Perbezaan ciri kelenjar getah bening dengan barah dan jangkitan

Ciri-ciri kelenjar getah bening dan barah yang dijangkiti mempunyai persamaan, tetapi gejala lain mungkin berbeza. Oleh itu, penting untuk mengenali ciri-ciri kelenjar getah bening yang bermasalah, baik disebabkan oleh jangkitan atau barah, sehingga kelainan ini dapat dikenali lebih awal.

Kelenjar getah bening adalah bahagian dari sistem limfa yang berfungsi untuk melawan kuman, virus, dan parasit yang menyebabkan jangkitan, membasmi sel barah, dan memusnahkan bahan toksik yang masuk ke dalam tubuh. Kelenjar ini tersebar di pelbagai bahagian badan, seperti leher, ketiak, dada, dan perut.

Walau bagaimanapun, kelenjar getah bening kadang-kadang boleh menjadi berpenyakit. Secara umum, terdapat dua penyakit yang cukup umum pada kelenjar getah bening, iaitu jangkitan dan barah limfa. Kadang-kadang, kedua-dua penyakit ini sukar dibezakan kerana mereka mempunyai beberapa tanda dan gejala yang sama.

Oleh itu, apakah ciri-ciri kelenjar getah bening yang dijangkiti dan barah? Mari lihat perbezaan dalam perbincangan berikut.

Ciri-ciri Kelenjar getah bening yang dijangkiti

Ciri-ciri kelenjar getah bening yang dijangkiti umumnya dicirikan oleh kelenjar getah bening yang bengkak. Ini biasanya muncul dalam bentuk benjolan di bahagian badan tertentu, misalnya di leher, ketiak, dan pangkal paha. Benjolan ini boleh menjadi lembut dan menyakitkan apabila disentuh.

Selain munculnya benjolan, jangkitan kelenjar getah bening juga boleh menyebabkan gejala lain, seperti:

 • Demam
 • Batuk
 • Sakit tekak
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Selsema
 • Badan terasa lemah

Kelenjar getah bening yang bengkak disebabkan oleh jangkitan boleh disebabkan oleh penyakit tertentu, seperti jangkitan telinga, ARI, dan tuberkulosis kelenjar.

Apabila jangkitan diselesaikan, ketulan atau kelenjar getah bening yang bengkak biasanya akan hilang. Walau bagaimanapun, jika kelenjar getah bening yang disebabkan oleh jangkitan tidak bertambah baik dalam beberapa hari atau benjolan nampaknya semakin besar dan lebih menyakitkan, maka keadaannya perlu segera dirawat oleh doktor.

Ciri-ciri Kelenjar getah bening yang Menghidap Kanser

Sel barah di kelenjar getah bening boleh timbul dari kelenjar itu sendiri atau timbul kerana penyebaran sel barah dari organ lain (metastasis). Kanser yang timbul dari kelenjar getah bening dikenali sebagai limfoma. Limfoma terbahagi kepada 2 jenis, iaitu limfoma Hodgkin dan limfoma Non-Hodgkin.

Seperti kelenjar getah bening yang dijangkiti, ciri kelenjar getah bening barah, baik limfoma Hodgkin dan limfoma Non-Hodgkin, adalah penampilan ketulan kerana kelenjar getah bening yang membengkak.

Perbezaannya adalah, benjolan yang disebabkan oleh barah sering tidak menyakitkan dan sukar disentuh. Selain itu, barah kelenjar getah bening juga boleh menyebabkan gejala berikut:

 • Badan terasa lemah sepanjang masa
 • Demam
 • Kulit gatal
 • Berpeluh pada waktu malam
 • Susah bernafas
 • Berat badan tanpa sebab yang jelas

Kanser limfa adalah keadaan berbahaya yang perlu dirawat oleh doktor. Untuk merawat barah kelenjar getah bening pada pesakit, doktor biasanya akan memberikan ubat kemoterapi dan langkah rawatan lain dalam bentuk radioterapi dan pembedahan.

Rawatan barah kelenjar getah bening umumnya akan disesuaikan dengan tahap keparahan atau tahap barah yang diderita oleh pesakit, serta keadaan keseluruhan pesakit.

Sekiranya anda mengalami kelenjar getah bening yang bengkak, terutamanya jika terdapat gejala lain yang telah disebutkan sebelumnya, anda harus berjumpa doktor untuk keadaan ini. Ini kerana ciri kelenjar getah bening yang terkena jangkitan atau barah sering serupa dan sukar dibezakan.

Untuk mendiagnosis penyakit dan menentukan sama ada kelenjar getah bening anda disebabkan oleh jangkitan atau barah, doktor akan melakukan serangkaian pemeriksaan yang terdiri daripada pemeriksaan fizikal, ujian darah, biopsi, dan pemeriksaan radiologi, seperti CT scan atau MRI.

Selepas itu, doktor akan memberikan rawatan yang tepat mengikut punca kelenjar getah bening yang anda alami.