retina.

Rawatan Katarak pada Warga Emas

Sekiranya katarak tidak terlalu teruk, doktor akan mengesyorkan pesakit menggunakan cermin mata yang ditetapkan. Pesakit juga akan disarankan untuk menyesuaikan lampu di rumah agar lebih terang untuk membantu penglihatan, terutama ketika membaca.

Walaupun begitu, katarak masih akan berkembang dari masa ke masa, jadi pesakit mesti menjalani pembedahan katarak. Umumnya, pembedahan katarak dianjurkan untuk pesakit yang kegiatannya sehari-hari, seperti memandu kenderaan atau membaca, telah terganggu.

Pembedahan katarak dilakukan dengan melepaskan lensa keruh dan menggantinya dengan lensa tiruan. Kanta palsu ini diperbuat daripada plastik atau silikon yang boleh digunakan seumur hidup.

Pembedahan katarak dilakukan di bawah anestesia tempatan dan boleh dilakukan tanpa dimasukkan ke hospital. Pesakit pada amnya akan mengalami ketidakselesaan di mata selama beberapa hari selepas pembedahan.

Pada pesakit dengan katarak di kedua mata, pembedahan dilakukan secara berasingan, jaraknya sekitar 6-12 minggu. Tujuannya adalah agar pesakit pulih lebih awal dari operasi pertama.

Dalam beberapa kes, lensa tiruan tidak dapat dipasang untuk menggantikan lensa berawan. Dalam keadaan ini, pesakit mesti memakai cermin mata atau kanta sentuh selepas pembedahan katarak untuk membantu penglihatan.

Komplikasi Katarak pada Warga Emas

Katarak yang tidak dirawat dari masa ke masa akan menyebabkan masalah penglihatan yang semakin teruk, malah menyebabkan kebutaan. Ini tentu akan membataskan aktiviti dan mengurangkan kualiti hidup pesakit.

Perlu diketahui, walaupun umumnya aman dilakukan, pembedahan katarak juga dapat menyebabkan beberapa komplikasi, yaitu:

 • Pendarahan di mata
 • Hyphema, yang merupakan pengumpulan darah di depan mata
 • Detasmen retina atau detasmen retina dari kedudukan normalnya
 • Endophthalmitis, iaitu radang mata yang disebabkan oleh jangkitan

Pencegahan Katarak pada Warga Emas

Pencegahan katarak pada orang tua sukar kerana penyebabnya tidak diketahui secara pasti. Usaha terbaik yang dapat dilakukan adalah dengan mengurangkan faktor risiko katarak, seperti:

 • Jangan merokok
 • Mengatasi masalah kesihatan yang dapat meningkatkan risiko katarak, seperti diabetes
 • Mengambil makanan dengan kandungan nutrien yang mencukupi dan pemakanan seimbang
 • Gunakan perlindungan, seperti kacamata hitam, untuk mengelakkan paparan sinar matahari secara langsung
 • Elakkan atau kurangkan pengambilan minuman beralkohol

Pemeriksaan mata secara berkala dapat menyebabkan katarak dikesan lebih awal. Oleh itu, lakukan pemeriksaan mata setiap 2-4 tahun dari usia 40-64 tahun dan sekali setiap 1-2 tahun bermula pada usia 65 tahun.

Pada pesakit yang mempunyai risiko katarak yang lebih tinggi, doktor akan mengesyorkan pemeriksaan mata lebih kerap.


$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found